imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Durván megritkítja a kínálatát a GoPro


Ahogy számos más cég, a GoPro is nyilvánosságra hozta az elmúlt negyedév pénzügyi eredményeit. A jelentés nem olyanra sikerült, aminek különösebben örülnének a befektetők: a bevétel 31%-ot, a nyereség pedig 128%-ot csökkent 2014 utolsó három hónapjához képest.

Ha már az Apple karácsonyi szezonjának sem örültek különösebben a befektetők – pedig a cég minimálisan, de meg tudta dönteni a korábbi rekordját – képzelhetjük, mi történt a GoPro eredményeinek ismertetése után múlt héten: a részvényárfolyam a bejelentést követően azonnal közel 20%-ot zuhant, bár később azért kicsit megára talált, és azóta olyan 10%-os mínuszban állt meg.

Ez a számok tükrében tulajdonképpen nem is nevezhető rossz eredménynek: a GoPro bevétele a 2014-es utolsó negyedévi 634 millió dollárról 437 millió dollárra esett, a nyereség pedig 122 millió dollárról 34 millió dollár veszteségbe fordult át. Bizony, ez azt jelenti, hogy a kameragyártó a hagyományosan legerősebb, karácsonyt is magában foglaló októbertől decemberig tartó negyedévben összesen 9,5 milliárd forintnyi veszteséget termelt.

A GoPro a piacvezető az akciókamerák területén. | Kép forrása: GoPro
A GoPro a piacvezető az akciókamerák területén. | Kép forrása: GoPro

A csúnya eredményeknek meg is lett a hatása: egyrészt a GoPro bejelentette, hogy távozik a cégtől a két éve kinevezett pénzügyi igazgató, Jack Lazar. Ez minket mondjuk annyira nem érdekel, sokkal fontosabb azonban a másik bejelentés: durván megritkítják a kínálatot, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag három GoPro kamera marad. Ezek az alábbiak: HERO4 Black, HERO4 Silver, HERO4 Session. Vagyis az olcsóbb, HERO néven futó modellektől elbúcsúzhatunk a jövőben, ami nyilván a profitabilitás szempontjából előnyös lehet a cégnek. Érdekes, hogy a HERO4 Session ettől függetlenül marad az aktív termékek között, pedig pont ez volt az a modell, melynek nemrég majdhogynem a felére csapták le az árát.

A GoPro CEO-ja, Nicholas Woodman bizakodóan tekint a jövőbe: szerinte a 2016-ban érkező új, 4K-s videók rögzítésére alkalmas Karma drón növelheti a bevételeket, valamint az is segíthet, ha kicsit jobban odafigyelnek a különböző szoftverek fejlesztésére:

A növekedésünk csökkent az év második felében, és felismertük, hogy olyan szoftveres megoldásokat kell fejlesztenünk, melyek könnyebi teszik a felhasználók számára hogy letöltsék, illetve szerkesszék a GoPro-tartalmaikat.

A picike HERO4 Session egyelőre megmarad a kínálatban. | Kép forrása: GoPro
A picike HERO4 Session egyelőre megmarad a kínálatban. | Kép forrása: GoPro

Mindenesetre ha olcsó GoPróra vágyik az ember, lehet, hogy érdemes lecsapni a HERO4 Sessionre, amíg nem jut eszükbe azt is kivonni a forgalomból.

Forrás: Mashable.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!