imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egy emoji lett az év „szava”


Nem, nem olvassátok rosszul: nem az „emoji” lett az év szava, hanem egy bizonyos emoji. Viszlát szavak, jó volt veletek, hiszen most már az év szava is egy piktogram.

Ha stílusos akarnék lenni, akkor erről sem cikket kellene írni, csak telepakolni emojikkal az oldalt, és találjátok ki abból, hogy mi is történt. Az egy dolog, hogy megkongatták a harangot a Gutenberg-galaxis szereplői, így a nyomtatott sajtó vagy a könyvek felett, de hogy szavakat is elveszítsük, az kicsit talán sok. Több független nyelvészekből álló szervezet is van, amelyik kiad hasonló listákat, de az oxfordi egyetem kiadója az egyik leghíresebb. Érdekesség, hogy különálló listákat vezetnek a brit és amerikai angol nyelvre, azonban van, amikor a kettő egybecseng. Ilyen volt 2013-ban a selfie, amit azóta a Magyar Tudományos Akadémia is „legitimizált”, így jobb ha tudjátok, hogy a kutyaszelfit egybeírjuk, mert jelentéssűrűsítő szóösszetétel, azonban a kettőnél több tagból és hatnál több szótagból álló összetételeket kötőjellel tagoljuk a fő összetételi határon: szükségállapot-szelfi, pl.: ’a Thaiföldön őrt álló katonákkal készített szelfi’.

emoji keyboard

Épp csak kihevertük a szelfit, erre jön a hír, hogy a Face with Tears of Joy emojit választották a bölcs nyelvészek az „év szavának”, amit magyarra talán a „sírva röhögős emoji”. Már majdnem leírtam, hogy szmájli, de Red figyelmeztett, hogy a kettő nem ugyanaz, ugyanis a szmájlikat a billentyűzetemmel is létre tudom hozni, az emojik vagy emoticonok viszont unicode kódolású képecskék. És hogy miért erre esett a választás, pontosabban erre a kifejezésmódra? Az Oxford University Press a SwiftKey céggel összeállva felmérést készített, aminek az lett az eredménye, hogy ez a leggyakrabban használt emoji. Az Egyesült Királyságban a tavalyi évhez képest 4-ről 20, az USA-ban 9-ről 17 százalékra nőtt a gyakorisága, de maga az emoji szó előfordulása is triplájára emelkedett.

emoji-frequency

 

A britek a maguk humorával csináltak egy videót, hogy hogyan is nézne ki, ha a való életben is úgy viselkednénk, mint az emojik, amiket egymásnak küldünk.

A kis vicces képek valóban az életünk részeivé váltak, de azért ne dobjuk még el a szavakat.

Források: Oxford Dictionaries via Cult of Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!