imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Egy lépés előre, kettő vissza – Ilyen lett az új Magic Keyboard


Vége a Butterfly billentyűzet okozta rémálmoknak, a Magic Keyboard elhozza a feloldozást. De mennyire is új a varázslat?

Úgy tűnik, az új 16″-es MacBook Próban található billentyűzet-megoldás mögött húzódó mechanika és maguk a gombok is egy igazi klasszikus újramegelevenítései. Az már első ránézésre is látszik, hogy bár a design és nagy vonalakban az elrendezés is maradt, a gombok valahogy megváltoztak.

Úgy tűnik, az Apple-nél kicsit újraértékelték a helyzetet és nem féltek visszatértni a “gyökerekhez”, ugyanis az új 16″-es MacBook Prókban elérhető Magic Keyboard kíséretetiesen hasonlít a régi kiegészítőre. Talán nem véletlen kapta ezt a nevet is?!

Mielőtt még hozzáadták volna a mágiát 2015-ben, az Apple saját vezetéknélküli billentyűzetét csak ollós technikával ellátott Apple Wireless Keyboardként azonosította, ez került a 2015 előtti, régi MacBook Prókba és ez a 4 évvel ezelőtti kialakítás fejlődött tovább Magic Keyboarddá.

The scissor key mechanism on the Magic Keyboard
A régi ollós mechanizmus a vezetéknélküli Magic Keyboardon

Aztán jól bevált mechanikát 2015-ban cserélték a jóval rövidebb, 0,7 mm-es billentyűúttal ellátott Butterfly billentyűkre. A legfőbb ok a váltásra az eszköz teljes vékonyítása volt, amit az akkor ollós  mechanikával ellátott billentyűzettel nem lehetett tető alá hozni. A karcsúbb gépekkel viszont jöttek a tövigrágott problémák és többkörös javítási programok is.

The butterfly key switch on the 2015 MacBook
Az első verziós Butterfly mechanika a 2015-ös MacBook Próban

Mostanra már odáig fokozódott a helyzet, hogy már az új 16″-es MacBook Pro megjelenése előtt elindultak a találgatások egy új ollós mechanikáról, mely újfent váltaná a Butterfly kialakítást. Egy biztos, a mérnököknek valamit csinálnia kellett. És úgy tűnik tényleg csináltak. Visszatértek a régi, jól bevált módszerhez és újra varázslat lengi át a billentyűket.

New scissor mechanism on the 2019 16" MacBook Pro
A megújult ollós mechanika a 2019-es MacBook Próban

Bár annyira még nem szedték darabokra a technikát, hogy pontosan kiderüljön mi és mennyit változott, az viszont biztos, hogy az új gombok technikailag helyettesíthetők a régi Magic Keyboard billentyűivel. Az új verziónál maguk a gombok egy hajszállal vékonyabbak, viszont a mechanika és minden más tökéletesen passzol. A Butterfly billentyűzethez képest a gombok útja mélyebb, a hangja lágyabb és az egész billentyűzet megjelenése összességében robosztusabb, mint az előző szériás MacBook Próké. Azonban az alábbi képen nagyító nélkül is rendesen látszik a régi és új közti különbség.

Side by side comparison of 2015 15" MacBook Pro, left, with 2019 16" MacBook Pro, right.
Bal oldalon a 2015-ös 15″-es MBP, jobb oldalon pedig az új 16″-es verzió

Igazából az első gondolatom az volt, hogy de cink, hogy nem bírtak semmi újjal előállni. Viszont mostanában sokszor előkerül az unásig ismételt “régen minden jobb volt” allegória, ami miatt simán hajlok azt mondani, hogy ha valami működött, még pedig jól, azt minek piszkálni és kényszeresen újra cserélni. Pláne úgy, hogy 4 év elteltétvel a vastagság okozta problémákat is le tudták gyűrni a vékonyabb design jegyében.

Az hiszem idén dupla tesztelés alá kerül az új MacBook Pró, ha másért nem a billentyűzet miatt. Hiszen én egy 2017-es 13″-es MacBook Pro Butterfly billentyűzetével szívok, Viktor pedig egy 2015-ös 13″-es még régi billentyűzet előnyeit élvezi és többek közt a gombok miatt sem váltott évek óta újabb eszközre. Meglátjuk, ha megérkezik hozzánk a tesztkészülék…

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!