imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Durván felturbózta a Facebook a Messengert


Tegnap zajlott a Facebook F8 nevű fejlesztői konferenciája, ahol bejelentették, hogy mostantól platformmá alakítják a Facebook Messenger szolgáltatást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy külső fejlesztők mindenféle bővítményeket és kiegészítőket írhatnak az alkalmazáshoz, vagyis az egyszerű szövegen, képen és hangon kívül millió más módon kommunikálhatunk majd a Facebook Messenger segítségével.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Facebook alkalmazáson belül a a további lehetőségekre kell böknünk (a három kis pont az üzenetmező alatt), ekkor pedig előjön a telepíthető kompatibilis appok listája, illetve láthatjuk azokat, amiket már letöltöttünk. Érdekes megoldás, hogy külön Facebook Messenger-kompatibilis alkalmazásokat kell készíteniük a fejlesztőknek, vagyis ha valamelyik appunk már megvan, akkor is le kell tölteni a kifejezetten a Messengerhez készített verziót.

Facebook Messenger Platform
Már most elég sok appból válogathatunk.

A Facebook a háttérben már egyeztetett a fejlesztőkkel, ennek köszönhetően egyből az induláskor nagyjából negyven szolgáltatásból választhatunk, de a nyilvánosan elérhető SDK-nak köszönhetően ez a lista valószínűleg nagyon gyorsan a többszörösére fog bővülni. Jelenleg olyan appok közül válogathatunk, mint a GIPHY, Bitmoji, GIFs, Action Movie FX, GIFjam, Camoji, Talking Tom, stb. A Facebook is készült pár alkalmazással, ilyen például a Stickered, mellyel matrickákat tehetünk a fotóinkra, a Selfied, amivel befotózhatjuk magunkat, majd ezeket a képeket használhatjuk gyakorlatilag emojiknak, és a Shout, amivel képeket és szövegeket kombinálhatunk mondatokká.

Ahogy a fentiekből is látszik, az alkalmazások nagy része GIF-ekre és egyéb kisebb képes tartalmakra épít, a hasznosságuk tehát legalábbis megkérdőjelezhető, bár valószínűleg nem mi vagyunk a célcsoport, hanem a jóval fiatalabb korosztály. A Messenger-kompatibilis appok használata kicsit nehézkes, ugyanis egyrészt teljesen normális alkalmazásként jelennek meg az iPhone-unkon (az App Store-ból tölthetjük le őket, ahogy megfigyeltük, az ikonok jobb alsó sarkában lévő Messenger logó hivatott jelezni, hogy ez egy Messenger-kompatibilis kiegészítő). Másrészt, ha egy ilyen appból akarunk tartalmat küldeni, külön el kell indítani az adott alkalmazást (ezt szerencsére megtehetjük a Facebook Messengeren belül is), össze kell rakni pl. az adott képet, majd újra visszadobni az egészet a Messengerbe. Nem éppen a tökéletes felhasználói élmény mintapéldája a folyamat.

Ha megtetszett egy kiegészítő, telepíteni kell az alkalmazást az App Store-ból, majd külön indítás után továbbíthatjuk belőle a dolgokat a Facebook Messengerbe.
Ha megtetszett egy kiegészítő, telepíteni kell az alkalmazást az App Store-ból, majd külön indítás után továbbíthatjuk belőle a dolgokat a Facebook Messengerbe.

Az új funkciók egyébként egyértelműen a mobilos használatra lettek kitalálva, az asztali (böngészőben használt) Facebook Messengerben ugyanis bár megjelennek a tartalmak, nem tudunk ugyanazzal az alkalmazással válaszolni rájuk, illetve küldeni sem tudunk hasonló képeket/GIF-eket/videókat/stb. A Facebook Messenger app természetesen továbbra is ingyenesen letölthető az App Store-ból.

Forrás: MacRumors.

#istylecorvin

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!