imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Drágulnak-e a vámháború miatt az Apple termékei?


Ha Ming-Chi Kuónak igaza van, akkor szerencsére nem. Legalábbis az USA-ban nem. Az elemző úgy sejti, az Apple nem fogja áthárítani a felhasználókra az új vámtételek által keletkezett többletköltségeket.

Már jóideje kérdés, hogy mi lesz az Apple-termékek gyártásának sorsa: maradnak kiszervezve Kínában vagy az új vámtarifák miatt teljesen máshová kell átszervezni a gyártást? Még az is lehet, hogy az Egyesült Államokat preferálják teljes egészében az összeszerelés során.

Az extra vámok hallatán persze egyöntetűen gondolhatjuk, hogy ha plusz tétel, akkor annak bizon a végfogyasztók isszak meg levét, mégpedig áremelés formájában. Egy feljegyzés alapján Ming-Chi Kuo azonban megnyugtatott mindenkit: a Donald Trump által kivetett 10%-os vámot nagyon úgy tűnik, semmiképp sem nekünk kell megfizetnünk.

A tweet folyamban az Egyesült Államok elnöke kitér mind a játékokra és fogyasztói elektronikai termékekre, így természetesen az új vámtarifák az Apple-re is vonatkoznak szeptember elsejétől. Azonban Kuo szerint az Apple kiszervezett, de Kínán kívüli gyártása tud akkora volument termelni, mely az Egyesült Államok-beli piaci igényeket bőven kielégíti, legyen szó iPhone, iPad vagy Apple Watch ellátásról.

Production shifts predicted by TF Securities and Ming-Chi Kuo

Kuó jóslatában a következők állnak:

  • iPhone: Bár a Kínán kívüli megfelelő gyártási kiapacitás elérése kihívás lehet a cég számára, főleg a gyártás-automatizálási folyamatok kezdetlegessége miatt, úgy várható, hogy a Kínán kívüli termelés el tudja majd látni az USA piacát 2020-ban.
  • iPad: Az iPadek esetében már nem olyan nehéz bővíteni a Kínán kívüli gyártási kapacitást, hogy kielégítse az amerikai piac igényeit. Az automatizálás ezesetben sokkal magasabb fokú, a kereslet a piacon pedig kisebb az iPadekre, mint az iPhone-okra.
  • Mac: Bár az automatizálás itt jobban áll, mint az iPhone-ok esetében, a Macek Kínán kívüli gyártása biztosan nem tudja ellátni a piaci igényeket egészen 2021-ig.
  • Apple Watch: Kínán kívüli gyártási helyek bevezetése várható 2020-as kezdettel.
  • AirPods: Az AirPodsok belső kialakításában várható némi változás, ez befolyásolhatjak a gyártás-automatizálási folyamatokat is.

Ez mind szép és jó, de vajon mit várhatunk mi az európai piacon? Tim Cook igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy nem olyan drasztikus a helyzet, mint amilyennek gondolhatnánk. Az Apple-nek számtalan beszállítója van a világ minden táján, nem csak Kínában. Globális az ellátási láncuk, nem kizárólag Kínára korlátozódik a gyártás.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!