imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Egy brit nyelvész szerint ártalmatlanok az emojik


Gyakorta hallani olyan véleményeket, hogy az egyszerű szimbólumok használata megöli az írásbeliséget, de Philip Seargeant, a témáról könyvet író brit szakember szerint nem érdemes ezen aggódnunk.

Valahányszor bármilyen gond van az aktuális iOS-szel, szinte mindig felbukkan legalább egy komment, ami az emojikon élcelődik: Arra bezzeg volt energia, hogy bekerüljön 100 új karakter. Inkább ne menjünk bele, hogy ennek mennyi értelme van (az új emojikat az Unicode szabvány határozza meg, nem az Apple), mert a lényeg, hogy ebből is egyértelmű a hangulatjelek megosztó volta.

A mosolygós arc szöveges használatának első ismert példája 1982-ből

Az emberek tehát nem csak használni, de utálni is imádják a japán eredetű rajzolt szimbólumokat. Az 1997-ben felbukkant emojik diadalmenete a 2010-es években indult be igazán, miután bekerültek a már említett Unicode szabványba. Az Emojipedia szerint ma már 3178 karakter közül választhatunk, 2017-ben pedig még film is készült a hangulatjelekről. Sokan viszont rossz szemmel nézik a sárga arcocskák térnyerését, s már ott tartanak, hogy a nyelv halálát jósolják miattuk.

Phil Seargeantet, az angliai Open University nyelvészét viszont kifejezetten lenyűgözi a jelenség, és még könyvet is írt arról, hogy miként formálja a technológia a kommunikációt. Az Ars Technica a The Emoji Revolution (Emojiforradalom) című mű kapcsán nemrég interjút készített a szerzővel, aki megnyugtató válaszokkal reagált az írásbeliségért aggódók félelmeire.

A szakember rögtön a beszélgetés kezdetén rámutatott, hogy már évszázadokkal az emojik megjelenése előtt kialakult az igény a nyelvet felturbózó illusztrációkra. Az egyik legkorábbi fennmaradt példa Henry Denham nyomdász 1580-as javaslata, ami a fordított kérdőjellel kívánta érzékeltetni az iróniát. A 17. században pedig John Wilkins hozott létre egy kizárólag szimbólumokra épülő kifejezésrendszert, melyet a tudomány nemzetközi nyelvének szánt volna.

Az iOS első Emoji-billentyűzete

Seargeant szerint az emojik sikerének nagy lökést adott, amikor az Apple hozzáadta őket az iPhone billentyűzetéhez (2008 novemberében, az akkor még iPhone OS néven futó 2.2-es verzióban), de a legfontosabb, hogy a karakterek jókor voltak jó helyen. A szabványos hangulatjelek ugyanis remekül illenek az utóbbi évtizedben teret hódító közösségi médiához, hiszen hatékonyan illusztrálják az érzelmeket a legrövidebb üzenetekben is.

Az emojiban a nyelv halálát látókról a szakember úgy véli, hogy hasonló csoportok már korábban is jelen voltak: legutóbb az SMS idején, de még a telegram megjelenésekor is akadtak, akik rossz szemmel nézték a hosszabb levelek alternatívájaként megjelenő technológiát. A nyelvész természetesnek nevezte az efféle “morális pánikokat”, szerinte valahányszor elterjed valami új a fiatalok körében, az idősebbek hajlamosak rendellenesnek találni azt.

Szakemberként úgy gondolja, hogy a nyelv rendkívül komplex, állandó változásban van, s az emoji csak egy újabb adalék a meglévő kifejezésmódok repertoárjához. Seargeant azt is elmondta, hogy a hangulatjelek már csak azért sem rontják az írásbeliséget, mert kifinomult értelmezési képességeket követel az, ahogy az ifjabb generáció használja őket (egész mondatok lényegében csak szimbólumokkal).

Az emojik gyarapodása és a legnépszerűbb szimbólumok a Statista ábráján

Az Ars Technica kérdésére, mely szerint lehet-e az emojiknak saját nyelvtani szabályrendszere, Seargeant nemleges választ adott. A szakértő szerint a hangulatjelek használatában megjelenő szerkezetek mindig a beszélt nyelvből erednek, így már csak ezért sem lehet őket elválasztani attól. Arra viszont rámutatott, hogy kialakulhatnak univerzális normák, példaként az erotikus karaktereket pótoló padlizsánt és barackot hozva fel.

Amikor befejezésként az emojik korának végéről faggatták, a nyelvész tippelni sem mert. Szerinte lehetetlen megmondani, hogy mikor jár le a hangulatjelek ideje, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy az AR-hez hasonló új technológiák miatt egyszer már nem lesznek elég hatékonyak a korszerű kommunikációhoz.

Szerinted veszélyt jelenthet az emoji az írásbeliségre?

Forrás: Ars Technica

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!