imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egy dolog, amiben Steve Jobs és Bill Gates egyetértettek


Nem sok közös nevezője volt a számítástechnika két úttörőjének: sokszor egymás teljes ellentétét vallották, habár sosem utálták egymást igazán. Egy dologban azonban hasonló véleményen voltak: a gyerekek kezébe nem való telefon.

Furcsa volt az Apple és a Microsoft alapítója közti kapocs. A Szilícium-völgyben legendák hangoznak arról, néha micsoda perpatvart levágtak egymás közt, ugyanakkor el is ismerték egymás munkásságát. Igazi “love-hate” kapcsolat volt az övék, és a munkájuk során elkerülhetetlen volt, hogy akkor is egymás mellé sodorja őket az élet, amikor éppen az utóbbi érzés dominált. Gates rendszeres látogatója volt a cupertinói fejlesztőcsapatnak, maga is hozzátett a szoftveres fejlesztéséhez a Microsofttal az Apple II sikeréhez.

Steve Jobs is viszonozta a gesztust, igaz, inkább csak mindig rá szerette volna szedni valamire riválisát. Jobsnak megvolt az a képessége, hogy elhúzta a mézes madzagot, aztán úgy tett, mintha az Apple-nek nem is lenne szüksége a partnerére, pedig egyik cég sem tudott volna a másik nélkül ekkorára nőni. Steve 1985-ben nagyon megharagudott Bill Gates-ra, amikor a Microsoft piacra dobta a Windowst és viszont látta benne az előtte csak a Macintosh-ra jellemző grafikus kezelőfelületet. Bill tudta jól, hogy Jobs hőbörgése hiábavaló, nem az Apple-é az ötlet.

Egy valamiben azonban úgy tűnik, mégis biztosan egyetértettek, ez pedig nem más, mint a gyerekek és a számítógép kapcsolata. Korábbi nyilatkozataikból mindkettőjükről az derül ki, hogy erős véleményük van azzal kapcsolatban, mennyire kell korlátozni a gyerekek hozzáférhetőségét a számítástechnikához. Bill Gates egy interjújában azt mondta, hogy a gyerekei 14 éves korukig nem kaphattak mobilt, sőt, a Microsoft társalapítója a számítógép előtt töltött időt is korlátozta a számukra. Jobs hasonló módon tett.

Bill Gates szerint erre azért volt szükség, mert a gyerekeket elragadja ez a világ, a kialvatlanság pedig rossz hatással van rájuk. Szerinte a számítástechnika határozottan pozitív szerepet tölt be az emberek életében, ugyanakkor van egy pont, amikor már hajlamosak túlzásba vinni a használatát. Ez főleg azután vált nyilvánvalóvá, mikor mindenki számára elérhetőek lettek az okoseszközök: egy kimutatás szerint Egyesült Államokban napi 7,5 órát töltenek a gyerekek okostelefon használatával. Ez rendkívül veszélyes, hiszen ha túl korán kezdik el használni a kommunikáció ezen formáját, akkor gyengülnek a szociális képességeik és az interakcióik, és nem tanulják meg megfelelőképpen olvasni a társadalmi jeleket.

Steve Jobs számára fontos volt, hogy a gyerekei ne essenek ebbe a hibába. A New York Times újságírója, Nick Bilton 2010-ben azt kérdezte tőle, hogy mit gondolnak a gyerekei az iPadről. Jobs azt felelte, hogy még sosem próbálták ki, hiszen szabályozzák azt, hogy mennyi technológiát használhatnak otthon. A meglepő választ követően Bilton felkereste Steve életrajzíróját, Walter Isaacsont, aki megjegyezte:

Steve minden este közös vacsorát tartott a nagy asztalnál a konyhájukban, ahol könyvekről, történelemről és hasonló dolgokról beszélgettek. Soha senki nem vett elő egyetlen iPadet vagy számítógépet a vacsora közben. A gyerekek nem tűntek az eszközök rabjának.
Forrás: Cult of Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!