imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

DJI Osmo Pocket teszt – A zsebben elférős mini gimbal


A DJI Osmo Mobile 2 megjelenése után alig fél évvel, máris új termékkel rukkolt elő a kínai mamut vállalat és rendesen belegázolt ezzel a GoPro komfortzónájába. A végeredményt pedig nem is igazán kell magyarázni, de azért mi mégis kicsit részletesebben is megnéztük, mi a helyzet a DJI Osmo Pockettel.

Tegye fel a kezét, aki tudja mi a funkciója a farmernadrágokon található miniatűr zsebnek! A rágógumi, a tampon és az iPod becsúsztatása sem lesz jó megoldás (pedig utóbbival Steve Jobs nem tévedett nagyot). Akkor mondanám is a helyes megfejtést: a DJI Osmo Pocknek találunk itt helyet.

Nem véletlen, hiszen ahogy a neve is mutatja ez az apró szerkezet simán elfér abban a haszontalannak látszó kis zsebecskében is. Ami azért durva, mert néhány évvel ezelőtt amikor az első Osmo megjelent, még egy tízszer ekkora eszközről beszélhettük és háromszor többet kellett érte fizetni.

Ezek tudatában már nem is annyira meglepő a Pocket dobozát kézbe venni, aminek a mérete gyakorlatilag megegyezik egy iPhone csomagolásával. Ahogy azt már az Osmo Mobile 2-nél is megszokhattuk, csak semmi csicsa, a DJI ismét kihagyott minden felesleges tartozékot, ami önmagában is a minimalizmus (és a költséghatékonyság) jegyében kialakított puritán kinézetű tartó. Mindössze egy lehúzható papírdarab jelzi, hogy az Osmo Pocketet tartjuk a kezünkben és ez mind jól is van így.

A dobozban a szokásos papírmunkán felül mindössze egy csuklópánt és egy praktikus tok érkezik, ami egy masszív műanyag borításon nyugszik, felül pedig egy gumipánttal tudjuk lezárni. Illetve jár még hozzá két bepattintható pöcök, az egyik Lightning, a másik pedig USB-C végű, ezzel tudjuk a telefonhoz csatlakoztatni a kiegészítőt. Jobban mondva egy különálló eszközről van szó, az iPhone-unkra csupán az első lépések megtételekor lesz szükség (firmware update és hasonlók). Később igény szerint használhatjuk majd kijelzőnek is, de anélkül is teljes funkcionalitásra képes a DJI Osmo Pocket.

Ami talán meglepő, hogy a szokásos DJI alkalmazás helyett a DJI Mimo elnevezésű appot kell letöltenünk első lépésként. Annak, aki több DJI termékkel is rendelkezik, gondolok itt a drónokra vagy korábbi Osmo eszközökre, kissé macerás lehet ez. Viszont bőven kárpótol minket a tökéletesre szabott útmutató az appban, illetve erre valószínűleg azért is volt szükség, mert amint csatlakoztatunk egy telefont a Pockethez, az automatikusan elindítja az illesztő appot. A DJI Mimo egyébként stabil, gyors, ez a korábbi DJI-ok szoftveréről sajnos nem mondható el.

A DJI Osmo Pocketet kézbe véve nagyon kellemes érzés fogott el. Míg a korábbi Osmók mind alumínium házasak voltak, addig az Osmo Mobile 2 már egy műanyag borítást kapott. Ami ugyan nem a recsegős fajtából való, mégis látványos változás volt az első szériához, illetve a korábbi Osmókhoz képest is. Az Osmo Pocketet anyaghasználatát tekintve a Mavic Airhez tudnám hasonlítani, ami szintén műanyag, ugyanakkor kellemes tapintású, nagyon minőségi összeillesztésekkel. Bravó!

A hüvelykujjunkat a gombok alatti gumírozott felületeken tudjuk pihentetni, a kezelőkből egyébként mindössze kettő van. Ezen kívül a Lighting/USB-C csatlakozó fedelével találkozunk, egy memóriakártya bemeneti nyílással és egy USB-C porttal, amivel tölteni tudjuk majd.

Talán sokan visszahőköltek az előző mondat hallatán: igen, a DJI Osmo Pocket mellé memóriakártyát is kell vásárolnunk, ez teszi majd lehetővé a rögzítést. Azt nem tudom, hogy egyáltalán lehetséges volna-e Lightning csatlakozáson keresztül elérni a 4K-hoz szükséges írási sebességet, azért hogy egyenest a telefonunkra tudjunk rögízteni.

Mindenesetre ennek a megoldásnak megvan az az előnye, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva a telefonunk tárhelyének, egyszerűen csak rögzíthetünk, akár telefon használata nélkül is.

További plusz pont, hogy a kártyára mentett felvételeket pillanatok alatt átmenthetjük a telefonunkra, így tehát semmiben nem ér minket hátrány. Ennek a megoldásnak egyébként a funkcionalitásban is nagy szerepe van, hiszen nem véletlenül GoPro kihívónak mondja a DJI az Osmo Pocketet.

Az felvételi módokból sincsen hiány, természetesen videózni és fotózni egyaránt lehet vele, viszont, ahogy azt már megszokhattuk ezeknél a termékeknél, a videós képességek ezúttal is több szegmensre bonthatóak.

