imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egy hacker feltörte azt a céget, akik feltörték az iPhone-t


Meta szintre emelkedett a San Bernardinó-i terrortámadás iPhone-hack körüli ügye. Úgy tűnik, beigazolódtak a félelmek, miszerint még az a cég sem tud biztonságban tartani egy feltörési módot, aki azt kitalálta. Valóban az iPhone-ok rákját hívta életre az FBI?

A tavalyi év elején mástól sem volt hangos a média és a techsajtó, mint hogy sikerül-e az FBI-nak és az Apple-nek megállapodásra jutnia a San Bernardinó-i támadó iPhone 5c-jének feltörésében. Aki szeretné felfrissíteni tudását, itt olvashatja minden, a témában megjelent írásunkat. Lustábbaknak röviden összefoglalva: az FBI minden létező eszközzel arra szerette volna kényszeríteni az Apple-t, hogy szerezzék meg a terrorista iPhone 5c-jében tárolt adatokat. Az Apple ehhez semmiképpen sem szeretett volna hozzájárulni, szerintük ezzel a szoftverek rákját alkották volna meg.

Ez nem olyan, hogy itt a szomszédos irodában fekszenek az információk arról a telefonról és mi nem akarjuk odaadni. Semmilyen egyéb információnk nincs arról a telefonról. Az egyetlen lehetőség, hogy további adatokat nyerjünk ki róla, ha írunk egy speciális szoftvert, egy olyan szoftvert, ami a rákhoz hasonlatos. Ez az igazi veszély. – mondta Tim Cook egy interjúban

Tim Cook és David Muir az újságíró, aki az interjút készítette anno.
Tim Cook és David Muir, az újságíró, aki az interjút készítette anno.

Voltak bőven pro és kontra érvek az ügyben, amiben még az akkori amerikai elnök, Barack Obama is felszólalt. Az Apple egyik legnagyobb aggodalma az volt, hogy egy ilyen módszert nem lehetne biztonságban tartani: ha az kiszivárog, akkor onnantól kezdve egyik iPhone sem lenne biztonságban. Végül az eset bírósági tárgyalás nélkül megoldódott: az FBI által felbérelt Cellebrite nevű izraeli cég végül az Apple segítsége nélkül is be tudott jutni az iPhone-ba. Most nagyon úgy tűnik, hogy jogosak voltak az Apple félelmei, hiszen egy hacker azt állítja: sikerrel lopott el adatokat a Cellebrite-tól, köztük különböző hackerszoftvereket is.

Igazának bizonyítása érdekében pedig a megszerzett fájlok közül egy adagot fel is töltött az internetre. Az adatokat a Cellebrite egyik távoli szerveréről szerezte meg, és bár azok titkosítva voltak, mégis sikerült a visszafejtésük. Kiderült belőlük, hogy a cég nem csak iPhone-ok törésére specializálódott, az érintett telefonok közt akad Samsung, BlackBerry és egyéb gyártók készülékei is. Az egész akcióval a hacker célja nem az volt, hogy a bárki számára elérhetővé tegye a megszerzett eszközöket (ezt nem is tette meg), hanem hogy rávilágítson arra, milyen problematikus a Cellebrite-hoz hasonló cégek működése. Jelen esetben ez azért is különösen igaz, mert az izraeli vállalat a múltban teljesített már etikailag erősen megkérdőjelezhető megbízatásokat is Oroszországnak, Törökországnak, és az Egyesült Arab Emírségeknek egyaránt.

Ilyen a cég egyik fizikai formában is létező hackereszköze.

A szoftverekbe épített kiskapuk körüli viták soha nem fognak lezáródni, sőt, annál hevesebbek lesznek, minél inkább a tekintélyelvűség felé tántorgunk. Fontos megérteni: ha létrehozol ilyen eszközöket, azok ki is fognak szivárogni. Visszanézve a történelemre, ennek egyértelműnek kellene már lennie – nyilatkozta a backdoorz néven működő hacker a Motherboardnak.

Az esettel kapcsolatban a lap megkereste a Cellebrite-ot is, akik csak egy rövid email-ben válaszoltak a felvetett kérdésekre:

Az érintett fájlok az applikációink terjesztési csomagjához tartoznak, amiket a klienseink számára küldünk ki. Ezek semmilyen forráskódot nem tartalmaznak.

A hacker ASCII art aláírása.
A hacker ASCII art aláírása.

A hack tényét tehát nem tagadják, csak azt, hogy a megszerzett adatok semmi kényes információt nem tartalmaznak. Még ha ez igaz is, már az önmagában erősíti az aggodalmakat, hogy egyáltalán bármit sikerült ellopni a cégtől.

Forrás: Motherboard

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!