imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Donald Trump nekimenne az Apple-nek


Idén november nyolcadikán tartják az Egyesült Államokban az 58. elnökválasztást, ami azt jelenti, hogy gőzerővel folyik mindkét oldalon az elnökjelöltek kampánya. Az egyik leghangosabb jelöltaspiráns a Republikánus Párt színeiben ringbe szálló milliárdos üzletember, Donald Trump. Most az Apple-höz is volt néhány keresetlen szava.

Azt valószínűleg tanítani fogják, ahogy az utóbbi hónapokban Trump felépítette a legtöbbször meghökkentésre kihegyezett kampányát, aminek köszönhetően mára gyakorlatilag a legesélyesebbé vált a republikánus elnökjelölt-aspiránsok között. Nem kímél senkit és semmit a csípős, néha kissé bugyutának ható megjegyzéseitől, most pedig az Apple volt terítéken.

Munkások a Foxconn-nál. | Kép forrása: WIRED
Munkások a Foxconn-nál. | Kép forrása: WIRED

Az köztudott, hogy az Apple termékeinek jelentős részét Kínában szerelteti össze – akárcsak az elektronikai cégek túlnyomó többsége. Ez persze azt jelenti, hogy a gyártással kapcsolatos munkahelyek nem ez Egyesült Államokban jönnek létre, ami Trump szerint tarthatatlan helyzet. Ezzel kapcsolatban az alábbiakat mondta egy egyetemi beszédében a tegnapi nap folyamán:

Csodálatos emberek élnek ebben az országban: okosak, éles eszűek, lendületesek, egyszerűen csodálatosak. Mindig azt mondtam, hogy újra naggyá teszem Amerikát, és úgy gondolom, hiszek benne, hogy ez meg fog történni. Elérjük, hogy az Apple elkezdje ebben az országban gyártani a rohadt számítógépeit és egyéb dolgait más országok helyett.

Nem új keletű egyébként az az elképzelés, hogy az Apple-nek legalább a gyártás egy részét az Egyesült Államokban kéne végeznie – a cég nemrég ismét otthonában kezdte el összeszerelni a Mac Prókat, persze ez az összes terméknek csupán egy apró töredékét jelenti. Amikor Barack Obama egy vacsorán 2011-ben ugyanezt a témát hozta fel Steve Jobsnak (bár felétételezhetően kicsit visszafogottabb stílusban), Jobs csak annyit válaszolt:

Azok a munkahelyek már nem fognak visszajönni.

A Mac Pro gyártása az Egyesült Államokban. | Kép forrása: TechCrunch
A Mac Pro gyártása az Egyesült Államokban. | Kép forrása: TechCrunch

Legutóbb a 60 Minutes adásában került elő ugyanez a téma, akkor Tim Cook elmondta az interjút készítő Charlie Rose-nak, hogy a legfontosabb ok, amiért az Apple Kínában gyártat, az a munkaerő képzettsége és száma: ilyen mennyiségben egyszerűen nem tudnának szakképzett munkaerőt szerezni és termékeket előállítani az Egyesült Államokban.

No de mégis hogyan oldaná meg Trump, hogy az Apple otthon kényszerüljön gyártatni? Kemény különadókkal, amikkel minden olyan céget sújtanának, akik nem az USA-ban szerelik össze a termékeiket – így például a Fordot is. Trump elképzelése szerint 35%-os adót vetnének ki az árukra minden egyes alkalommal amikor átlépik a határt.

Abba ne is menjünk bele, hogy ez milyen hatással lenne az amerikai gazdaságra, de ezen kívül úgy tűnik, az elnökjelölt-aspiráns még valamiről elfeledkezik: az Egyesült Államok elnökének nincs teljhatalma, és saját hatáskörében nem vethet ki ilyen adókat, ahhoz a Kongresszus jóváhagyása szükséges az alkotmány első cikkelye szerint. A beszámolók szerint a tömegnek azonban nagyon tetszett Trump kijelentése, és valószínűleg leginkább ez volt a célja a beszéddel.

Forrás: The Verge. Borítókép: WVTF.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!