imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Dumáltunk egy jót a világ legjólelkűbb spamerével


Elgondolkodtál már azon, hogy amikor a szaúdi herceg megkeres e-mailben, hogy utaljon neked egy kis pénzt, akkor valójában ki üzent neked? Élő ember? Robot? Vajon mi történik ha a reflexszerű törlés helyett válaszolunk egy kéretlen levélre? Megnéztük.

Gondolom ti is tonnaszámra kapjátok a levélszemetet az e-mail címetekre. Ezek többsége egyértelműen géppel generált reklámok, körüzenetek, adathalász kísérletek és hasonló internetes jelenségek, amikhez már mindenki hozzá van szokva, és mindenki tudja mit kell velük tenni. Kitörölni. Egy idő utána ez a törlési reflex olyan jól beidegződik, hogy már a tárgy első két szavából ítélve is pontosan tudjuk, minek kell megsemmisülnie Mordor-tüzében.

Van azonban a spameknek egy sokkal szórakoztatóbb műfaja, ami felett így könnyű átsiklani, pedig garantált szórakozást tudnak nyújtani. Ezek azok az üzenetek, amelyek mögött valós emberek, pontosabban ember hálózatok állnak (feltehetően sajnos éhbérért fizetett indiai és afrikai szerencsétlenek). Mennyivel személyesebb is így a kommunikáció! A legjobb pedig az egészben, hogy dumálni is lehet velük. Erre akkor döbbentem rá, amikor megnéztem James Veitch TED előadását, amelyben hősünk rendkívül vicces történetbe keveredett egy ilyen pompás teadélután során.

Több sem kellett, én is elhatároztam, hogy legközelebb, ha ilyen üzenetet kapok leállok egy kis trécselésre. Érdekes módon meglepően sokáig kellett várnom az igazi, szívhez szóló levélre. Kilóra érkeztek a sablonosabbnál sablonosabb kéretlen levelek, de egyik spamer sem vette a fáradságot, hogy engem szólítson meg valamilyen megható történettel. Hosszú, várakozással töltött hetek után végül befutott Mary szívhez szóló levele. Nehéz visszaadni a fogalmazvány angolságát, de azért megpróbálom átültetni magyarra.

Kedvesem,

A nevem Mary Morgan Bradley a kései férjem által a bankba letétként elhelyezett tőkével kapcsolatban kereslek amelyet Kevésbé kiváltságos emberek, árvaházak, özvegyek és Isten igéjének hirdetésének segítésére helyezett el. amit szeretnék a te gondjaidra bízni mivel a Doktorom azt mondta nem fogok kitartani a következő hat hónapig rák problémám miatt (májrák és agyvérzés). Kérlek jelezz vissza nekem ha tudod kezelni a projektet további részletekért a fentebbi email-címen: mary20mor@yahoo.co.uk

Az Isten áldjon .

Mrs Mary Morgan

A szemem sarkában összegyűlt könnycseppek letörölgetése után rögtön a tettek mezejére léptem. Regisztráltam gyorsan egy kamu e-mail címet Wilhelm Ostwald a 19. században Lettországban született fizikai-kémikus nevével. Bíztam benne, hogy a név kellően feltételezni fogja a német nemesi származást, még a .hu-s email ellenére is. A következő sorokat címeztem az én imádott Mary-mnek.

Drága Mrs Mary Morgan,
Sajnálattal hallottam, hogy rákja van. Nem sok mindent mondhat az ember ilyenkor, de szeretném őszinte részvétünket kifejezni.

Alaposan fontolóra vettem levelét az alapítvánnyal kapcsolatban, amit Ön és a férje létesített, és biztosíthatom, hogy jümagam és a vállalatom mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy biztosítsuk, távozás után rendben mennek majd a dolgok.

Megtiszteltetés lenne számomra bármilyen további információval szolgálni, amire csak szüksége lehet és remélem, gogy megadatik a lehetőség, hogy segíthessek. Remélem hallok Ön felől hamarosan.

Legjobbakat,
Wilhelm Ostwald

Remegő kézzel nyomtam a küldés gombra, majd epekedve vártam a választ. Az éjszakát e-mail fiókom frissítgetésével töltöttem és nem hiába! Még aznap éjjel megérkezett Mary válasza volt férje Andy bradley címéről.

Kedves Uram, hogy van ma? remélem jól.
Köszönöm a gyors választ és érdeklődését a projekttel kapcsolatban. Kérlek azt fogom akarni tőled, hogy alaposan gondold végig mert nem szeretném, hogy csalódást okoz nekem mivel mindenem rád fogom hagyni a a jótékonysági munka és a kevésbé kiváltságosak érdekében és be fogom mutatni a családi ügyvédünknek aki majd segíti a tőke azonnali áthelyezését az Ön által megnevezett számlára az Országában. valamint a tőke kötött számlán található mivel a férjem nem akarta, hogy bárki bármennyi pénzt elvonjon onnan addig amíg meg nem erősítettük az Ön készsültségét és készségét a projekt kezelésével kapcsolatban. Szóval ha készen áll követnünk kell az Angliai banki eljárási folyamatot Kérem erősítse meg az adatait: A teljes neve, lakcíme, A telefonszáma.

