imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Eggyel kevesebb vetélytársa maradt az Apple Watch-nak


Véget ért a Pebble pályafutása. Talán a leghíresebb, sikeresen megvalósult Kickstarter projekt egy része a FitBit-hez vándorol, másik része pedig a süllyesztőbe.

A Pebble egyike volt az első okosóráknak. Többek közt ők mutatták meg mire is jó a hordozható technológia, na meg a közösségi finanszírozás. Minden idők egyik legsikeresebb Kickstarter kampányának köszönhetően 10,3 millió dollárt kalapoztak össze az indulásra, alig több mint egy hónap alatt. De nem csak a kampány lett sikeres, hanem a cég is. Amint elkezdte forgalmazni a terméket a BestBuy Amerikában végérvényesen berobbantak a köztudatba, a készletek öt nap alatt elfogytak. Aztán 2014 végére sikeresen eladták az egymilliomodik okosórájukat is. A sikertörténet mostanra ért véget, tegnap hivatalosan is bejelentették, hogy lehúzzák a rolót.

Pebble

A vég okai is ott keresendők, ahol a sikeréi. A Pebble szépen el tudta magát adni az egyetlen termékével. Ez viszont kevés egy működő techcéghez, az idő előrehaladtával frissíteni kell a palettán. Valahol itt csúsztak el a dolgok. A cég életbenmaradása, akármilyen sikeresek is voltak attól függött, hogy mennyire lesz sikeres a Pebble és Pebble Time 2. És nem lettek azok. A piac ugyanis átalakult közben, megjelentek olyan nem elhanyagolható résztvevők, mint amilyen az Apple. Jött tehát a pénzügyi bizonytalanság, aminek egyenes következménye lett a mostani értékesítés.

Merthogy nem a semmibe vész el a cég, hanem megeszi egy nagyobb hal, azaz a FitBit. Legalábbis a szoftveres részleget, a hardvereket viszont köszönik szépen, nem kérik. A volt alkalmazottak 40%-át is magukkal vinnék, elsősorban persze a szoftverfejlesztőket. A felvásárlás összegéről nincsenek biztos adataink, a Bloomberg szerint 40 millió dollár körül cserélhetett gazdát a cég. James Park, a Fitbit vezérigazgatója és társalapítója így kommentálta a vételt:

Ahogy az alapvető viselhető eszközök és okosórák egyre többet tudtak, például az egészségügyi és fitnessz lehetőségek területén, úgy mi is megláttuk a lehetőséget, hogyan építhetnénk az erősségeinkre, és miként bővíthetnénk vezető pozíciónkat a hordozható készülékek piacán. A felvásárlásnak köszönhetően pont jó pozícióban lehetünk, hogy felgyorsítsuk platformunk és ökoszisztémánk terjedését, annak érdekében, hogy a Fitbit aktív része legyen egy szélesebb felhasználói réteg mindennapi életnek. Szeretnénk olyan eszközöket építeni, amik segítik az egészséggondozásban dolgozókat és ápoltakat egyaránt, valamint hogy a technológia integráns része legyen a megelőzésnek és a krónikus betegek ápolásának is.

Pebble

A gond már csak annyi, hogy a leállás következtében megszűnt a gyártás és az értékesítés is. Tehát hiába dobtak össze a Kickstarteren egy rakat pénzt a felhasználók a Pebble Time 2 és a Pebble Core-ra, az már soha nem fog megérkezni hozzájuk. Persze a pénzt visszakapják, de ha mondjuk karácsonyi ajándéknak szánták, ez nem fogja vigasztalni őket. Ami még kellemetlenebb, hogy a már eladott termékeknek jótállásának is búcsút inthetnek a csalódott ügyfelek. Mondjuk meglepő számomra, hogy nincs erre valamilyen jogi szabályozás.

Forrás: 9to5mac

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!