imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Edward Snowden nem akármilyen tokot tervez az iPhone-hoz


Mi történik akkor, amikor az NSA egy kiugrott munkatársa és egy híres hardveres hacker összeállnak, hogy készítsenek egy iPhone tokot? Valami izgalmas.

A helyzetről sokat elárul, hogy mind Edward Snowden, mind Andrew “bunnie” Huang az Egyesült Államokon kívül tartózkodik. Snowden Oroszországban tölti 3 éves menedékjogát, míg Huang Szingapúrban van. Míg az Apple vs. FBI ügy alatt Snowden szóban állt ki a titkosítás mellett az Apple oldalán, most úgy néz ki, hogy tesz is azért, hogy biztonságosabbak legyenek az iPhone-ok. Amikor híres interjúját adta abban a bizonyos hong kongi hotelszobában, úgy fogadta a riportereket, hogy tegyék a mobiltelefonjaikat a hűtőbe, hogy blokkolva legyen a rádiójel, hogy illetéktelenek ne tudják csendben, fű alatt aktiválni az eszközön található kamerát és mikrofont. Most, három évvel később valami hasonlón dolgoznak Huanggal, csak a hűtőből tok lett, mert így még a készüléket is lehet használni.

snowden-huang-iphone-tok

A tok persze nem csupán egy szimpla tok, amit felpattintasz, hanem gyakorlatilag bele van építve az iPhone-ba, rácsatlakozik az áramköreire és az antennára, sőt, a SIM kártyát is ő kezeli helyette. A koncepció – mert az eszköz fizikailag még nincs kész – lényege, hogy a felhasználó mindig látja, hogy aktívak vagy passzívak a telefon rádiójelei. A készítők szerint ez a megoldás összehasonlíthatatlanul biztonságosabb még ahhoz képest is, hogy repülő üzemmódba helyezzük a készüléket, mert létezik már arra is malware, hogy ilyenkor is sugározzon a készülék. A tok nemcsak a rádiójeleket figyelné, hanem gyakorlatilag a telefon összes kommunikációs csatornáját: GPS, Bluetooth, Wi-Fi, hálózati adatforgalom. Ha bármilyen olyan adatforgalom történne, amire nem adtunk felhatalmazást, vagy nem mi kezdeményeztük, akkor szöveges vagy hangos üzenetet kapunk, de Huang elmondta, hogy extrém esetben lehet beszerelnek egy „killswitch” gombot, amivel gyakorlatilag lelőhetjük a telefont. A páros abban bízik, hogy ezzel a módszerrel meg tudják védeni azt a réteget, akik mondjuk jobban ki vannak téve az állami megfigyelésnek, például az újságírókat:

Egy jó újságíró, a jó helyen és a jó időben meg tudja változtatni a történelmet. Ez célponttá teszi őket, így az eszközeiket is, amiket felhasználnak ellenük.

– mondta Snowden a MIT Media Lab közönségének videó stream-en keresztül. Bunnie Huang húsbavágóbb példákat is felhozott, miszerint hogy közlekedjen valaki biztonságosan Szíriában vagy Irakban, miközben mondjuk a telefonja alapján könnyen megtalálják a tartózkodási helyét, és ezzel az élete kerülhet veszélybe.

A mi megközelítésünk az, hogy az állam szintjén lévő ellenfelek elég erősek, tételezzük fel, hogy telefonod állandóan veszélyeztetve van. Nézzük meg akkor a hardveres jeleket, mert azokat elképesztően nehéz hamisítani. Egy olyan életbiztosítást akarunk adni, hogy ha az van kiírva, akkor tényleg nem ad ki rádiójeleket a telefon.

– így Huang. Attól, hogy még nem tudunk az adott pillanatban adatforgalmat lebonyolítani, a telefonnal továbbra is lehet fényképezni, jegyzeteket készíteni. A páros célcsoportja a kezdetektől fogva a veszélyeztetett újságírók, és a fő ellenfél nem is az NSA vagy más amerikai titkosszolgálatok, hanem azok a diktatórikus kormányok, akik tényleg nem riadnak vissza attól, hogy újságírókat végezzenek ki vagy börtönözzenek be. A tok pedig valójában nem is tok lenne, hanem egy módosított iPhone 6, amit – nem vicc – Kínában szeretnének gyártatni. Huang havonta megy át Szingapúrból a kínai Shenzenbe, hogy különböző hardvergyártókkal találkozzon, és szerinte simán megvan a tudás- és humántőke, hogy legyártsák a készüléküket. A tervek szerint jövőre készülne el a prototípus, majd nem sokkal utána indulna meg a gyártás. Nem kell óriási számokra gondolni, hisz elég, ha minden szerkesztőségben van 4-5 ilyen biztonsági telefon, amit mindig az adott riporter visz ki terepre.

Fun fact: Edward Snowden és Andrew Huang soha nem találkoztak személyesen, 2015 óta beszélgetnek mindenféle titkosított csatornán keresztül.

Forrás: Wired via Apple Insider Borítókép: Snowden és Huang mockupja, Wired

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!