imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egészségesebben étkezünk, ha iPadet használunk?


A Stanford Egyetemen, Jonathan Levav professzornak jutott az eszébe, hogy megvizsgálják az emberek ételrendelési szokásait különféle helyzetekben. A végeredmény igazából nem is volt meglepő, de ezt úgy lehet a legkönnyebben bizonyítani, ha mi is belegondolunk, mit cselekedtünk volna az adott szituációban. 

A felmérés több lépcsős volt véletlenszerűen kiválasztott emberekkel. Az első fázisban az alanyoknak a saját anyanyelvüket használva kellett rendelniük, a következőben pedig valamilyen más, általuk beszélt nyelven.

Az első szituációt képzeljük el. Bemegyünk egy átlagos étterembe, és az anyanyelvünkön rendelünk valamit. Az esetek nagy többségében vagy végig böngésszük az étlapot, vagy egyből azt rendeljük amit megkívántunk. Ilyenkor egy átlagos vendég (egy-két kívételtől eltekintve) az ízvilágra figyel és sokkal kevésbé arra, hogy mennyire egészséges az adott étel. A teszt is ezt bizonyította többek között. A második szituációban az tesztalanyoknak a való élettől egy elrugaszkodott módszerrel kellett rendelniük, mégpedig egy papírlapra kellett levésniük a kívánt étel nevét. Ilyenkor azt tapasztalták a felmérés készítői, hogy a vendégek már sokkal inkább az egészséges ételeket választották, de még mindig nem volt lényeges eltérés.

mpos-in-restaurant
A pincéreknek is hasznos lehet az iPad használata.

A látványos eltérés akkor mutatkozott meg, amikor a tesztalanyok egy iPad alkalmazás segítségével választották ki, hogy mit is szeretnének enni. Az eredmény egészen meglepő, hiszen az alkalmazást böngészve a vásárlók sokkal inkább választottak olyan ételeket, amik egészségesek. Ez függhetett attól is, hogy az alkalmazásban részletesebben meg voltak adva az adatok egy adott ételről, de lehetett bármilyen más pszichológiai behatás okán is. Ugyanakkor azt is ki kell emelni, hogy itt főleg a rendelés módszere miatt látható komoly eltérés.

A második szituációban ugyanezt a tesztet idegennyelven játszották el. Az eredmény ilyenkor érdekes módon alakult. Szóban szinte minden esetben valami nehéz vagy gyors kaját rendeltek a vendégek, de a papírra leírós változat átlaga is romlott. Az iPades rendelések „egészség faktora” viszont nagyon megugrott. Az emberek sokkal inkább választottak az egészséges ételekből, mint az egészségtelenekből.

homepage-image-1
Külföldön néhány étteremben már iPaden rendelhetjük meg a kiválasztott ételt.

Igazából az egész felmérés csak érdekesség, nem jelenthető ki konkrétan semmi ez alapján. Mindössze csak érdekes elgondolkodni egy olyan eszmefuttatáson, hogy ha a pincérek iPadeken hoznák az „ét-appot”, és alkalmazásokon keresztül tudnánk rendelni és fizetni, akkor vajon tényleg egészségesebben táplálkoznánk-e. Külföldön már létezik ilyen étterem, a kérdés, itthon mennyire lenne létjogosultsága, bár a Footure cipőbolt után nem tartok semmit lehetetlennek. Egyébként az egészséges táplálkozás témában már írtunk egy hasonló cikket, ott azt hasonlítjuk össze, hogy vajon az Android vagy az iOS felhasználók táplálkoznak-e egészségesebben.

Forrás: MedicalXPress

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!