imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple Maps drón

Drónokkal erősíthet az Apple Maps


Az Apple a legújabb technológiákat felhasználva igyekezne megdönteni a Google egyeduralmát a térképes szolgáltatások terén Gurman szerint. Nem csak drónok figyelhetik a városokat a legfrissebb információkért, hanem beltéri navigáció is érkezhet a tervek szerint jövőre.

Az Apple 2012 szeptemberében mutatta be saját térképes alkalmazását az Apple Maps-szet. Inkább kevesebb, mint több sikerrel. Biztosan mindannyian emlékeztek még a kínos rajtra. A Térképek alkalmazás hemzsegett a hibáktól: nem voltak frissek az adatok, felcserélt kisboltokat kórházakkal, és nem volt ritka az sem, hogy egy folyó közepére tervezett útvonalat. A helyzet annyira kellemetlen lett az Apple számára, hogy végül maga Tim Cook kért bocsánatot a hibákért.

Apple drón
A kép csak koncepció.

Azóta persze sokat javítottak az alkalmazáson. Egész pontos lett, szép 3D-s felületen jelennek meg az épületek, és képes elnavigálni a parkoló autónkhoz is stb. Ezen tovább javítanának most, méghozzá a legmenőbb dróntechnológiákat alkalmazva.

Elég egyértelmű a drónok előnye, a kamerákkal, GPS-szel, és más szenzorokkal felszerelt kisbuszokkal szemben. Kicsik, gyorsak, mindenhova beférnek, nem állnak dugóban, nem fogyasztanak benzint és nem kapnak kerékbilincset sem. Éppen ezért, a tervek szerint a mini repülőgépek bizonyos városokat rendszeresen körberepkednének útfelújításokat, táblákat, forgalmi rend változásokat, baleseteket és egyéb eltéréseket kutatva. Ezzel pedig egy szuper naprakész adatbázist tarthatnának fent könnyen, egyszerűen.

Ha hinni lehet a forrásoknak az Apple már be is spájzolt szakemberekből. Az alakulóban lévő csapat a legjobb robotika, és adatgyűjtési szakikból állna össze Seattle-ben. A helyszín nem véletlen, itt van az Amazon székhelye is, azé az Amazoné, akik egy ideje már drónokkal is szállítanak ki csomagokat. Egy embert pedig már biztosan el is szívott az Apple a cég Prime Air részlegéről, hogy segítse az új dróncsapat kordinálását.

Apple Maps drón

Amerikában viszont nem olyan egyszerű a csak úgy repkedés, főleg nem céges szinten, kereskedelmi célokra. Persze az Apple jogászai nem ismernek lehetetlent. Kérvényezték a szükséges engedélyeket a Szövetségi Légügyi Hatóságtól, amiket úgy néz ki meg is kaptak, cserébe pár szabályt be kell tartani. A drónok kizárólag a nappali órákban közlekedhetnek, amikor a megfelelő jogosítvánnyal rendelkező pilótáik láthatják őket. Így ebben a formában mondjuk nem tudom mennyivel lesznek hatékonyabbak, mint az autós megoldás, de az Apple elvileg nagyon elkötelezett a szabályozás mellett. A papírokból az is kiderült, hogy az új csapat elsősorban a DJI és a Aibotix GmbH gépeit tervezi használni.

És ez még nem minden. Gurman forrásai azt is megszellőztették, hogy hamarosan jöhet a beltéri navigáció az Apple Maps-re. Elsősorban plázákra, múzeumokra, repterekre és egyéb nagy, forgalmas helyekre kell itt gondolni. Remélem Magyarországon is bevezetik majd ezt (amire egyébként kevés esélyt látok), mert én a Westendben is simán képes vagyok órákat bolyongani a megfelelő üzletet keresve.

Budapest Apple Maps Flyover
A Flyover például van már itthon is.

A hírt erősíti az is, hogy az Apple nemrég két, a témával foglalkozó startupot is felvásárolt az indoor.io és a WiFiSlam személyében. Persze nagy a titkolózás, a cég bár elismerte a felvásárlást, de a szándékait nem fedte fel. A beltéri navigációhoz szükséges technológia egyébként már rendelkezésre áll a mostani iPhone-okban, amik a légnyomás, a GPS, a Wifi és a Bluetooth adatok alapján zárt térben is képesek lennének elég pontosan megmondani, éppen merre járnak.

Mindkét újítást jövőre várhatjuk, de Gurman figyelmeztet: könnyen elképzelhető, hogy csúszni fog a megjelenés. Értékelném, ha nem sokat, mert nagyon le szeretném már váltani a Google Maps-szet. Igaz, kezdetnek már annak is örülnék, ha a Térképek képes lenne valamit kezdeni a budapesti tömegközlekedési adatokkal. És ezek hiánya sajnos előrevetíti a keserű lehetőségét annak is, hogy Magyarország aligha lesz rajta a drónokkal szkennelt országok listáján. Pedig:

Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj

Forrás: Bloomberg

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!