imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Egy Apple Arcade-játék kapta az indie címek Oscarjának legtöbb jelölését


Március 18-án kerül sor az Independent Games Festival, azaz a Független Játékok Fesztiváljának huszadik díjátadójára, az Apple Arcade-on elérhető Mutazione pedig konkrétan tarolt a jelöltállítási szakaszban.

Az indie játékok ugyan csak az utóbbi néhány évben kezdték meghódítani a szélesebb közönséget is, a nekik szentelt IGF díjait viszont már 1999-ben is kiosztották. A korábbi esztendők győztesei között olyan nevek sorakoznak, mint a Limbo (2010), a Minecraft (2011), vagy a Hyper Light Drifter (2017). A kitüntetésekkel pénzadomány is jár, így a fejlesztők nem csak a puszta hírverésért versengenek.

A 2020-as rendezvény jelölési szakasza úgy alakult, hogy az Apple Arcade mellett PS4-en és PC-n is elérhető Mutazione gyűjtötte be a legtöbb nominációt. A szó szerint mesés grafikájú alkotás egy sztoriközpontú point-and-click kaland, ahol egy furcsa lények által benépesített idegen világot kell felfedeznünk. A végigjátszása nagyjából 4-5 órát vesz igénybe, a készítők (Die Gute Fabrik, Dánia) bemutatása szerint „A Mutazione egy mutáns szappanopera, ahol a jelentéktelen pletykák találkoznak a természetfelettivel, s ahol a szaftos személyes dráma ugyanolyan fontos a sztoriban, mint a nagy tétért folyó kalandok”.

A játék összesen négy jelölést begyűjtve állította fel az idei rekordot: a harmincezer dolláros Seumas McNally Nagydíj mellett a történetért, a látványért, és a hanghatásokért járó kitüntetésekért is versenyben van. A Mutazionén kívül két másik Arcade-cím is említést kapott. A Guildings, egy fantasy elemekkel tarkított kaland a dizájnért kiosztott dicséretet nyerte el, a kirakósok sorait erősítő Manifold Gardent pedig a hanghatásaiért emelték ki.

A fesztiválon a Vectronommal egy olyan játékot is jelöltek a legjobb hangokért járó díjra, ami nem tartozik az Arcade kínálatába, ám elérhető az App Store-on. Az ARTE Experience alkotása egy prémium kirakós, ahol a folyamatosan változó pályák miatt kulcsfontosságú az időzítés. Ezen kívül jelölést ugyan nem, de említést kapott még a humoros sztorit kínáló Astroglaster, a narratív kirakós Song of Bloom, illetve a formabontó történetmeséléssel kísérletező Alt Frequencies is.

Forrás: Cult of Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!