imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Drágulhatnak az Apple-termékek a britek miatt


Sokkoló brit döntés: kilépnek az Európai Unióból – söpört végig a világon a hír ma reggel. Ennek a döntésnek sok negatív következménye lehet, többek közt akár az Apple termékek drágulását is magával hozhatja Európában és persze hazánkban is.

A csütörtöki népszavazáson a brit szavazók leszavazták az uniós tagságot, ezzel sokak rémálma vált valóra. Persze nem azonnal lépnek ki az EU-ból, még két év eltelik majd, addig folyhatnak a tárgyalások, de a tőzsdék és a pénzpiacok azonnal felbolydultak és idegesen reagáltak a hírre. Az angol font 31 éves mélypontra zuhant, a dollár is jelentősen erősödni kezdett az euróhoz képest, és persze a forint is másfél éves mélypontra esett.

ukbrit

Nem akarunk politizálni, de sajnos egy ekkora változás az EU-ban, a devizaárfolyamok változása miatt jelentős hatással lehet az Apple-termékek áraira. Elmondjuk, hogy miért kell félnünk.

Az Apple-termékek hazai árazása sajnos több tényezőtől is függ. Egyrészt a dollár-euró árfolyamtól, illetve az euró forint árfolyamtól. Amerikai cég lévén az Apple dollárból kiindulva számítja át az árakat, a világ többi valutájára. Ha egy MacBook Air ára mondjuk 999 dollár nettóban, az Apple megnézi az euró árfolyamot, tart egy kis biztonsági sávot, majd átváltja az árat euróra, így lesz mondjuk Németországban 912 euró. Csakhogy ez nettó ár, mi pedig bruttókat látunk az EU-ban, adókkal együtt pedig máris 1099 eurót kell leszurkoljunk a gépért. Magyarország az EU-ból kapja az Apple-termékeket, ezért nem dollár-forint váltás történik, hanem az euró-forint árfolyama számít. Jó ideje 310 körül mozgott az euró-forint árfolyam, így a 912 eurós MacBook Air Magyarországon 283 000 forint nettóba, az áfával pedig 359 900 forintba kerül. Így néz ki tehát dióhéjban a hazai árazás.

Sajnos azonban, ha britek döntése miatt a dollár elkezd erősödni, illetve a forint is zuhan az euróhoz képest, akkor nagy bajban leszünk, mert előbb vagy utóbb az Apple szépen átárazza a termékeket, hogy ne bukjon az árfolyamokon.

IMG_3013
Nagyot zuhant az euró a dollárhoz képest.

Fontos megjegyezni, hogy az Apple általában csak akkor szokott változtatni az árakon, amikor megújult terméket kezd el forgalmazni. Bár volt példa ennek ellenkezőjére is a válság idején, de azért jó eséllyel mivel van még jópár hónapunk az őszi termékfrissítésekig, addig akár meg is nyugodhatnak a pénzpiacok, ebben az esetben pedig nem emelkednének az árak. Nem vagyunk jósok, nem látjuk a jövőt, ezért csak reménykedhetünk, hogy ez utóbbi eset következik majd be. Egyelőre sajnos nem ez látszik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hiszen a britek kilépése az EU-ból hatalmas változásokat indíthat be, a bizonytalanság pedig keményen megmozgathatja az árfolyamokat és ez jó eséllyel ki fog hatni a hazai Apple árakra.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!