imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

DJI Osmo Mobile teszt – stabil képek, minden helyzetben


Megérkezett hozzánk is a DJI átlagfelhasználóknak szánt kamerastabilizátora, a DJI Osmo Mobile, ami kompakt mérete ellenére nagyon érti a dolgát. De lássuk, mik a tapasztalatok, és kinek érdemes ilyen kütyüt vásárolnia.

A DJI az elmúlt években az egyik legmenőbb tech céggé nőtte ki magát. A kínai, főleg filmes eszközökre specializálódott vállalat nemcsak a nagyjátékfilmek világában tudott piacvezető márkává válni, de a konzumer piacra is igen gyorsan sikerült betörniük: drónjait és alsó kategóriás stabilizáló rendszereit low-budget filmesek, vloggerek és az átlagfelhasználók is előszeretettel használják. Jómagam 4 évvel ezelőtt találkoztam először a DJI Phantom nevű drón első szériás modelljével, ami már bőven a megfizethető árkategóriájú, sokak számára elérhető, 4 propelleres repülő videós eszközt jelentette.

Akkoriban még ezek a termékek eléggé kezdetlegesek voltak, aztán az évek során a DJI-nak sikerült a filmes kamerákhoz tervezett gimbaljait átültetnie kompakt eszközökbe is. Így a drónokban és az Osmóban, majd a mai tesztalanyunkban, az Osmo Mobile-ban is megjelentek ezek a stabilizátorok. Maga a gimbal rendszer egy motorral működő szerkezetre utal: leegyszerűsítve a működését, egy gömbfejről van szó (ezt 3 csukló alkotja), ami X,Y és Z tengelyen mozogva tartja folyamatos egyensúlyban a kamerát (ez esetben a telefont), így az sosem mozdul ki a tömegközéppontjából, végeredményben pedig tiszta, rázkódásmentes videofelvételeket készíthetünk.

Az alap Osmóhoz hasonlóan, az Osmo Mobile-hoz is szükség van egy okostelefonra. A különbség a kettő között az, hogy míg az előbbinél csak kijelzőként funkcionált a csatlakoztatott iPhone és saját kamerája volt az Osmónak, addig utóbbinál már a telefon jelenti egyben a kijelzőt és a kamerát is. Ez egy nagyon okos húzás volt a fejlesztők részéről, hiszen mobilt 1-2 évente cserélgetünk, melyekbe egyre jobb kamerákat pakolnak a gyártók. A közép kategória felső szegmensétől egészen a high-end típusokig szép képeket és videókat készítenek a telefonok. Ezzel szemben a drágábbik, kamerával ellátott Osmóban ugyan kapunk egy nagyon jó kamerát, viszont ez szép lassan elavul, mialatt a telefonok kamerája folyamatos fejlődésben van.

Korábban volt szerencsém kipróbálni ezt a modellt is, tényleg nagyon szép képeket készít (azóta már kiadtak belőle Pro és Plus változatot is). Összevetve a kettőt, bátran ki merem jelenteni, hogy stabilizálás szempontjából közel ugyanazt tudják; ha nagyon szőrözni szeretnék, akkor azt is hozzáteszem, hogy az Osmo Mobile beállítása körülbelül 3 perccel több időt vett el az életemből – ez is csak azért volt, mert a teszt kedvéért iszonyú precízen próbáltam belőni az eszközt.

Mi van a dobozban?

A DJI Osmo Mobile egy méretes, tekintélyt parancsoló dobozban érkezett, ezt felbontva egy fekete dobozkát kellett kihúznunk belőle. Felhajtva a fedőt, azonnal szemben találtuk magunkat az Osmóval, egy rövidke használati utasítással, illetve egy pici fakkal, amibe a töltőkábelt és egy csuklópántot rejtett a gyártó. A fedő oldalsó szárnyát kibontva egy kis meglepetéssel találkoztunk: egy hasi-tasi méretű tokot csomagolt a gyártó az eszköz mellé. Nagyon menő, azonban szegényesen van kipárnázva. Tudván, hogy egy precíziós, motorral működő szerkezetet szállítok benne, lehet, hogy inkább mellőzném a használatát, ez a nagyobb ütődésektől biztosan nem véd, de jár a piros pont a DJI-nak, hogy erre is gondoltak.

Itt még nincs vége. A doboz tartalma egy akkumulátor is, melyet külön tudunk az eszközbe belehelyezni – ez nagyon hasznos, hiszen egyrészről vásárolhatunk további akkumulátorokat is, másrészről ha megadja magát az aksi, akkor sem válik használhatatlanná az Osmo. A nagy fehér doboz mellé kaptunk egy kicsi feketét is. Ebben a DJI Osmo Base bújt meg, ami egy műanyag talp, mely néhány ezer forint ellenében külön megvásárolható az eszközhöz, de nem az alapcsomag része. Amit szintén nem a fehér dobozban találunk, az a DJI GO alkalmazás, ez kelleni fog a használathoz, ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ből (ehhez iOS 8 vagy frissebb, és Android 4.4 vagy frissebb rendszerek szükségesek).

