imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Drónokat és robotokat is programozhatunk majd a Swift Playgroundsszal


Az Apple nyílt programnyelve, a Swift segítségével hamarosan drónokat és robotokat is programozhatunk. A Swift Playgrounds soron következő frissítése új lehetőségeket nyit meg a fiatal kóderek előtt.

Ha eddig nem ismerted a Swift Playgroundsot, akkor annyit érdemes tudnod róla, hogy az Apple nyílt forrású programnyelvének használatát teszi elérhetővé a fiatalok számára, akik még csak tanulják a programozás alapjait. Egy iPadre készült alkalmazásról van szó, amit az Apple tavaly a WWDC alkalmával mutatott be, ahol egy 9 éves kislány volt a résztvevő fejlesztők legifjabbik tagja.

Az Apple annak érdekében, hogy a Swift Playgrounds új lehetőségei, mint a drónok, robotok és műszerek programozása, értelmet nyerjen, partnerséget kötött olyan cégekkel, amelyek termékei oktatási célokat is szolgálnak. Ilyen például a LEGO MINDSTORMS vagy a Sphero SPRK+ és a Parrot drónok. Ezek segítségével mostantól a kódsorok élővé válnak, és így még játékosabbá tehetjük a programozást; a gyerekek pedig könnyebben sajátíthatnak el hasznos készségeket a témában.

Több, mint egy millió gyermek és felnőtt használja már a Swift Playgroundsot azért, hogy alapvető programozási ismereteket szerezzen a Swiftben, mindezt mókás és játékos módon – mondta Craig Federighi, az Apple vezető szoftverfejlesztője. – Mostantól előben is láthatják azt, amit alkottak és közvetlenül irányíthatják a kedvenc robotjaikat, drónjaikat és műszereiket a Swift Playgroundson keresztül. Ez egy hihetetlenül izgalmas és hatékony módja a tanulásnak.

Az Apple a Playgrounds megjelenése óta az egyik legnagyobb frissítést hajtja végre ezzel. Legutóbb ingyenes iBook anyagokat tettek közzé a fiatalok számára – ezek szintúgy kezdő kódereknek szólnak

A mai napon egyesítjük erőinket az Apple-lel annak érdekében, hogy a világon bárhol élő tanulóknak lehetőséget biztosíthassunk a kódolás megtanulására – mondta Esben Stærk Jørgensen, a LEGO Education elnöke. – Az ismerős LEGO téglácskákat és a játékos tanuláshoz való proaktív hozzáállásunkat, mely a LEGO MINDSTORMS Education EV3-ben található meg, párosítjuk a Swift Playgrounds erőteljes tanulási platformjával, így most már bárki leprogramozhatja a LEGO MINDSTROMS alkotásait igazi Swift kódolással.

A kompatibilis játékok választéka széles, minden gyerek megtalálhatja a kedvére valót köztük. Nálunk is járt nemrégiben 1-2 hasonló robot, igaz, ezek nem Swiftben programozható játékok voltak. A Swift Playgrounds 1.5-ös verziója június 5-én a 2017-es WWDC kezdetének napján lesz elérhető.

Ne feledjétek, hétfőn magyar idő szerint este 6 óra 45 perctől WWDC, ahol sok izgalmas újdonságot tudhatunk meg az Apple szoftveres fejlesztéseiről és az új iPadekről és MacBookokról. A szokásos módon élő közvetítéssel várunk titeket itt, az iMagazinon! Addig is érdemes elmenteni ezt a linket a kedvencek közé, ahol összegyűjtöttünk minden kapcsolódó információt.

Forrás: Apple

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!