imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Egér és Trackpad használata iPaddel


Régóta kért funkció kapott végre teljeskörű támogatást az iPadOS 13 bemutatásával. Végre hivatalosan, nem csak mindenféle trükk árán is csatlakoztathatók külső perifériás mutatóeszközök iPadekhez (és iPhone-okhoz is).

A mindennapokban ugyan egészen furcsának tartanám, ha egeret csatlakoztatnék az iPhone-omhoz, de egy jó átalakító segítségével már nem lehetetlen. Azoknak viszont, akiknek az iPad, mondjuk egy Smart Keyboarddal együtt munkaeszköz, igen hasznos lehet akár az egér, akár a trackpad csatlakoztatása. Bár hosszabb ideig még nem dolgoztam így iPaden, nekem rövid távon is kényelmetlen volt felnyúlkálni a kijelzőre. Na, erre tökéletes megoldásként érkezett a mutatóeszközök támogatása

Egér csatlakoztatása iPadhez

Mivel alapvetően egy AssistiveTouch funkióról van szó, ezért itt kell kutakodnunk, nemcsak szimplán a Bluetooth menüben. Ehhez:

  • Nyisd meg a Beállítások menüt
  • Válaszd a Kisegítő lehetőségeket
  • A Fizikai és motoros funkciók szekcióban menj az Érintés menüre
  • Itt az AssistiveTouch alatt megtalálod a Mutatóeszközzök beállításaira vonatkozó lehetőségeket
  • Ha rendelkezel átalakítóval, akkor akár bele is dughatod az egered az iPadedbe, de Bluetooth-on keresztül is felismeri a potenciálisan csatlakoztatható eszközöket.

Ehhez ne feledkezz meg arról, hogy az egeret vagy trackpaden is aktiválnod kell a Bluetooth kapcsolatot, nem csak az iPadeden. Ha valami nem stimmel, akkor a Beállítások > Bluetooth menüben kutakodva próbálhatod csatlakoztatni a kívánt perifériát.

Ha létrejött a kapcsolat, akkor számtalan lehetőséged van testreszabni az egyes gombokat és gesztusokat. Az egér típusától függően megfelelő számú gombot láthatsz majd felsorolva, amikhez különböző funkciókat rendelhetsz hozzá. Pontosan ugyanúgy, ahogy egy PC-n tennék az illesztőszoftver telepítése után.

A következő lehetőségek közül választhatsz: Nincs, Egy érintés, Menü megnyitása, Kisegítő lehetőségek, Analytics, Alkalmazás váltás, Vezérlőközzpont, Dock, Dupla érintés, Home, Irányultság zárolása, Kijelző lezárása, Értesítések, Újraindítás, Screenshot, Siri, Felolvasás, Hangerőszabályzás, Hangerő le, Hangerő fel.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!