imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Duet Display – iPad mint második monitor Machez


Mit csinál pár, korábban az Apple-nél dolgozó fejlesztőmérnök, miután elhagyják a céget? Nem, nem mindenféle titkokat hoznak nyilvánosságra – mivel a szerződésük alapján valószínűleg még a pokolban is utolérné emiatt őket az Apple –, hanem a megszerzett tudásukat, és a rendszerben rejlő különböző kiskapukat kihasználva fejlesztenek egy egészen egyedi iOS-alkalmazást.

A Duet Display nevű alkalmazás lényege ugyanis, hogy bármilyen, legalább iOS 7-et futtató iOS-es készülékünket külső monitornak használhatjuk a Mac számítógépünkhöz. Ez nagyon szépen és jól hangzik, de gondolom mindenkinek egyből fenntartásai vannak a megoldással kapcsolatban: tényleg működik? Mik a különböző hátrányai?

Duet Display

Meglepően júl működik. A Duet Display használatához először is le kell töltenünk egy ingyenes alkalmazást Macre, ezt a fejlesztők weboldaláról tehetjük meg. Az app telepítése után (amihez egyébként egy újraindítás kell, gondolom elég mélyen belenyúl a rendszerbe) érdemes megvásárolni az iOS-verziót. Nos, ez nem olcsó: jelenleg 14,99 €, ami az App Store-ban már bőven prémium kategóriának számít, de ha a funkciókat nézzük, akkor simán vállalható.

A csoda ezután kezdődik. Ha fut a maces app, dugjuk rá az iPadünket (vagy iPhone-unkat, bár ebben az esetben az talán kicsit kevésbé praktikus) a Macre a gyári 30-tűs vagy Lightning-kábelével, indítsuk el az app iOS-es párját, és pár másodpercen belül meg is történik a csoda, vagyis az OS X felismeri külső monitorként az iPadet. Még a Rendszerbeállításokban is ott lesz, ugyanúgy kezelhetjük, mint bármilyen monitort. Gyakorlatilag ennyi.

Pár dolgot még beállíthatunk az alkalmazás maces változatában. Először is a felbontást. Alapesetben egy 1024×768 pixeles kijelzőt kapunk, nem Retina-felbontásban, a teljesítmény így az ideális. Választhatjuk a High-Performance nevű Retina-felbontást, ami az Apple-nél jól megszokott retinát jelenti: 1024×768 logikai pixelt kapunk 2048×1536 fizikai pixelen (Retina kijelzős iPad esetén). Van egy High-Resolution módunk is, ami egy 2048×1536 logikai pixeles Desktopot ad, vagyis a betűk ugyan elég picik lesznek, de jó sok minden fér ki az iPadünkre is.

Beállíthatjuk az FPS-t is, vagyis hogy hány képkocka jelenjen meg egy másodperc alatt a külső kijelzőn. Ez alapján – és a képminőség alapján – én gyanítom, hogy gyakorlatilag egy videójelet továbbít az alkalmazás az iPadre (bár egy kicsit megfűszerezve azt, erre mindjárt visszatérek), úgyhogy 60 és 30 FPS-t választhatunk, a 30 kevesebb erőforrást igényel. A marketingszöveg alapján az app egyébként teljesen folyamatos 60 FPS-sel jeleníti meg a képet a külső kijelzőn is, ami azért nem 100%-ig igaz (szerintem kevesebbről beszélünk), de tényleg megdöbbentően folyamatos mondjuk egy weboldal görgetése is.

És most jön még egy trükk. A Duet Display segítségével ugyanis nem csak egy normál külső kijelzőnek használhatjuk az iPadet, hanem az érintőkijelzőnek köszönhetően az ujjunkkal is interakcióba léphetünk a megjelenő tartalmakkal, vagyis rá tudunk bökni a gombokra, tudunk fájlokat és ablakokat mozgatni, szöveget kijelölni, stb. Ekkora méretben ez egyébként annyira nem egyszerű, ha valaki kételkedett volna eddig benne, hogy miért értelmetlen direktben OS X-et futtatni egy iPaden, az mondjuk most saját kézből tapasztalhatja meg a dolgot. Mindenesetre azon kívül, hogy egy videojelet továbbít a maces app az iPadre, valahogy ráhúzza az ablakok pozícióját is erre a videóra, illetve az iPad is kommunikál a Mac-kel az érintésekről.

Jöjjenek a hátrányok, mert azért azok is vannak. Először is, Mac-oldalról is iszonyú teljesítmény kell hozzá Retina-felbontásban. Ha csak egy statikus kép van az iPaden, akkor 5-8% körül ette egy 2,3 GHz-es Late-2013-as Retina kijelzős MacBook Pro processzorát, ha valami intenzív megjelenítést kellett végezni (videó, gyors görgetés) ez néha felugrott 150%-ra is. A szoftverben ezen kívül pedig a fejlesztői GYIK alapján vannak bugok, bár én nem futottam bele egyben sem, tökéletesen működött telepítés után. Mindenesetre részletes hibaelhárító leírások vannak a weboldalon. Ezen kívül hajlamos durván megakasztani a különböző animációkat, ilyen például a Mission Control és a Launchpad.

Mire lehet jó a Duet Display? Ha van egy iPadünk, amit mondjuk általában munka közben nem használunk, akkor gyakorlatilag 15 euróért juthatunk hozzá egy pici külső kijelzőhöz. Én a Skype-ot és a Messages-t pakoltam ki rá, és néhány óra alatt teljesen hozzászoktam, hogy tudok figyelni a böngészőkre (általában ezekben dolgozom), mikor fél szemmel olvasom a különböző közös beszélgetéseket az iPad kijelzőjén, így nem kell folyamatosan ablakokat váltogatnom. De igazából a Mailt is kitehetjük ide, vagy bármit, ami egy kisebb ablakban elfér, és jó ha folyamatosan szem előtt van. A képminőség miatt (ami nem 100%-os) Photoshopra, vagy más grafikai munkára szerintem kevéssé alkalmas, de nem is ez a célja.

Tetszik? Nagyon! Vannak hibái? Vannak. Viszont a fejlesztők hozzáállása elég szimpatikus így a weboldaluk alapján, úgyhogy én elhiszem nekik, hogy ezeket a kisebb hibákat folyamatosan javítják. Ígérik a jövőben több eszköz egyidejű támogatását is, vagyis ha minden jól megy, később egész kijelző-dzsungelt építhetünk az iPadjeinkből és iPhone-jainkból az asztalra. A 15 eurós ár elég húzós, de ha megvannak az alapok (iPad, kábel, állvány) még mindig kevesebb, mint egy rendes monitor. És akkor az még csak nem is érintőkijelzős lesz.

• Duet Display letöltése az App Store-ból (univerzális, 14,99 €)

Duet Display a Facebookon és a Twitteren.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!