Egyrészről az új Osmo hozza a kötelezőt, ami a ma már megszokott 1080p-s és 4K felvételeket is lehetővé teszi akár 60 fps-ben is. Másrészről választhatunk motion lapse, timelapse és panoráma módok között is. Utóbbival az iPhone-hoz hasonló, több képből összemontázsolt félkör fotókat készíthetünk.

Ami ennél viszont sokkal izgalmasabb azok a gimbal beállítási lehetőségek. Az Osmo Pocket legnagyobb dobása az FPV mód, ami teljesen GoPro-szerűvé teszi a használatot. Ha testre vagy sisakra akarjuk szerelni, akkor a Pocket nem mozgatja horizontálisan a fejet, kvázi mindig előre néz, pont úgy ahogy egy sportkamera tenné.

Ez pedig várakozáson felül teljesített, elképesztő, ahogy ezeket a teljesen stabil felvételek úgy elkészíti az eszköz, hogy még csak kézbe se kell hozzá vennünk. Ehhez a felhasználási módhoz rengeteg kiegészítőt árul a DJI, igen még vízálló tokot is.

Az eszköz önmagában nem bírja a vizet, viszont a DJI szerint az izzadság és a pára meg se kottany neki, ezzel azért óvatosan, hiszen a bemeneti nyílások teljesen védtelenek, a gyári tok nélkül óvjuk a víztől.

Az Osmo Pocketen helyet kapott egy 1 inch átmérőjű kijelző, amin a felvételből nem sokat látunk viszont az okos elrendezésnek köszönhetően minden beállítás és funkció elérhető róla. A képernyő 4 oldaláról tudjuk előhozni a felvételi módokat, a gimbalra vonatkozó beállításokat, a gallériát, és az egyéb beállításokat.

A gimbal mozgása kézzel is állítható a képernyő szélén megjelenő csúszka segítségével. Ez az egész elsőre egy picit fura, hiszen nem emlékszem hogy bárhol találkoztam volna hasonlóval, de összességében pofon egyszerű a használata, a DJI rendesen odatette magát szoftveres téren ennél a terméknél.

A tavaly nálunk járt Osmo Mobile 2-t és az Osmo Pocketet funkcióiban alig-alig tudjuk megkülönböztetni, de felhasználását tekintve teljesen más a két termék. Előbbinél elengedhetetlen az okostelefon használata, ugyanakkor kicsit olyan érzése támad az embernek használat közben, mintha az egész egybeolvadna.

Az Osmo Pocket esetében viszont minden adott, hogy a telefont jó mélyen a zsebünkben tartsuk, illetve méretéből adódóan sokkal szélesebb felhasználást tesz lehetővé, és szívesebben is visszük magunkkal akárhova is megyünk.

Mivel a DJI-nak már van korábbról tapasztalat kis méretű kamerák tervezésében, ezért a a Pockethez támasztott elvárásaink is bőven beigazolódtak: a DJI Osmo Pocket gyönyörű felvételeket készít. Ha nagyon ki kell emelnem a kamera gyengeségeit, akkor elsősorban a  dinamika tartomány az egyik olyan tényező, amiben nem jeleskedik a Pocket, emellett pedig látványosan szaturálja a képet. Ezek mind olyan jellemzők, amik az okostelefonok kameráiról is általánosságban elmondhatóak, szóval egyáltalán nem kell ettől a jelenségtől megijedni.

Az Osmo Pocket lencséjének rajzolata messze az egyik legszebb, amit valaha egy ilyen pici eszközbe sikerült beletuszkolni. A becsillanások nem kenődnek, nincs tejfölös hatása, nagyon szép lens flaret kapunk ami kicsivel több mint százezer forintért szép teljesítmény a DJI-tól.

A GoPróval összevetve az eszköz, itt nem egy extrém nagylátószögű optikával van dolgunk és nem is állítható a látószög, ami lehet hátrány is adott esetben. De a 26 mm-es lencse a 2/3-os szenzorra vetített képével még így is elég széles ahhoz, hogy akár belső felvételekhez is gond nélkül használni tudjuk.

Verdikt

A felhasználói élményt és használhatóságát tekintve nálam ötösre vizsgázott az Osmo Pocket, bárki által könnyen használható, a kezelése rendkívül intuitív és úgy készíthetünk vele gyönyörű felvételeket, hogy nem is igazán kell a kamerával foglalkoznunk.

Nincs kalibrálás (ezt az eszköz bekapcsoláskor megteszi, illetve van auto kalibrációs mód is), nincs bénázás. Míg korábban az Osmo Mobile-oknál gondot jelentett a telefonok optikai képstabilizátora, itt ezzel nem lesz gondunk. Az ember csak megnyomja a felvétel gombot és minden történik magától, az FPV mód mindent kíválóan megold.

A DJI ismét innovált, ami sokaknál fogja kiváltani az A K A R O M érzést, és azt hiszem nem is kell tovább ragoznom miért szerettünk bele az Osmo Pocketba. Nincs is ezzel baj, hiszen 2019-re az okostelefonok piaca egyértelmű hanyatlásnak indult, a jövő pedig a kiegészítőké lesz, ezt pedig a DJI is érzi.

Így ha azt kérdeznétek tőlem érdemes-e megvenni a DJI Osmo Pocketet, félszegen csak azt tudnám mondani, hogy ezzel a termékkel csak egyetlen baj van: egy éven belül a DJI ismét be fog mutatni egy újabb nagy dobást, mert a cég mérnökei teljesn megőrültek és azt is A K A R N I fogjuk.

Korábbi DJI cikkek az iMagazinon:

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!