imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Egér támogatás iPaden?


Teljes mértékben biztosan nem érkezik. De a legújabb felvetések szerint mégis bekerülhet egy kiskapu, amit sokan szeretnek majd.

Az iPadek egyre nagyobb szerepet kapnak az Apple kommunikációjában, és Cupertinóban egyre inkább úgy tűnik, ezekben látják a jövőt. Az iPad Pro ezek közül tényleg egyre jobb munkaeszköz, de egyvalamit rendszerint hiányolnak belőle: az egér használatának lehetőségét.

Érdekes ez a kérdéskör… Egyrészt arról szól, hogy azért nincs ilyen opció, mert az iOS érintésre lett tervezve, teljesen más, intuitív UI-okkal, mint például a macOS. Több értelme van a legtöbb esetben átszokni ezek használatára, mint ragaszkodni az egérhez. De mégis, az igény meglenne rá, és talán sokaknak segítene az átszokásban, a profik esetében pedig több esetben is gyorsíthatná a munkát, és könnyebben váltanának iPadre elsődleges eszközként. Eddig minden jel arra mutatott, az Apple még egy ideig biztosan nem vezeti be ezt a lehetőséget.

Federico Viticci legújabb podcastjében azonban érdekes felvetést tett: az Apple ugyan nem teljesértékű ‘fícsörként’, de a kisegítő eszközökbe beteheti új lehetőségként, hogy USB-C-s egérrel is lehessen használni majd az iPadeket. A Macstories főszerkesztője persze elmondta, hogy ez nem hivatalos hír, és csak öltözői pletyka, de közben Steve Troughton-Smith is megerősítette Twitteren:

Az eddig megbízható forrásnak számító fejlesztő szerint is “készülőben” van ez a lehetőség, amit szerinte minden profi felhasználó az első napon bekapcsol majd. Szerinte az egér/trackpad támogatás egy sebtapasz, amit ideje lenne már lerántani, és erre az új fejlesztési irányok lehetőséget is adnak.

Azt is fejtegette, hogy a kurzort ne a desktopon megszokott pointerként képzeljük el, inkább egy fekete pontként. Erre most is van lehetőség, és működik is, de olyan célhardverre van szükség, amit a csökkentett képességűeknek készítenek. Ezek inkább joystickok jelenleg, mint egerek.

Érdekes megoldás lenne, de az Apple kifejezetten jól jöhetne ki belőle. A kisegítési lehetőségek a csökkent képességű felhasználókat segíti, hogy ők is minél hatékonyabbak tudjanak lenni eszközeiken, így nem teljesértékű bevezetésről beszélünk. Ugyanakkor így az Apple felmérhetné, hányan használják ki valóban a lehetőséget és meg tudnák vizsgálni, milyen hatással lenne egy teljes támogatás.

Ha épp most váltanál iPadre, az iPad Prók most elérhetőek a BYEback akció keretein belül is az iSTYLE-nál!

Te használnál egeret egy tablethez?

Forrás: Relay.fm

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!