imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Eddig semmi érdemlegeset nem talált az FBI a feltört iPhone-on


Március végén, nem sokkal a soron következő meghallgatás előtt váratlan fordulathoz érkezett az FBI és az Apple közti viadal: a nyomozóhatóság bejelentette, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt az Apple segítségére, mert sikeresen feltörték a terrorista Syed Rizwan Farook iPhone 5c típusú telefonját.

Ez alapján most már több mint két hete szabadon hozzáférnek a telefonon tárolt adatokhoz, eddig azonban semmilyen említésre méltó információt nem találtak az iPhone 5c-n. Ezt most egy újabb hatósági forrás is megerősítette a CBS Newsnak, azután, hogy az FBI igazgatója, James Comey korábban nem kívánt nyilatkozni arról, találtak-e valamilyen használható adatot a szóban forgó készüléken.

A két elkövető, Syed Rizwan Farook és felesége, Tashfeen Malik.
A két elkövető, Syed Rizwan Farook és felesége, Tashfeen Malik.

Többen osztották azt a véleményt, miszerint igazából hiábavalóak az FBI követelései, mert várhatóan semmilyen releváns információt nem tartalmaz a készülék. A szóban forgó iPhone 5c ugyanis Farook munkahelyi telefonja volt, a privát használatú telefonját ő, és tettestársa – aki a felesége volt – is megsemmisítették a támadást követően. Az Apple korábban átadta az FBI számára a telefonról készült iCloud mentéseket, a hatóság azonban azt kifogásolta, hogy az utolsó mentés a támadás előtt 6 héttel készült. Steve Wozniak így nyilatkozott erről korábban:

Elég béna ügyet választottak. A lehető legbénábbat. […] A merénylők saját telefonjairól származó híváslistákat és az összes SMS-t átadta a Verizon a hatóságoknak. Szóval van ez a telefon, amit a támadók a sajátjaiktól eltérően nem semmisítettek meg, ez egy munkahelyi telefon volt. Nagyon béna és értelmetlen, hogy arra számítanak, hogy bármi van rajta, és az Apple-nek ezért ki kéne nyitnia.

James Comey, az FBI igazgatója. | Kép forrása: USA Today
James Comey, az FBI igazgatója. | Kép forrása: USA Today

Újabb információt láttak napvilágot azzal kapcsolatban is, hogy ki segíthetett az FBI-nak feltörni az iPhone 5c-t. Korábban a Cellebrite izraeli biztonsági cégre gyanakodtak, mivel közvetlenül a bejelentés előtt kiállítottak egy számlát a hatóság számára. A Washington Post számára név nélkül nyilatkozó forrás szerint „professzionális hackerek”, vagyis szabadúszók segítették a hatóságot, akik egy eddig nem ismert szoftveres bugot kihasználva hardveres segítséggel törték fel a telefont. Az iPhone 5c-nél újabb készülékeket egyébként ezzel a módszerrel nem lehet kinyitni.

James Comey korábban azt nyilatkozta, hogy még gondolkoznak azon, hogy ismertessék-e az Apple-lel a feltörést lehetővé tevő hibát. Egyelőre nem osztották meg a gyártóval a módszert, az Apple azonban közölte, hogy nem tervezik az FBI perbe fogását abban az esetben sem, ha megtartják maguknak a titkot. A legfrissebb értesülések szerint elképzelhető, hogy akkor sem tudnák felvilágosítani az Apple-t, ha szeretnék: a Fehér Házból származó forrásokra hivatkozva a Reuters azt írta, nem is biztos, hogy egyáltalán ismerik a módszert a nyomozók – vagy ha igen, szerződésben vállalták, hogy nem osztják meg másokkal.

Forrás: CBS News, 9to5Mac. Borítókép: TechInsider.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!