imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Eddig nem teljesít túl jól a Steve Jobs film


A hétvégén elkezdődött az Aaron Sorkin és Danny Boyle nevével fémjelzett új Steve Jobs című film vetítése az Egyesült Államokban. A kritikusok által magasztalt, a Steve Jobshoz közelállók szerint pontatlan film meglehetősen lagymatag fogadtatásban részesült.

A különböző filmfesztiválok után mostantól tehát a nagyközönség is bármikor beülhet egy közeli moziba, és megnézheti, vajon tényleg nem számít-e az a tény, hogy a főszerepet játszó Michael Fassbendert még egy sötét sikátorban sem lehetne 30 méterről hátulról nézve összetéveszteni az igazi Steve Jobsszal. Hogy ezért, vagy másért, úgy tűnik, a film nem lesz közönségsiker.

Az első hétvégén összesen 7,3 millió dollárnyi bevételt termelt a film, ami a 30 milliós gyártási és 30 milliós marketingbüdzséhez viszonyítva meglehetősen visszafogott sikernek nevezhető – jó, mondjuk ki: eddig bukásról van szó. A várakozások szerint valahol 15 és 19 millió dollár közötti bevételt kellett volna elérnie, ami még mindig elmaradt volna a Sorkin nevéhez köthető The Social Network – A közösségi háló bemutatkozásától. Sőt, a mostani bevétel csak 500 ezer dollárral több, mint amit az Ashton Kutcher főszereplésével készült Jobs című, a közönség és a kritikusok szerint is gyenge film produkált. A Variety szerint egyébként a nullszaldóhoz 120 milliót kéne termelnie, ami ezek alapján elég messzi célnak tűnik.

Michael Fassbender a Steve Jobs című filmben
Michael Fassbender a Steve Jobs című filmben

Érdekes, hogy a néhány héttel ezelőtti, limitált Los Angeles-i és New York-i premier mozinként átlagosan 130 250 dolláros bevételt hozott, ami minden idők 15. legjobb eredményének számít. Úgy tűnik viszont, hogy nagyjából ennyi igazi Steve Jobs-rajongó volt, ők megnézték a filmet, de az átlagembereket nem nagyon mozgatja meg a téma.

Pedig az első vetítések után a kritikusok áradoztak a forgatókönyvről és Fassbender játékáról, többen egyenesen a 2016-os Oscar-díj komoly esélyesének tartották. Kristopher Tapley például ezt írta a Variety virtuális hasábjain:

A Steve Jobsszal Fassbender berobbant az idei legjobb alakításért járó Oscar-díj várományosait tartalmazó lista élére.

Steve Jobs-film előzetes

És noha a kritikusok értékelik a filmet, a Steve Jobshoz közelállók nincsenek feltétlenül jó véleménnyel a hitelességével kapcsolatban. Tim Cook és Aaron Sorkin között egy beszólogatós vita is kialakult, melyből a forgatókönyvíró végül kihátrált, a múlt héten pedig Walt Mossberg publikált egy hosszabb írást, amiben azt részletezi, hogy a vásznon látható Jobsnak nincs sok köze ahhoz a személyhez, akit ő ismert:

Mr. Sorkintől eltérően én 14 éven át ismertem az igazi Steve Jobsot – karrierjének és az Apple történetének legproduktívabb és legsikeresebb 14 évében. Számtalan órát beszélgettem vele négyszemközt ezekben az években, és sokszor készítettem vele interjút is különböző konferenciákon. Az a Steve Jobs, akit Sorkin filmje bemutat nem az az ember akit ismertem.

A filmet idehaza 2016. január 14-én mutatják be a mozik, vagyis nagyjából három hónap lemaradással. Ti megnézitek majd?

A szinkronizált előzetesért katt ide!

Forrás: Variety via The Verge, Cult of Mac, Re/code. Borítókép: Tech Insider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!