imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Eddy Cue elmondta, hány felhasználója van az Apple Music-nak


Kicsit több mint egy hónapja indult el az Apple Music, egészen eddig azonban az Apple nem közölt semmilyen hivatalos adatot a feliratkozott felhasználók számáról. Egészen mostanáig, ugyanis Eddy Cue, a cég internetes szolgáltatásokért felelős alelnöke elárulta, hányan is regisztráltak eddig.

Találgatások eddig is voltak, legutóbb pont múlt héten írta zeneipari forrásokra hivatkozva a HITS Daily, hogy 10 millió körül lehet a felhasználók száma. A lap szerint  a zenekiadókat is meglepte a jó teljesítmény, és nem igazán értették, miért is nem hozza nyilvánosságra az adatokat az Apple, hiszen ezzel akár a még kétkedő jogtulajdonosokat is meggyőzhetnék, hogy álljanak be az Apple Music mögé.

A találgatásoknak most Eddy Cue vetett véget. Az USA Todaynek adott nyilatkozatában egyrészt természetesen elmondta, hogy nagyon izgatottak a számokkal kapcsolatban, másrészt végre konkrét értékeket is említett. Ezek szerint az ingyenes próbaidőszakban 5 hét alatt eddig 11 millió regisztráció történt, ebből 2 millió a drágább családi csomagra, amit legfeljebb hatan használhatnak egy háztartáson belül. Összehasonlításképpen: az egyik legnagyobb konkurenciának, a Spotifynak júniusban 20 millió fizetős – és ezen felül 55 millió ingyenes – felhasználója volt.

Eddy Cue bejelenti az Apple Music-ot a júniusi WWDC-n. | Kép forrása: Apple
Eddy Cue bejelenti az Apple Music-ot a júniusi WWDC-n. | Kép forrása: Apple

Egyes vélemények szerint ez megdöbbentően jó teljesítmény, hiszen a Spotify annak idején 2 év alatt jutott el erre a szintre. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy az gyakorlatilag a streamelés „hajnalán” volt, így a szakma elégedettsége ellenére korai még az Apple Music mindent elsöprő sikeréről beszélni – főleg, hogy pár hónapon belül lejár az első regisztrálók ingyenes próbaidőszaka, és kérdés, hányan használják tovább havidíjért a szolgáltatást. Igaz, ekkor jelenik meg az alkalmazás androidos változata, ami talán további előfizetőket hozhat az Apple számára.

Cue a számok mellett a felmerülő problémákkal kapcsolatban is nyilatkozott:

Tudunk róla, hogy néhány felhasználó még tapasztal hibákat, és utáljuk azt érezni, hogy esetleg cserben hagytuk őket, ezért olyan gyorsan dolgozunk a javításokon, amilyen gyorsan csak tudunk.

Jimmy Iovine beszél az Apple Music-ról a júniusi WWDC-n. | Kép forrása: Apple
Jimmy Iovine beszél az Apple Music-ról a júniusi WWDC-n. | Kép forrása: Apple

Mellékesen azt is megemlítette, hogy a Kínában tapasztalható elképesztő növekedés következtében az App Store rekordbevételt, mintegy 1,7 milliárd dollárt termelt júliusban, a fejlesztők számára eddig kifizetett összes jutalék így 33 milliárd dollárra (9400 milliárd forintra) nőtt a tavaly év végi 25 milliárd dollárhoz képest. A zeneipar mágusa, Jimmy Iovine szintén megszólalt az Apple Music-kal kapcsolatban, miután kifejtette, hogy kellemesen sokkolónak találja az eredményeket:

Sok, az Egyesült Államokon kívül élő embernek kell még elmagyaráznunk, hogy pontosan mi is ez, és hogyan működik. Ezen kívül ott vannak még azok a fiatalok, akik sosem fizettek zenéért – meg kell mutatnunk nekik, hogy valami olyat tudunk kínálni, ami jobbá teszi az életüket. Végül pedig vannak azok az emberek, akik meglátnák az értéket a szolgáltatásban, csak még el kéne jutnunk hozzájuk.

Időközben az Apple Music népszerűsítése az interneten kívül is elkezdődött, feltűntek ugyanis az első hirdetőtáblák, melyek a szolgáltatást reklámozzák. További érdekesség, hogy mostantól a Billboard toplisták összeállításánál is figyelembe veszik az Apple Music-ban történt lejátszásokat.

Apple Music-plakátok. | Kép forrása: iMore
Apple Music-plakátok. | Kép forrása: iMore

Forrás: USA Today via The Verge. Borítókép: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!