imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Dupla kamera az iPhone 7-ben? Nem valószínű.


Mint sokan mások, mi is latolgattuk a valószínűségét annak, hogy az elkövetkezendő pár generáción belül érkezhet-e két kamerával felszerelt Apple telefon, vagy sem. Most a Sony pénzügyi igazgatója beszélt a technológia lehetőségeiről a negyedéves pénzügyi telefonkonferencia során, ami azért érdekes, mert ők gyártják az iPhone-ban lévő kamerát.

A konferencia elején Kenichiro Yoshida arról beszélt, hogy az okostelefon piac továbbra is nő. Azt is hozzátette, hogy bár a középkategóriás telefonok még mindig inkább stagnálnak, a felsőbbkategóriás, minőségi szférában a fejlődés továbbra is tapasztalható, csak a mértéke csökken. Ezt a fejlődést a következő években fel kell lendíteni, ezért elengedhetetlen, hogy a gyártók újdonságokat kínáljanak a felhasználóknak. Olyan újdonságokat, mint például a dupla lencsés fotókészítés.

Itt még az iPhone 5s és a LinX kamerájának teljesítményét láthatjuk.
Itt még az iPhone 5s és a LinX kamerájának teljesítményét láthatjuk.

Ez a technológia jelentősen javítaná a készített képek minőségét, sőt, fejlettebb optikai zoomot is kapnánk. A két kamera szoftveresen összehangolt működésével a képeken jobban érződne a mélység, sőt, a „házi” fotópraktikák tárházát is megnövelné. Ming-Chi Kuo szerint már az idén érkező iPhone 7 Plus is megkapja a hardvert, de persze ő sem tévedhetetlen. A Sony pénzügyi igazgatója is rácáfol erre az állításra, hiszen szerinte a vásárlók hiába várják idén a dupla kamerás okostelefonokat.

Nos, a következő évről annyit, hogy az úgynevezett dupla kamerás technológiát elindítjuk, remélhetőleg a legnagyobb okostelefon-gyártó cégeknél. Mindazonáltal, mint azt korábban is mondtam, az utóbbi időben az okostelefon piac nő, de a csúcskategóriás telefonok eladása csekély mértékben romlik. Ennek az újdonságnak jelentősen befolyásolnia kéne a keresletet, ami jelentősen fellendítené a cég termelését is. Tehát összefoglalva, véleményem szerint a valódi rajtja ennek a technológiának valamikor a 2017-es évben lesz.

Ha tényleg így lesz, akkor fölöslegesen várjuk az iPhone 7-ben a dupla kamerát, ahogyan bármelyik másik készülék sem nagyon rendelkezik majd ilyen technológiával még 2016-ban, legalábbis Kenchiro Yoshida szavaiból leginkább erre lehet következtetni. Handrás már 2014-ben írt egy dupla kameráról, akkor épp Gruber tudta úgy, hogy hamarosan érkezik, de persze mostanra láthatjuk, hogy rosszak voltak az értesülései. Az biztos, hogy előbb vagy utóbb sikerül összerakni egy ilyen rendszert, de egyelőre az a legvalószínűbb, hogy majd csak az iPhone 7s-ben találkozhatunk ezzel a megoldással. Az idén megjelenő iPhone 7-nél arra fogadnánk, hogy egy laposabb kamerát kap az iPhone, aminek köszönhetően nem lóg majd ki a lencse a hátlapból. Erről itt írtunk nem is olyan régen.

A borítókép Martin Hajek renderéből készült.
Forrás: AppAdvice

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!