imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egy iPhone 8 pletyka, ami ki fog akasztani


Reméljük, hogy Ming-Chi Kuo, a KGI Securities nagy Apple-jósa ezúttal nagyon benézett valamit. Állítása szerint az Apple hamarosan lecserélné a tökéletesen működő ujjlenyomat-leolvasást valami sokkal rosszabbra…

De miért??? – tenné fel a kérdést a bennem élő Fluimucil Ábel. Ezúttal Ming-Chi Kuonak, a – sajnos – elég pontos elemzőnek sikerült felpiszkálnia az idegrendszerem nyugalmát legújabb jelentésével. Az egész annyira képtelenségnek hangzik így elsőre, hogy csak reménykedni tudok benne, hogy ezúttal nem az Apple tényleges terveiről tudott meg valamit…

Az iPhone 5s-től számítva van nekünk egy tök jó kis szenzorunk, ami tökéletesen elvégzi a felhasználók azonosítását. Gondolom senkit nem lepek meg vele: ujjlenyomat-olvasónak hívják. Már az első generációk is tökéletesen működtek, hát még az iPhone 6s-ben debütált második generáció, ami már annyira gyorsra sikerült, hogy jóformán ez jelentette a gondot. Érted: annyira gyors lett, hogy az már rossz. Ez legyen a legnagyobb bajunk, szeretném, ha az Apple minden újításával csak az lenne az egyetlen probléma, hogy túl jó.

screen-shot-2016-07-28-at-11-42-22-am
Túl jó.

Erre jött a már unásig ismert pletyka, miszerint a következő iPhone valami nagy dobás lesz, már csak a 10. évforduló apropóján is. Nagyjából az egész szaksajtó, és minden Apple-jós egy keret nélküli, OLED kijelzős csodatelefont vár. A vélemények leginkább csak azzal kapcsolatban oszlanak meg, hogy ezek az újítások csak a drágább, „Pro” verzióba kerülnek-e majd bele, vagy minden modell megkapja őket, nagyjából változatlan áron. Igazából ez most mindegy is, a lényeg: várhatunk egy olyan telefont, amiben a megszokott biometrikus azonosítási módokon variálni kell majd.

Ezzel kapcsolatban idáig a legtöbb jel arra mutatott, hogy az Apple kitalál majd valami megoldást, amivel az ujjlenyomat-leolvasót szépen be tudják tenni a kijelző alá, így a megszokott és kényelmes azonosítási forma nem áll majd a csupakijelzős telefon víziójának útjába. Erre vonatkozólag még szabadalmakat is adtak be, amikkel látszólag minden felmerülő problémát kezelni tudtak volna, az interferenciáktól kezdve, az elektromos mező torzulás kompenzálásáig.

Na, Kuo szerint ez mégse lesz jó, mert elvileg a jelenleg is használt kapacitív technológia összeférhetetlen a megálmodott dizájnnal. Ennek értelmében új megoldások felé kényszerül az Apple, ami az elemző szerint a pusztán optikai szenzorok lennének. Ezzel csak annyi a baj, hogy egyrészt a technológia még sehol sem tart, tehát nem túl esélyes, hogy a következő iPhone-ban debütálhat, másrészt, hogy az OLED gyártóknak ennek megfelelő, speciális paneleket kellene gyártaniuk. Ez utóbbi még aránylag könnyen megoldható, hiszen az Apple, és a milliós példányszámban fogyó iPhone elég jó tárgyalási alapot képez arra, hogy efféle „szívességeket” kérjenek a beszállítóktól.

cover25

Oké, de ez annyira azért nem kiakasztó, hogy indokolja a cikk eleji indulatokat – gondolhatja a kedves olvasó a hír ezen a pontján. Teljesen jogosan, de a feketeleves még csak most következik.

Kuo szerint ugyanis a nem túl távoli jövőben az arcfelismerés teljesen leválthatja majd az ujjlenyomat alapú beléptetést. Az ARCFELISMERÉS! Nem, hogy legalább valami retinaleolvasós sci-fi mutatvány, vagy vénaszkenner vagy bánom is én mi, hanem az arcfelismerés. Nem vagyok benne biztos, hogy az elemző fogott-e már életében valaha Androidos telefont, de ha jól tudom, valamikor 2011 környékén, az Android 4.0-as Ice Cream Sandwich bemutatásával kapták meg ezt a funkciót a droidosok. 5-6 éve!

Emlékszem, mert azokban az időkben még én is Androidot használtam. Elmondom, hogyan fogadtam én az újítást. Első fázis: wow, de menő, adják már ki az én telómra is 4.0-t. Második fázis: jé kiadták! Gyorsan beüzemelem és ezzel fogok vagánykodni a haverok előtt. Harmadik fázis: nem működik ez a sz@r, pompás fényviszonyok között felismer, amúgy meg gyakorlatilag soha, hagyom az egészet a francba, inkább beírogatom a jelkódomat. És itt véget is ért a funkció pályafutása nálam. Elképzelhető, hogy azóta fejlődtek az algoritmusok, jobbak lettek az előlapi kamerák stb. De abban például biztos vagyok, hogy sötétben akkor se fogja felismerni az arcomat, ha az olyan jellegzetes, mint egy maori arctetovált Mr.Beané.

00029623.Rowan.Atkinson

Az Apple által benyújtott szabadalmi kérelmek alapján arra számítunk, hogy a cég inkább az arcfelismerés irányába mehet tovább, az iris alapú felismerés helyett. Azonban megjegyeznénk, hogy ez a technológia további kihívásokat tartogathat: (1) algoritmusokat kell kidolgozni, (2) kell hozzá egy megfelelő hardver, (3) ki kell építeni egy adatbázist, ami alapján pontos lesz a felismerés. Ezek pedig időt igényelnek. Addig is, mielőtt az Apple teljesen kiválthatja az ujjlenyomat-leolvasást az arcfelismeréssel, a két eljárás kombinálása egyfajta kétlépcsős azonosítássá jó megoldás lehet a biztonság fokozására – írta Kuo.

Na valahol itt gurult el az utolsó szem gyógyszerem is. Mégis mi a @#?!&†-nak kell fokozni az ujjlenyomat-leolvasás biztonságán???? Te hallottál már olyanról, akinek feltörték az ujjlenyomatát? Még ha fel is tesszük azt, hogy tömegesen megjelennek azok a hackerek, akik az instára feltöltött képeid alapján leklónozzák az ujjaidat, tényleg reális veszély, hogy az ilyen technológiával rendelkező személyek nem mondjuk az iCloud jelszavadat törik fel inkább? Szerintem baromira nem.

shutterstock_113956645

Szóval csak reménykedni tudok, hogy Kuo téved, és az Apple nem cseréli el a járt utat a járatlanért. Vagy ha igen, akkor csak úgy teszik ezt, hogy minden felmerülő problémát elhárítanak, és egy valóban sokkal jobb technológiát adnak cserébe. De elnézve a dizájn oltárán feláldozott portokat, csatlakozókat és társait, nem vagyok benne maradéktalanul biztos, hogy a józan ész lesz a domináns a tervezők fejében…

Forrás: Macrumors

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!