imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egy hollywoodi film ihlette Siri legújabb képességeit


Kitaláljátok, melyik az? Annyit segíthetek, hogy Scarlett Johansson nemcsak vizuálisan tudja elkápráztatni a nézőközönséget, hanem a hangjával is. Ez utóbbi pedig főszerepet kapott a produkcióban.

Amikor Alex Acero, a Siri beszédéért felelős csapat vezetője először megnézte a Her (A nő) című 2013-as amerikai filmet, akkor még csak ugyanolyan néző volt, mint bármelyikünk, és egyszerűen élvezte a showt. Rövidesen viszont másodszorra is nekifutott a történetnek, ekkor már mint beszédtechnológiai szakember.

Alex Acero
Alex Acero (jobbra)

Aki esetleg nem látta még a filmet, annak egyrészt mindenképpen érdemes (csak és kizárólag eredeti hanggal) – nekem speciel az egyik kedvencem –, másrészt akkor jőjjön röviden a sztori, persze spoilermentesen:

Los Angelesben, a közeli jövőben él Theodore Twombly író, aki abból él, hogy megható, személyes leveleket ír mások számára. A férfi rossz passzban van, próbálja kiheverni, hogy tönkrement egy hosszú kapcsolata. A számítógépén dolgozik és játszik. Egy nap unalmában letölt egy új, intelligens operációs programot. Így találkozik Samanthával, pontosabban a hangjával, amely valósággal megigézi. – Port.hu

A lényeg most az intelligens, beszélő operációs rendszer. Ráadásul nem is akárhogyan beszélő! Scarlett Johansson, mint színész nálam erősen karcolgatja a B-kategóriát, de ebben a filmben csak a hangjával csont nélkül megvett magának. Egyszerűen minden érzelem benne van a hanglejtésében, a mondatok közti szünetben, a beszédtempóban és még sorolhatnám. Ez ihlette meg Alex Acerót is:

Ez természetes! Nem robotos! Pont jókor tart szünetet, helyesen hangsúlyoz, szép folytonos a hangja. Csak egy minimális fémes beütés hallható ki – csapott a homlokára a szakember.

A cél innentől kezdve az lett, hogy valami hasonló hatást érjenek el Sirinél is. Persze, aki olvasta interjúnkat Dr. Németh Gézával, a BME egyetemi docensével (aki egyébként személyesen is ismeri Alex Acerót), az tudhatja, hogy ez nem annyira egyszerű feladat. Mégis, mint tudjuk, az iOS 11-ben valamennyit azért sikerült elérni a kitűzött célokból. Siri hangja sokkal selymesebb, folyamatosabb lett, ráadásul ugyanazt a mondatot képes különböző hanglejtéssel elmondani, ami szintén sokat segít a természetes hangzás kialakításában.

Aceróval egyébként a Wired készített egy alapos interjút, melyből rengeteg érdekességet tudhattok meg Siriről. A teljesség igénye nélkül álljon itt a kedvenc részem a cikkből, ahol Greg Joswiakot idézik:

Teljesen kiakaszt, amikor úgy hasonlítják össze a virtuális asszisztenseket, hogy banális kérdéseket tesznek fel nekik – ezek a tesztek mindig rossz fényben tüntetik fel a Sirit. Nem azért fejlesztettük, hogy evidens bambaságokra válaszolgasson! (eredetileg itt a Trivial Pursuit, (alap)műveltségi társasjátékot említi – a szerk.)

Forrás: Cult of Mac és MacStories

Már alig várjuk, hogy egyszer végre magyarul is megszólaljon az asszisztens. Ehhez viszont előbb elég komoly előkészületeken kell átesnie a szoftvernek. Siri mostmár lényegében minden Apple-terméken megtalálható, a Sierra óta a Maceken is, amelyek közül most rengeteget vásárolhattok meg 12% kedvezménnyel a Back to School akció erejéig.

iPhone 40 000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!