imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Egy kulccsal kevesebb – Noke Padlock okoslakat teszt


Amikor megtudtuk, hogy okoslakatot kapunk tesztelésre….várj, micsodát? Okostelefon, okosotthon, okosvízforraló, na de a lakat mitől lesz okos? Attól, hogy Bluetooth van bele építve, és a telefonoddal tudod nyitni, kulcsok nélkül. Na persze, biztosan nem fog működni – gondoltuk magunkban, ezért egy kis előzetes, mocorgó kárörvendéssel vártuk a terméket. Aztán megjött a Noke Padlock, és nem elég, hogy szép volt, de még működött is, méghozzá jól.

Alapvetően úgy gondolom, hogy van értelme annak, hogy a technológia megkönnyíti az életünket, és nem értek egyet a károgókkal, hogy ez kiforgatja magából az emberi természetet. Akit ki lehet forgatni, annak mindegy, hogy ezt a technológia teszi meg, vagy a kőbalta. Jó dolog érintésmentesen fizetni, az ujjlenyomatunkkal feloldani a telefont, egy gombnyomással vezérelni otthon a világítást, vagy a munkahelyről megnézni, hogy otthon mennyi a hőmérséklet vagy hogy be van-e zárva az ablak. Mindennek természetesen van biztonsági kockázata, és kétségtelen, hogy a technikai-civilizációs fejlődés alapvetően változtatta meg az életünket, de véleményem szerint még így is több jött a réven, mint amit elvesztettünk a vámon. Mindezek ellenére szkeptikus voltam, hogy vajon mennyire lehet szükségem egy Bluetooth-os okoslakatra, ami ráadásul nem olcsó. Mert a Noke Padlock egy drága termék, cserébe talpig minőségi, ami meggyőzött arról, hogy sokkal jobb nekem, ha levehetek még egy kulcsot az amúgy is vaskos kulcscsomómról.

noke-padlock-05

Okos, szép, és még fiatal is!

Az amerikai, Salt Lake City mellett székelő Noke cég 2014-ben alakult, méghozzá egy Kickstarteren indított projekttel. A Padlock, azaz a „hagyományos lakat” mellett készítenek U-lakatot is. Mivel az iSTYLE-ban én képviselem azt a réteget, aki nem csak a négy fal között szeret biciklizni, ezért megkaptam tesztelésre a Padlockot és a sodronyzárat. Utóbbi csak később lesz megvásárolható a boltokban, de a lakatot ettől függetlenül bármilyen lánccal használhatjuk. Itt szeretném azonban hangsúlyozni, hogy a Noke Padlock jóval több, mint egy egyszerű biciklizár. Mondom ezt annak ellenére, hogy elsődlegesen én is erre használtam, de látom benne a lehetőségeket, amit egyébként a Noke is hangsúlyoz. Mert nemcsak a bicikliláncodat, az iskolai szekrényedet és az uszodai öltöződet zárhatod le vele, hanem a rácsot az üzleted előtt, vagy a furgon ajtaját, amiben a javaidat szállítják. A sokoldalúságot érdemes kihangsúlyozni, ugyanis ezek azok a tulajdonságok, ami további pluszt eredményez a hagyományos lakatokhoz képest. De menjünk sorban.

noke-padlock-04

A termék csomagolása szimpatikusan minimalista, kevés és kicsi, ezzel is csökkentve a környezeti terhelést. A lakat kényelmesen kezelhető egy kézzel, kellemesen nehéz, érezni, hogy nem spórolták ki belőle az anyagot, ami bór-edzett acél. Ez azt jelenti, hogy nem lehet levágni őt vagy a sodronyzárat? De, mindent le lehet vágni, csak idő kérdése. Aki ilyen elvárásokkal fordul a termék felé, és ne adj isten egyszer mondjuk tényleg levágják a lakatot, és ellopják a biciklit, az szükségszerűen csalódni fog. Régóta U-lakatokat használok a kerékpárom lezárására, azonban tavaly nyáron az egyik nagy esőzés után megadta magát a zárszerkezet, és képtelen voltam kinyitni. Még a WD-40 se segített, ami egyértelműen a vég kezdete. Így részt vehettem abban az izgalmas helyzetben, hogy ellophattam a saját biciklimet. Sikerült is embert és eszközt keríteni, így a saját szememmel láthattam, ahogy kb. 20 másodperc alatt, két nekiveselkedés után feszítővágóval úgy csippentették le az ujjnyi vastag acél U-lakatomat, mint ha egy fogpiszkálót törnének el. Nincs tehát gyémántfokozatú védelem, a lopás ellen több szempontot is figyelmbe véve kell védekezni.

noke-padlock-08

A lakat használatba vételéhez telepítenünk kell az ingyenesen letölthető Noke alkalmazást. Figyelem: a Noke Padlock használatához legalább Bluetooth 4.0-ra képes készülék szükséges, ami iPhone 4s-től felfele alap tartozék. Ezt követően regisztráljunk, majd párosítsuk össze a lakatot az alkalmazással. Előbbinek nevet is adhatunk, fényképet választhatunk, ami lehet valamelyik gyári háttérkép, de akár le is fényképezhetjük új kedvencünket.

