imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Dobhatja az Apple a Samsungot mint chipgyártó partnert


Az iPhone-okban 2010 óta az Apple saját tervezésű processzora dolgozik, a legújabb modellek esetében ez az A9 nevet kapta. Egy processzort persze nem elég megtervezni, le is kell gyártani, amit különböző partnercégeket megbízva old meg a cupertinói cég.

A Reuters egy dél-koreai lapra hivatkozva jelentette, hogy úgy tűnik, a következő generációs iPhone-ok processzorát – mely nagy valószínűséggel az A10 nevet viseli majd – már csupán egyetlen cég fogja gyártani, és az nem a Samsung, hanem a TSMC lesz. Jelenleg ugyanis ők ketten felelnek az A9 processzorok gyártásáért.

Apple-telefonba processzort gyártani hálás feladat, elég csak az eladott darabszámokra gondolni. Bármelyik céget is bízza meg ezzel az Apple, az biztos lehet benne, hogy a következő néhány hónapban csinos kis bevételre és nyereségre tehet szert. Mivel a Samsung más területeken elég komoly konkurenciát jelent, érthető lépés volna, ha legalább itt szeretnék egy kicsit meggyengíteni.

A TSMC egyik tajvani gyára. | Kép forrása: Green Factory Label Information
A TSMC egyik tajvani gyára. | Kép forrása: Green Factory Label Information

A „hivatalos” indoklás persze nem ez, hanem az, hogy a TSMC 10 nanométeres gyártástechnológiája jobb, mint a Samsungé, az A10-es chip pedig ilyen csíkszélességgel készülne. Ez az állítás abból a szempontból furcsa, hogy jelenleg az A9-es chipeket kétfajta technológiával gyártják: a Samsung 14 nanométeres, míg a TSMC 16 nanométeres, nagyobb csíkszélességgel. Nagyon leegyszerűsítve úgy foglalhatjuk össze ennek a lényegét, hogy minél kisebb a csíkszélesség, annál kisebb a fogyasztás, ami a melegedés csökkenését is maga után vonja.

Ennek ellenére pont a Samsung 14 nanométeres A9-chipjeivel kapcsolatban robbant ki egy kisebbfajta botrány az iPhone 6s megjelenése után. Egyes felhasználók azt vélték felfedezni, hogy a Samsung-processzorokkal készült iPhone-ok lassabbak, jobban melegszenek és gyorsabban merülnek. Az Apple később cáfolta ezt az állítást, a pontosabb tesztek pedig igazolták azt, hogy nincs szignifikáns különbség a két gyártó között ezen a téren. Persze ettől még valószínűleg nem örült az Apple, hogy a Samsungot kell mosdatniuk. Ráadásul nemrég egy konferenciahívás során a TSMC azt közölte, hogy igazán csak 2017-ben pörgetnék fel a 10 nanométeres csíkszélességgel készülő chipek gyártását.

Balra a TSMC, jobbra a Samsung által gyártott A9 chip. | Kép forrása: Wikipedia
Balra a TSMC, jobbra a Samsung által gyártott A9 chip. | Kép forrása: Wikipedia

Nem ez volna egyébként az első eset, hogy kizárólag a TSMC látná el processzorokkal az iPhone-okat: az iPhone 6 A8-chipjét csak a tajvani cég gyártotta. A Samsung azután került ismét képbe, hogy a TSMC egy vezető beosztású alkalmazotta üzleti titkokat árult el a koreaiaknak, így felkészülhettek az A9-hez szükséges elvárásokra. Őt azóta el is ítélte a helyi bíróság ezért.

Forrás: Reuters via AppleInsider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!