imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Dream League Soccer 19: futballmóka offline módra


Ha futballjátékról van szó, legtöbbeknek a FIFA és a PES ugrik be elsőre, pedig mobilon akad egy másik széria is, amelynek hasonló népszerűségre sikerült szert tennie. A Dream League Soccer idén is borsot tör a nagyok orra alá, bemutatkozik a 2019-es frissítés!

A First Touch Games egy kis oxfordi stúdió, 2011 óta jelentkeznek focis játékukkal, a Dream League Soccer sorozattal. Ez jelenleg több, és jobb értékeléssel bír, mint a nagy riválisok, a Facebookon pedig csaknem kétszer annyi kedvelőt sikerült bezsebelnie. No, de mit is tud ez a kevésbé közismert széria?

A DLS 19 nagy előnye, hogy offline is játszható. Az első indításkor el kell neveznünk csapatunkat, választanunk egy világsztárt az induló keretünk kapitányául, és kezdődhet is a móka. Ami ezután jön, az lényegében egy hosszadalmas menetelés, melynek során hat szezonális bajnokságon és számos kupán kell győzelmet aratnunk. Feladatunk azonban nem merül ki a meccsek lejátszásában, jócskán adódnak egyéb teendők is. Saját ízlésünk szerint bővíthetjük stadionunkat, formálhatjuk a csapat mezeit és címerét, sérülésekkel bajlódunk, meghatározzuk a formációt és a taktikát, s harcolunk az átigazolási piacon is.

A játék FIFPro liszenszet kapott, ami azt jelenti, hogy néhány kivételtől eltekintve rengeteg híresebb és kevésbé neves játékos megvásárolható, akik úgy is festenek, ahogy a valóságban. A FIFPro ugyanakkor kizárólag rájuk terjed ki, ezért hivatalos csapatnevekkel nem fogunk találkozni. A klubok ehelyett városuk neveivel képviselik magukat: Barcelona, Manchester U, stb.

A keretük viszont a valóságost tükrözi, így összességében csak kicsit sérül a realizmus intézménye. Irányítani egyébként nem fogjuk őket, a többi csapat kizárólag ellenfélként van jelen, divíziónként változó összetételben. Saját csapatunkhoz viszont rengeteg, rajongók által kreált szerelést és címert tölthetünk le, így még az is lehetséges, hogy kedvenc klubunk nevével és mezében nyomjuk végig a játékot.

Az irányítás szimplán lett megoldva: a bal oldalon a futás irányát adjuk meg, a képernyő jobb szélén pedig a lapos passz, magas passz, és a rálövés gombjai kaptak helyet. Harmadik opcióként suhinthatunk valahol középtájt is, ezzel különböző cseleket csalogatva elő. Ez persze nem eredményez túl mély játékmenetet és taktikázási lehetőséget, de a DLS19 talán pont attól szerethető, hogy egyszerű, mégis izgalmas élményt nyújt.

Hangsúlyos rész még a csapatépítés, a folyamatosan elérhető átigazolási piacon kedvünkre válogathatunk a játékosok között. A focistákat érmékért vásároljuk és fejleszthetjük, melyeket a megnyert mérkőzések, teljesített kihívások után kapunk. Meccseket korlátlan számban játszhatunk, nincsen tehát elfogyó energiaszint, kötelező várakozás, és hasonló kellemetlenségek. A gyűjtögetés így sem túl gyors, de azért még nem esik át a ló túloldalára. A DLS 19-ben össze lehet állítani egy világverő csapatot anélkül, hogy egy forintot is elköltöttünk volna, és ehhez nem kell hónapokig küzdeni sem.

A Dream League Soccer ugyanis nem nehéz. Az induláskor egynéhány meccs kissé húzós lehet, de az alapokba beletanulva gyengébb csapattal is verhetők a nagy klubok. Ennek ellenére is eltart egy darabig, mire teljesítjük a kampányt, ami mellett időszakos kihívásokat is elvállalhatunk. Ezeken kívül ott a multiplayer lehetősége, melynek keretében akár a mellettünk ülő haverral is megmérkőzhetünk, ami pont olyan szórakoztató és idegesítő tud lenni, mint amikor konzolon tesszük ugyanezt.

A grafika tisztességes iparosmunka, valójában nem marad el sokban a rivális Fifa Mobile, vagy a Pro Evolution Soccer mögött. Nappal és este, illetve esőben és hóban is játszhatunk mérkőzéseket, mindezt persze 60 FPS-ben, ami nagyon simává varázsolja a mozgást. A játékosok arca egész élethű kidolgozású, s az esti fények is kellemesen mutatnak. A stadion és a lelátók környéke viszont kissé elnagyolt, de összességében nincs ok panaszra. A focijáték-hangulaton sokat dob a kommentár, és a játékban felcsendülő dalválogatás is.

A Dream League Soccer 19 báját az adja, hogy nem próbál a nagy AAA sportjátékok mobilos megfelelője lenni. Nincsenek izzadtságszagú, túlbonyolított megoldások, sem kötelező online jelenlét. Ami van, az egy lecsupaszított menedzser- és meccsélmény, maximálisan a hordozható platformra szabott keretekkel. Nem hibátlan, leggyengébb része talán az MI, de valahogy mégis barátságosabb alkotás, mint a mamutcégek kreálmányai, melyekhez képest már-már „kézműves” kisugárzással bír.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!