noke-padlock-app

De mitől jó egy lakat? Attól, hogy be tudod zárni, és ki tudni nyitni, amikor akarod (és hogy más ezt ne tudja megtenni). Ordítóan közhelyes ez így leírva, de ez az igazság. Ami még megdöbbentőbb, hogy a Noke Padlock ebből a szempontból sokkal sokoldalúbb és biztonságosabb, mint egy hagyományos kulcsos lakat. Összesen négyféleképpen tudjuk kinyitni. Ebből kétszer szükségünk van a telefonunkra, amin értelemszerűen be van kapcsolva a Bluetooth és fut az alkalmazás. Az első módszer, hogy testre szabjuk, hogy milyen távolságból érzékelje a lakat a telefonunk közelségét, hogy egy egyszerű lenyomás után kinyisson. A Bluetooth érzékenységét csúszkán állíthatjuk, és azt kell mondanom, hogy a rendszer tényleg elképesztően precíz, 10-20 centis mértékegységekben is simán testre tudjuk szabni, ami elég szép teljesítmény egy lakattól!

noke-padlock-app2

A második módszer a kétlépéses hitelesítés: ha lenyomjuk a lakatot, akkor küld egy értesítést a telefonunkra, és csak az alkalmazásban rákoppintva az Unlock gombra tudjuk kinyitni a lakatot. Ez azért tud mókás lenni, mert ha hosszúra hagyjuk a Bluetooth pórázt, és mondjuk egy étterem, kávézó vagy kocsma előtt parkolunk le biciklivel, értesítést fogunk róla kapni, ha valaki nyomogatná a lakatot. A harmadik módszer a Noke Keyfob, ami az iSTYLE-ban is külön megvásárolható, és gyakorlatilag Bluetooth kulcsként működik: párosítod a lakattal, és hozzáérintve már nyithatod is. A negyedik módszer pedig a gyorsklikk (Quick Click – a sajátomat a fenti képen kitakartam), aminek a lényege, hogy hosszú (zöld villanás az e felett) és rövid (kék villanás az e felett) tagokból megadunk egy „morzejelet” a lakatnak, amit a bilincs nyomogatásával tudunk bevinni, ebben az esetben telefonra sincs szükségünk, hogy kinyissuk a lakatot. Ha valakinek mégsem lett volna világos a négy módszer, itt egy rövid összefoglaló videó.

Míg a hagyományos lakatnál keresztet vethettünk az egészre, ha elhagytuk/ellopták a kulcsot, vagy jobb esetben haza kellett menni a tartalékért, addig a Noke Padlockot szinte biztosan ki tudjuk nyitni. Ha mégis lemerülne használat közben az elem, – ami mellesleg bő egy évig bírja, és az alkalmazás folyamatosan figyelmeztet minket, ha merül –, akkor alulról egy másik gombelemmel be tudjuk bikázni, így pont kap annyi energiát, hogy kinyíljon és le tudjuk szedni a hátlapot. Minden egyes nyitást és zárást térképes melléklettel együtt naplóz az alkalmazás. És itt rá is lehet térni a lakat sokoldalúságára. Egy lakathoz több felhasználót is hozzá adhatunk, sőt, részletekbe menően szabályozhatjuk, hogy mely napokon, mely időszakokban használhatja a hozzárendelt felhasználó a lakatunkat. Kölcsön adhatjuk barátainknak, családtagjainknak, miközben nyomon tudjuk követni, hol és ki nyitotta ki és zárta be. Aggodó szülők remekül monitorozhatják, hogy csemetéjük merre kerekezik a városban, felelősségteljes vállalkozók ellenőrizhetik, hogy reggel fél 7-kor a szokásos időpontban megjött az áru, és a hozzárendelt felhasználó kinyitotta a raktár ajtaját, majd visszazárta azt. Lehetetlenül hangzik? Lehet, hogy most még igen, de mennyivel biztonságosabb egy kulcs, amit bárki az első sarkon lemásoltathat és/vagy elveszthet?

noke-padlock-06
A Noke sodronyzár kiegészítő csak később lesz kapható az iSTYLE-ban.

Összegzés

A Noke Padlock egy igényes, sokoldalúan felhasználható, szép, minőségi anyagokból készült termék. Ennek megfelelően drága. A borsos árcédula ellenére – mint minden lakatot, úgy ezt is – ugyanúgy le lehet vágni, azaz a harmincezer forint korántsem jelenti azt, hogy ellophatatlan védelmet vásároltunk. Amit kapunk, az viszont meggyőző: kényelmes, könnyen, intuitív módon használható termék. Egy egyszerű nyomással ki tudjuk nyitni a lakatot, ami sokkal gyorsabb, mint hogy előkeressük a kulcsainkat, amiket el is veszthetünk. Ezzel szemben a Noke Padlock több módon is kinyitható, és okossága ellenére okostelefon nélkül is működik, ha beállítjuk rajta a gyorsklikk funkciót. Széleskörű felhasználhatósága miatt én is akkor tartom a legjobb vételnek, ha maximálisan ki van használva. Akkor, ha ezzel zárjuk a biciklinket, az uszodában a kabint, az iskolában a szekrényt, vagy épp, amit kívánatosnak tartunk bezárni. A kiegészítő Noke Keyfob megvásárlásával olyanok számára is kölcsön adhatjuk okoslakatunkat, akik nem rendelkeznek okostelefonnal, de használni szeretnék azt (vagy mi szeretnénk, hogy használják). Akinek pedig megéri, és meg tudja tenni, annak nem kérdés, hogy sokkal kényelmesebb úgy az élet, ha fogyókúrára fogjuk a kulcscsomónkat.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!