Köszönöm
Mary Morgan

Hevesen vert a szívem. Mary külön megkért rá, hogy ne okozzak csalódást – éreztem is a nyomást a vállamon. Az este csak forgolódtam az ágyban. Vajon bírni fogom ezt? Tényleg megvannak hozzá a képességeim, hogy kezeljem a projektet? Itt nem babra megy a játék, az kevésbé kiváltságosak számítanak rám. Ahogy az én Mary-m is. Ki tudja mennyi van még hátra neki, nem tölthetem az időt démonjaimmal küszködve. Feltéptem hát laptopom és készséggel megadtam minden adatot amire szüksége lehet ennek a jószándékú asszonynak:

Kedves Mary,
remélem jól van. Természetesen, küldöm az adatokat amiket kért:

Teljes név: Wilhelm Friedrich Ostwald
Cím: Németország, Frankenhain, 04643 Leipzig, Sachsen, MozartSraße 6.
Telefonszám: +49 179 55 711 86

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, ha bármilyen további információra szüksége lenne. Van egy hatalmas kereskedőcégem itt Németországban, talán tudnánk együtt dolgozni, hogy még nagyobbá tegyük ezt a projektet. Ha felkeltettem érdeklődését, tudassa velem.

Legjobbakat,
Wilhelm

Nem kellett sokat várnom a válaszlevére sem. Teljes meghatódottsággal állapítottam meg, hogy egy szintet lépett a kapcsolatunk és mostmár a nevemen szólítanak. Azt hiszem innentől kezdve nyugodtan fordíthatom tegeződő formában a levelet.

Kedves Ostwald,
Nagyon köszönöm hogy továbbítottad számunkra a személyes adataidat ehhez a projekthez. Nagyon azt akarom tőled hogy adj meg minden támogatást az ügyvédnek mivel továbbítottam neki az összes adatot. hogy lehetővé tegyem számára tökéletes minden papírmunkát ami az Angliai banki eljárási folyamathoz kell a te saját bankodnak . Kérlek testvérem Ostwald, teljesen a fejembe vettem hogy átadom neked a projektet ahogy arra az eszem vezetett. Tudom, hogy nem fogsz csalódást okozni nekem és a férjem végakaratára mivel keményen dolgozott azért, hogy ezt a tőkét letétbe tudja helyezni a bankban. Erősen hiszek a képességeidben amelyek a projekt kezeléséhez kellenek . Kérlek az ügyvéd fel fogja venni veled a kapcsolatot ma ahogy ígérte dolgozz vele mivel én már talán nem leszek itt többé hogy dolgozzak veled de ez a tőke olyan jó mint a tiéd ha keményen tudsz dolgozni az ügyvéddel hogy igényeljétek a tőkét. Kérlek tegyél meg amennyit csak lehet annak érdekében hogy ezt a tőkét jótékonysági célokra használd. Továbbá a gondozóm fel fogja venni veled a kapcsolatot erről az emailcímről időről-időre, hogy tudja, miként mennek a dolgok az ügyvéddel és a bankkal kérlek nyugodtan magyarázd el neki a dolgokat hogy lehetővé tedd őt segíteni téged a további információért.
Köszönöm
Mary

Őszintén szólva ennél a pontnál már nem is számítottam válaszra, hiszen a „személyes adatokat“ elvégre megadtam, gondoltam bedobják majd egy nagy adatbázisba aztán majd visszaélnek vele a spamerek, amikor és ahogy tudnak. Ehhez képest meglepő ez a bármiféle további kérés nélküli kis visszajelzés. Sejthető volt tehát, hogy a dolgok itt nem érnek véget. Amire végképp nem számítottam, hogy tényleg lecsekkolták az adatokat. A telefonszámot legalábbis biztosan:

Hello Mr Ostwald,
Hogy vagy ma? remélem minden rendben . Tegnap óta elvártam válaszod és az információ amit ma kaptam az ügyvédtől az az, hogy próbált elérni téged tegnap óta de a szám amit adtál nem működik. Kérlek újra meg tudnád erősíteni a számodat újra ha igazán komoly vagy a projekttel kapcsolatban mivel már továbbítottam a nevedet az eljáráshoz .
Köszönöm
Mary Morgan

Ez volt az a pont ahol – egyelőre – kiszálltam a játékból és felfüggesztettem a kísérletet. Elgondolkodtam rajta, hogy megadjak nekik egy létező számot, amit nem használok, de erre még nem került sor. Felmerült az is, hogy valami kibúvót keresek, esetleg válltig állítom, hogy a számnak jónak kell lennie, hátha jobb belátásra tudom téríteni őket.

Az viszont mindenesetre már ennyiből is kiderült, hogy egészen biztosan hús vér emberekről van szó. Az is valószínűnek tűnik, hogy minden alkalommal más és más írt vissza nekem, hiszen a központozás, a megszólítás, a nyelvi fordulatok eltérést mutattak levelenként. Csak azt nem tudom, hogy ez hogyan éri meg a hálózat üzemeltetőinek, hiszen így minden egyes levélváltással fel kell zárkóznia az aktuális reagálónak, ami nyilván időbe telik.

Érződik, hogy sablonokkal és betanult szófordulatokkal dolgoznak. Leveleimet nem túl nagy figyelemmel olvasták, épp csak a lényegre reflektáltak annyi szóban amennyiben kell, utána máris rátértek a mondandójukra. Ettől függetlenül meglepően gyorsan érkeztek a válaszok. Nem tudom, hogy ebből mire merjek következtetni: arra, hogy ennyire kevesen vannak azok akik visszaírnak nekik, vagy arra, hogy ennyire sok embert alkalmaznak.

Nagyon remélem, hogy előbbi, de tartok tőle, hogy az utóbbi.

Akárhogy is, ha kíváncsiak lennétek a levelezés folytatására, kommentben jöhetnek a tippek azzal kapcsolatban, hogy milyen fordulatokat vegyen a beszélgetés menete. Ha dőlőre jutok Mary-vel ígérem, hogy be fogok számolni a részletekről. Kivéve, ha mégsem volt kamu az egész, és öröklök tőle pármillió angol fontot, mert akkor az angol nemesek gondtalan életét élem majd valahol Angliában…

MacBook Air Retina most 3 év jótállással

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!