imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egy lépéssel közelebb az olcsó, átalakítómentes Apple-élet


Na jó, még így sem lesznek teljesen kompromisszummentesek a hétköznapok, de lényegesen javulhat a jelenlegi dongle-helyzet. Az MFi licenszprogram frissítésével ugyanis az Apple a napokban zöld utat adott a gyártóknak bizonyos kábelek gyártására.

Szemfülesebb kollégák már szombaton kiszúrták, hogy az Apple szép csendben megváltoztatta az MFi logókat. A korábbi, iPod, iPhone és iPad hármasát feltüntető egyenlogóból rögtön hármat csináltak. Egyet csak az iPhone-nak, egyet az iPhone-nak és az iPadnek, végül pedig egy, a megszokott triumvirátusnak, ahol mostantól az iPhone élvez elsőséget a listában, érthető okokból.

A régi…

Újdonság még, hogy mindhárom esetben az Apple logó is helyet kapott a plecsnin, ha esetleg lenne még ember a Földön, akinek nem égett bele teljesen a tudatába a márka. Ez a változás, mint most kiderült, egyben előszele volt egy jóval fontosabbnak is.

… és az új logó(k).

De előtte. Aki esetleg nem tudná, az MFi, a Made for iPhone rövidítése. Ez lényegében az Apple által a kiegészítőgyártók felé támasztott követelményrendszert jelenti 2005 óta. Ha a kiegészítőgyártók megfelelnek ennek, akkor rárakhatják a fenti plecsniket a termékükre, ami jelzi a felhasználók felé, hogy nyugodtan megbízhatnak az adott kiegészítőben, mert az átment az Apple szigorú szűrőjén. Cupertino ezáltal úgy is tudja garantálni a megfelelő minőséget, hogy nem ők a gyártók.

Összeségében tehát tényleg szuper dologról van szó, amivel elsősorban mi, felhasználók járunk jól. A kiegészítőkben utazó vállalatok ugyanis nem egyszer olcsóbb, jobb minőségű, személyre szabottabb kábeleket és egyéb kiegészítőket dobnak piacra, mint maga az Apple. Arról már nem is beszélve, hogy sokszor olyan megoldások születhetnek így, amelyek egyáltalán nincsenek a hivatalos kínálatban, pedig igény volna rá.

Ez a Nonda kábel például ugyanannyiba került, mint az Apple sajátja, csak éppenséggel hosszabb, elszakíthatatlan és még fekete is.

A kérdés már csak az, hogy az Apple mit engedélyez. Például Lightning – USB-C csatlakozót a mai napig senki más nem gyárthat rajtuk kívül. Most végre kicsit megtört a jég, és frissítettek a licenszprogram részletein. A Lightning – Jack kombinációt engedélyezése mellett, rábólintottak még az USB-C kábelek és portok használatára is. Részletesebben:

  • A gyártók használhatnak USB-C csatlakozóajzatot az MFi-os töltőkiegészítőikhez, függetlenül attól, hogy iPhone-hoz vagy Mac-hez tervezték.
  • Ezt a portot viszont nem használhatják sem iOS készülékek szinkronizálására, sem úgynevezett passthrough töltésre (amikor pl. egy külső aksi egyszerre tölt és töltődik, azaz amikor az áram mintegy „keresztül folyik“ az eszközön).
  • A termékek mellé csomagolhatnak saját USB-C kábelt, de dönthetnek úgy is, hogy kihagyják a lehetőséget.
  • Mostantól szabad a rablás, és lehet gyártani Lightning – 3,5 milliméteres jack-csatlakozót is.

Az én szívemet főleg az utóbbi dobogtatta meg. Például az olyan vezetékes fejhallgatókhoz, amelyeknek cserélhető a kábele, mostantól vásárolhatunk majd Lightning végződésű zsinórt, így nem kell szórakoznunk többet az átalakítóval. Vagy a HiFi-hez is rendszeresíthetünk egy közvetlen Lightning inputot, ha úgy tartja úri kedvünk.

Lényeg a lényeg, hogy mostantól lesz majd választásunk ennél a két csatlakozótípusnál is olcsó, személyes igényeinkre szabott, átalakítót nem igénylő termékek közül válogatni, mindezt úgy, hogy közben a megbízhatóságról sem kell lemondanunk. Az irány tehát jó, már csak kicsit tovább kéne haladni rajta.

Kezdetnek például az is megteszi, ha out-of-the-box tudom majd tölteni az iPhone-om MacBookról…

Forrás: The Verge és iDownloadBlog

Lehet, hogy nem a legstrapabíróbbak, de az Apple gyári kábelei is elég sokáig ki tudják húzni ha vigyázunk rájuk. Itt van ehhez pár hasznos jótanács, amit érdemes betartanod. A cikkben említett elszakíthatatlan Nonda Lightning kábelért pedig erre tovább.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!