imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egy floridai férfi 10 milliárd dollárra perli az Apple-t


Valójában már 1992-ben le voltak fektetve az iPod, sőt, az iPhone és az iPad alapjai is! Érintőképernyő! Külső és belső tárhely!! Fotó- és videóböngészés!!! Mindez mobil hálózati kapcsolattal!!!! Legalábbis ezt állítja a floridai Thomas S. Ross, aki ezekre alapozva (mármint hogy az Apple az engedélye nélkül lemásolta ezeket) 10 milliárd dollárra perli a cupertinói céget. Azért lássuk be: nem sok esélye van nyerni, de még így is kaphat valamennyi pénzt.

Szabadalmi troll az a személy vagy cég, aki nem gyárt termékeket, nem nyújt szolgáltatást, csupán szabadalmakat jegyez be, majd a különböző licenc-perekből degeszre keresi magát. Ez a leírás nem biztos, hogy áll Thomas S. Ross-ra, bár érdekes módon nem találkoztunk a tervezőasztalon megálmodott termékeivel a kilencvenes évek elején. A szabadalmi troll kategóriából ki szokták venni a különböző egyetemeket és kutatóintézeteket, akik egyébként nagyon sikeresen tudják százmillió dolláros tételekben beperelni a nagy technológiai cégeket, így az Apple-t is.

Apple-vs-Ross-design-drawing

Ross a fenti mellett még kettő, tehát összesen három tervrajzot készített 1992 májusa és szeptembere között, majd novemberben szabadalmi kérelemmel fordult az Amerikai Szabadalmi Hivatalhoz. Az elgondolás amúgy bátor volt: kihajtható dupla érintőkijelző, napelemek (!), kétrészes billentyűzet, belső memória, floppy meghajtó, mobil hálózati kapcsolódás. Tehát ha az elveket nézzük, akkor Ross terveiben valóban megjelennek a mai okostelefonok körvonalai, de hát az egészből nem lett semmi. 1995 áprilisában az Amerikai Szabadalmi Hivatal azzal dobta vissza a kérelmet, hogy Ross nem fizette be bejelentési díjat. 2014-ben újra beadta a kérelmét az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatalához. Nem úgy néz ki tehát, hogy szilárd jogi alapokkal indulna neki a bírósági tárgyalásnak.

Ikertornyok.
Ikertornyok.

A követelt 10 milliárd dolláron felül minden egyes jogsértő termék után 1,5%-os jogdíjat követel. Nem is merjük kiszámolni, hogy ez mennyit jelentene mondjuk az összes iPod, iPhone és iPad eladásra nézve. Ross követelései egyértelműen irreálisak, azonban ha valahogyan mégis meg tudja győzni a bíróságot, hogy egyáltalán tárgyalásra tűzzék ki az ügyet, akkor van rá esély, hogy az Apple peren kívüli megegyezést is fel fog ajánlani, így ha 10+ milliárd dollárral nem is, de valamennyi pénzzel leveheti a cupertinói céget, mert 1992-ben volt pár jó ötlete, amiket aztán nem ő valósított meg.

Forrás: Apple Insider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!