Beüzemelés, első benyomások

Először is, amint kivettük a dobozból és behelyeztük az akkumulátort, érdemes egyből bepattintani a tartójába és töltőre dugni. Ezt a mellékelt jack-USB kábel segítségével tehetjük meg. A markolat jobb oldalán található állapotjelző LEDek jelzik a töltöttségi szintet. A pislákolás gyakoriságából megsaccolhatjuk, mennyi szufla van az aksiban, illetve az app is kiírja a töltöttségi szintet. Egy feltöltéssel egyébként az Osmo 3-4 órát bír ki; ennél többre nincs is szükség, mivel a telefon előbb merül le, mint maga a DJI. Ha teljesen feltöltött az aksi, akkor a telefon tartó hátulján lévő méretes zárral tudjuk állítani a méretet. Telefon a helyén, Bluetooth bekapcsol, app indít, jobb oldali bekapcsoló gomb lehúz és már stabilizál is az eszköz, annak ellenére, hogy ebben a fázisban még nem is csatlakozik a telefonunkhoz. Azt, hogy a telefon és az Osmo Mobile mikor találta meg egymást, a bal oldali LED jelzi: ha kék, akkor mindent jól csináltunk.

A szokásos regisztráció és a Kamera, illetve a Fotók hozzáférésének megadása után gyakorlatilag használatra kész az eszköz. Ennyire egyszerű a használata. Én előzetesen azt gondoltam, hogy az alap Osmóval ellentétben itt majd órákig kell állítgatni mindenfélét, mire megfelelően működik majd (lévén, hogy minden telefon más súllyal rendelkezik), de kellemes csalódás ért – mondhatni nulla beállítást igényelt az eszköz. Akik viszont nem bíznak ebben, azok a tartó távolságát nagyjából 2 centivel odébb állíthatják illetve az alkalmazásban van néhány beállítás, melyek segítségével valamelyest javíthatunk az amúgy is majdnem tökéletes stabilizáláson.

Használat, funkciók

A DJI Osmón könnyű kiigazodni, felhasználóbarát lett mind az app, mind pedig a kezelőfelület. Oldalt a bekapcsoló gombot találjuk, elől egy videó indító gombot, egy exponáló gombot, egy joystickot, amivel a telefon szögét állíthatjuk, hátul pedig egy ravaszt, ami 3 funkciót lát el. Lenyomva tartva a point and shoot módot aktiválhatjuk: ekkor az történik, hogy amire ráirányítjuk a kamerát, azt megjegyzi magának az eszköz, és ahogy mozgunk, a fej folyamatosan tartja az irányt és követi a kijelölt pontot. Ekkor oldalirányban, illetve vízszintesen is elmozdul a gimbal: ha alaphelyzetbe szeretnénk állítani, akkor nem kell a joystickkal szerencsétlenkedni, csak duplán meg kell húzni a ravaszt és visszafordul az eredeti pozícióba.

Triplázással a hátlapi kamerát átválthatjuk az előlapira (vagy fordítva). Ez egy élő közvetítés során nagyon hasznos lehet (ja igen, mert hogy az alkalmazás tud ilyen jóságokat is). Integrált Facebook Live és YouTube Live lehetőséget kínál vloggereknek, közszereplőknek és bárkinek, aki benne van a közösségi média bizniszben, vagy csak szokott élő videókat megosztani az ismerősével. Ezeknek az embereknek ez egy nagyon kézenfekvő lehetőség. Ahhoz, hogy állandóan mi legyünk a középpontban, nem kell órákon át a kezünkben tartanunk az Osmót, és operatőrre sem lesz szükségünk. Lerakhatjuk egy asztalr  beleállítva egy Osmo Base-be, vagy a strandon egy állványra szerelve és az Active Tracking funkcióval az Osmo folyamatosan követni fog minket.

A bal alsó sarokban a sárga célkeresztre rákoppintva egy zöld célkeresztet kapunk. Ez az Active Tracking ikonja. A képernyőn egy téglalappal bejelölhetünk például egy arcot és innentől kezdve az Osmo automatikusan mindig ezt a pontot vagy objektumot fogja követni, akárcsak a televíziós stúdiókban a kameramanok. Azt fontos megjegyezni, hogy ezt a funkciót több iPhone-on is kipróbáltuk, és iPhone 5s-en nem működik, de ha működne is mindegy lenne, mert az előlapi kamerával egy videót elindítva egyből kifagy az alkalmazás. iPhone 6, 6s-en és 7-en tökéletesen működött minden – érthető módon nem próbáltuk végig az összes Androidot, hogy kiderítsük, ott mi a helyzet.

