imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Dokumentumok és adatok eltávolítása iPhone-on vagy iPaden


Lényegében mindegy, hogy milyen nagy az iPhone tárhelyed, a pillanat, amikor teljesen fullon lesz, valószínűleg így vagy úgy el fog jönni. A bűnös ezekben a helyzetekben leggyakrabban az alkalmazásokban tárolt “dokumentumok és adatok”. Nézzük meg hogyan törölheted le ezeket az iPhone vagy iPad készülékeidről.

Előző cikkünkben már kiveséztük a rejtélyes Egyéb kategóriát az iPhone tárhelyen és néhány tippel is elláttunk titeket azzal kapcsolatban, hogyan csökkenthetitek a méretét. Most pedig egy másik bűnöst veszük szemügyre közelebbről – a különböző dokumentumokat és adatokat. Mielőtt megmutatnák hogyan törölheted ki ezeket és szabadíthatsz fel helyet, nézzük meg mit is értünk alattuk valójában.

Mit értünk a Dokumentumok és adatok alatt iPhone-on vagy iPaden?

Egészen egyszerűen, ezek a böngészési adatok, sütik, a fotók és videók cachei, adatbázis fájlok és egyéb fájlok, melyek alkalmazások használatakor halmozódnak fel. Az iPhone vagy iPad készüléked kétféle dokumentum és adathalmazt tárolhat. Az első csoportba tartoznak az alkalmazás specifikus cachek és más alkalmazásokkal kapcsolatos adatok, míg a második csoport tagjai az adott alkalmazáshoz tartozó iCloud fájlok.

Az alkalmazásokhoz társított dokumentumok és adatok cacheket, alkalmazás adatok, bejelentkezési adatokat és egyéb alkalmazás specifikus információkat tartalmaznak. Az ilyen adatok nagy része feláldozható, hiszen a legtöbb csak cache, amit valószínűleg nem fogsz hiányolni az alkalmazás használata közben. Az iCloudhoz társított dokumentumok és adatok általában iCloud fájlok és dokumentumok, melyek szintén egy adott alkalmazáshoz tartoznak, de ezeket mégis iCloud tárolja.

Hogyan lehet megnézni a dokumentumok és adatok méretét egy adott alkalmazásnál?

Az iOS rendszerében nagyon egyszerűen ellenőrizheted, hogy alkalmazásaid mennyi helyet foglalnak el a készülékeden. Nyisd meg a Beállításokat, menj az Általános fülre, majd koppintsd az iPhone tárhelyre és máris megtalálod a tárhelyed adataiból készült diagramot, illetve hasznos tippeket is olvashatsz a felszabadítással kapcsolatban.

Alább az alkalmazások listáját találod méret szerint csökkenő sorrendben. Ha rákoppintasz az adott appra megkapod a méretre, illetve a dokumentumok és adatok méretére vonatkozó adatokat – itt természetesen törölni vagy eltávolítani is tudod azt. Ha az eltávolítást választod, a művelet által tárhely szabadul fel a készülékeden, de a dokumentumok és adatok megmaradnak. Ha viszont kitörlöd az alkalmazást, ezek is törlődni fognak. Amennyiben a tárhelyed elfoglalásában tényleg a dokumentumok és az adatok tűnnek a főbűnösnek, ne az eltávolítást válaszd mert az nem fog sokat segíteni ebben a helyzetben.

Hogyan törölheted ki a Dokumentumokat és adatokat?

Az iOS jelenleg nem teszi lehetővé, hogy manuálisan töröljük a cacheket és az alkalmazások adatait, szóval ehhez teljesen ki kell törölnöd az adott alkalmazást. A legegyszerűbb módja, hogy eltávolítsd a nem kívánt adatokat az, ha kitörlöd és újra telepíted az alkalmazást. Ne feledd azonban, hogy ezzel a folyamattal szinte minden adat el fog veszni, beleértve a bejelentkezési adatokat és egyéb részleteket is, szóval ne felejtsd el ezeket elmenteni valahol. A nagytakarítás előtt egy biztonsági mentés végrehajtása az iPhone vagy iPad készülékeden erősen ajánlott, így bármikor visszaállíthatod az adatokat ha rosszra fordulnának a dolgok.

Hogyan törölheted ki a Dokumentumokat és adatokat az iCloudból?

Ahogy már említettük, a Dokumentumok és adatok másik tábora az iCloudban található és ezek igazából nem is terhelik annyira a készülékedet, hiszen az iCloudba kerülnek mentésre. Mindazonáltal, ha az iCloud tárhelyedben is fel szeretnél szabadítani némi üres helyet, az alábbiakban láthatod hogyan valósítsd ezt meg:

  • Nyisd meg a Beállításokat és kopp a profilodra.
  • Koppints az iCloudra, majd a Tárhely kezelése opcióra.
  • Válaszd ki azt az appot, aminek az adatait törölni szeretnéd az iCloudból.
  • Kopp a Kikapcsolás és törlés pontra, majd a felugró ablakon is erősítsd meg a törlést.

Ezzel a lépéssel sikeresen eltávolítottad az adott alkalmazásban felgyülemlett cahceket az összes készülékedről amit az iCloud fiókoddal szinkronizáltál.

Tipp: csak a kiválasztott alkalmazások adatait tudod az iCloudban tárolni. Ráadásul így könnyebben nyomon tudod követni az iCloud tárhelyedet.

Néha nem árt egy kis tisztogatás

A legjobb módszer az iPhone vagy iPad tárhelyed karbanntartására az, ha rendszeresen törlöd az alkalmazásokból származó cacheket és redundáns adatokat. Számos app esetében – Safara, Dropbox, WhatsApp, Twitter – könnyedén megszabadulhatsz ezektől az adatoktól.

Figyelj arra, hogy rendszeresen töröld a régi hangpostákat, fotókkal vagy videókkal teli üzeneteket, használd az iCloud tárhelyet fényképeid tárolására – így nem foglalnak majd felesleges helyet a készülékeden. A Mail alkalmazásból származó cachek törlésére az egyik legjobb módszer az ha ha néha letörlöd a fiókodat az iPhone-odról vagy az iPadedről és utána újra hozzáadod.

Ha iTunes cacheket és egyéb kapcsolódó fájlokat szeretnél törölni, a legegyszerűbb módszer ha letörlöd az összes zenét a készülékedről és újra szinkronizálod a számítógéped segítségével. Továbbá számos olyan app létezik, melyek segítenek megküzdeni az iOS készülékeden előforduló felesleges fájlokkal, cachekkel, sütikkel és duplikált média tartalmakkal. Következő cikkünkben ezeket fogjuk bemutatni, szóval mindenképp maradjatok képben!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!