imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egészségügyi startupot vett az Apple


Az utóbbi években az Apple kiemelt figyelmet szentel az egészségnek és a sportnak, számtalan fejlesztésük és cégfelvásárlásuk mutat ebbe az irányba. Az egyik legújabb szerzeményük az Gliimpse nevű amerikai startup cég.

A nemrég felvásárolt Gliimpse-t Anil Sethi és Karthik Hariharan alapította 2013-ban, a céljuk az volt, hogy egy olyan platformot építsenek, amivel az amerikaiak egy helyre gyűjthetik az egészségi állapotukkal kapcsolatos adatokat, majd ezeket megoszthatják. Jól mutatja, hogy milyen kicsi a világ, hogy a két alapító közül Sethi az Apple-nél kezdett mérnökként az 1980-as években. 2000-ben vitte tőzsdére a Sequoia Software nevű cégét, majd ezután különböző egészségügyi startupokkal dolgozott.

Maga a felvásárlás már korábban megtörtént, csak az Apple jó szokása szerint nem nagyon beszélt róla. A Fast Company neszelte meg az információt, majd az Apple a kérdésükre a az ilyenkor szokásos választ küldte:

Az Apple időről-időre felvásárol kisebb technológiai cégeket, általában nem közöljük az ezekkel kapcsolatos céljainkat vagy terveinket.

A Gliimpse azonban enélkül is láthatóan jól illik az Apple profiljába, hiszen az utóbbi években nem egy olyan szolgáltatást mutattak be, ami az egészségügyi adatok megosztásán alapul. A ResearchKit a különböző orvosi kutatásokban segít releváns, jól használható adatokkal, a CareKit segítségével pedig a páciensek jobban megérthetik betegségeiket, és könnyebben élhetnek együtt velük. A HealthKit a különböző appoknak teszi lehetővé, hogy egy közös adatbázisból dolgozzanak az iPhone-unkon.

A Gliimpse-t valószínűleg olyasmire fogja használni az Apple, hogy ezeket az adatokat a kezelőorvossal is megosszák, illetve az orvos által begyűjtött értékeket a betegek is láthassák akár a telefonjukon – akár a CareKit továbbfejlesztéseként. Anil Sethi egyébként személyes okokból kezdett el ezzel a területtel foglalkozni, amikor végigkövette lánytestvére küzdelmét a mellrákkal:

Mint az egészségügyi ellátás résztvevője, egészségügyi információkból álló morzsákat hagyok magam mögött amerre járok a rendszerben. De arra nincs lehetőségem, hogy egyszerűen hozzáférjek a saját adataimhoz, és megosszam azokat. Az Obamacare egyik olyan kényszerítő erő, ami előírja, hogy a kórházak és az orvosok megosszák velünk az adatainkat. Ugyanakkor nincs egy közös elektronikus egészségügyi adatbázis amit minden orvos használna. Sőt, ami ennél is rosszabb, még egy közös fájlformátum sincs a több mint 1000 különböző rendszer között.

A Gliimpse célja tehát ezen probléma áthidalása volt, elképzelhető, hogy az Apple is ezt az ötletet tartotta szimpatikusnak a cégben. Érdemes persze figyelni arra, hogy itt elsősorban az amerikai piacról van szó, teát kérdéses, hogy a startup felvásárlása jár-e majd bármilyen, a nemzetközi felhasználók számára is elérhető előnnyel.

Forrás: Fast Company via The Verge.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!