Ha visszaállunk a sárga célkeresztre, akkor koppintással fókuszálhatunk, illetve az expozíciót állítgathatjuk – ez ugyanúgy működik, mint a gyári Kamera appban. A bal felső sarokban található kamera váltó ikonok alatti gombra koppintva állíthatjuk a videó, illetve a fotó beállításokat. A fotónál a szokásos lehetőségeket kapjuk, egy expós módban időzítőket állíthatunk be, illetve fényképezhetünk HDR-ben. Az Osmo segítségével készíthetünk panorámát és hosszú expozíciós képeket is. A videónál maradhatunk a sztenderd beállításon vagy átválthatunk lassított felvételre, timelapse-re vagy m-timelapse-re, aminek a segítségével megadhatunk egy felvételi időt és a felvétel hosszúságának függvényében az Osmo egy egyenletes svenk mozgást végez (vízszintesen forgatja a fejét).

Az appban helyet kapott egy videoszerkesztő felület is, ami nagyon kellemes csalódás volt számomra. Hasonló élmény a használata, mint az iMovie-nak. Sok-sok template közül válogathatunk, és pikk-pakk össze lehet dobni apró etűdöket, amiket aztán lehet tolni Facebookra, Instagramra vagy YouTube-ra. Mivel a DJI GO alkalmazás más DJI termékekkel is kompatibilis, így a haverunk drónos felvételeit összekombinálhatjuk a saját Osmós klipjeinkkel és pár perc alatt megszerkeszthetjük a felvételeket iPhone-on vagy iPaden.

Haladó beállítások

Az Osmo Mobile-t természetese nem csak a saját alkalmazásával tudjuk használni, amint bekapcsoljuk azonnal stabilizál. Egyéb szoftvereket nem próbáltam ki vele, a DJI GO app minden igényem kielégítette. Például, ha valaki nagyon vállalkozó szellemű, akkor a jobb menüsávon már haladó beállításokkal is babrálhat, például választhat séta vagy sport üzemmódok között, beállíthatja a fej manuál forgatásának a gyorsaságát, illetve a balanszírozással is játszadozhat egy kicsit. Aki nem szeretne ilyenekkel foglalkozni, annak sem kell félni – ezekkel csupán árnyalatnyi javulásokat lehet elérni.

Megadhatjuk a felvétel minőségét és a képkockaszámot, alapértelmezettként mindig a legjobb minőséget állítja be. Itt érhetjük el a már említett séta és sport mód választót. A sétára állítva lassabb, kimértebb mozgásokat produkál a stabilizátor, filmesebb lesz a végeredmény. A sport akkor előnyös, ha mondjuk egy autóból videózunk, kerékpározás vagy futás közben, ebben az üzemmódban gyorsabban korrigál az Osmo, kevesebb finom mozgással. A pitch lock kapcsoló elhúzásával egy fehér célkereszt jelenik meg a képernyőn, előre hátra mozgásoknál az eszköz tartja a kamera szögét és magasságát, nem dönti meg a telefont. Ezt érdemes próbálgatni, nagyon hasznos funkció.

Mint ahogy egyébként az összes többi haladó beállítást is – pár nap használat után fokozatosan kezdtem el felfedezni az új dolgokat, és adott szituációkban alkalmazni őket. Aki ilyet vásárol, az nagyon hamar meg fogja ismerni ezeket az extra lehetőségeket is.

Profi videós eszköz mindenkinek

Végszóra pedig kinek ajánlanám? Mindenkinek, akinek van gyermeke, kutyája, macskája, tengerimalackája barátja, barátnője. Aki jár nyaralni, telelni, szokott utazni és érik olyan élmények, amiket meg is szokott örökíteni. Ezen kívül minden közösségi médiában tevékenykedő kollégának, újságíróknak, videóriportereknek, világutazóknak, gasztro bloggereknek, sportolóknak, azoknak, akik szeretnek filmezni, és azoknak, akik tudnak is. Ha van okostelefonod kamerával a hátoldalán, akkor ezt az eszközt neked találták ki. A DJI Osmo Mobile minden kétséget eloszlatott a fejemben. Nagyon korrekt, páratlan eszköz a mindennapokhoz, munkához vagy utazáshoz, ez a cucc minden forintot megér.

A teszt közben a pár éve tomboló GoPro őrület jutott eszembe, amikor mindenki akciókamerákat vásárolt a nyaralásokhoz. Nem csak gyufásdoboz mérete és vízállósága miatt volt praktikus, hanem mert a nagylátószögű képnek köszönhetően akármilyen remegős felvételek is születtek, nagyrészt élvezhető volt a végeredmény. Nos, ha vízben nem is használható az Osmo, de kiválthatja a nyaralásra szánt kamerát egy iPhone segítségével. Egyébként az elkövetkezendő időszakban több termék is érkezni fog hozzánk tesztelésre, szóval az Osmo még marad egy kicsit nálunk, hogy azokat jól levideózhassuk nektek, de úgy sejtem, a kollégák közül nem én leszek az egyedüli, aki fontolóra veszi a vásárlást…

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!