imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyílik az iSTYLE adventi naptára

Bomba jó karácsonyi ajánlatok az iSTYLE-tól!

Egy macOS Mojavét legyen szíves. Tisztán, bug nélkül!


Avagy hogyan telepítsük fel a holnap érkező operációs rendszert az egzotikusan hangzó, és kicsit macerás „clean install“ módszerrel Mac-ünkre.

Szinte napra pontosan tavaly ilyenkor beszéltünk már egyszer a clean installról, akkor az iOS kapcsán. Ezúttal a macOS-en keresztül vesszük végig, mit, merre, hogyan kell tennünk az új kezdetért. Azoknak, akik nem olvasták akkor a cikket, jöjjön egy kis ismétlés.

Miről is van szó?

Az Apple folyamatosan ontja magából a frissítéseket, amely közül évente egy ráadásul főverziószám-ugrással is jár, tehát nagyobb lélegzetvételű változásokat eszközölnek benne. Ettől függetlenül alapvetően egyik frissítés sem jár adatvesztéssel, a felhasználó csak annyit érzékel az egészből hogy pár percre nélkülöznie kellett a gépét amíg az frissít, majd jön a megújult rendszer. A lényeg maradt: ugyanazok az appok, ugyanazok a beállítások, ugyanaz a háttérkép stb.

Papíron tehát, ha mondjuk 2012-ben vettél egy MacBook Prót, OS X Lionnal felszerelve, akkor egészen a mostani macOS Mojavéig megmaradhatott minden hat évvel ezelőtti beállításod. Csakhogy! Az egyes frissítések tulajdonképpen egymásra építkeznek. Bizonyos dolgok megmaradhatnak a korábbi rendszerekből, szélsőséges esetben olyanok is, amelyek anomáliákat, bugokat és egyéb furcsaságokat okoznak. Ritkán van ilyen, de megeshet.

És itt jön képbe a Clean Install. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy legyalulod a teljes macOS-t a készülékedről, minden korábbi rendszermaradékkal együtt, majd az aktuális verziót úgy telepíted vissza, mintha épp most vetted volna a készüléked. Egyedül az Apple ID-t, és így az iCloudba szinkronizált dolgaid maradnak meg, de maga a rendszer szép, friss ropogós lesz, mintha gyárilag ezzel együtt tették volna a dobozba.

A különbséget talán egy hasonlattal tudnám a legjobban szemléltetni a sima telepítés és a Clean Install között. A sima telepítés olyan, mintha lenne egy papírlapod, amit korábban telefirkáltál ceruzával, és most az egészet leradírozod, hogy erre a – szinte – tiszta lapra rajzolhass tovább. A Clean Install pedig olyan, mint elővenni egy makulátlan, sosem használt papírlapot a fiókból és arra rajzolgatni. Rajz-rajz, de azért van különbség.

Hitbéli meggyőződés kérdése, hogy milyen gyakran van erre szükség, ha egyáltalán. Én személy szerint minden főverziónál így indítok. Egyrészt mert szeretem az érzést, másrészt mert így újra végig kell mennem az összes beállításon és észrevehetek új lehetőségeket. Végül pedig, mert nincs is jobb alkalom rendet rakni a képek között, elhagyni azokat az appokat amiket sosem használtam, kitörölni a régi kontaktokat és hasonlók. Megvan a szépsége, kicsit olyan, mint egy nagytakarítás. Emellett pedig meglepően sokkal több tárhelyem lesz az új rendszerre, mint volt előtte.

Mi marad?

Az iCloud elég sok mindent eltárol, így miután bejelentkeztél az Apple ID-dal a legeslegfontosabb dolgaid visszaállnak (ha be volt állítva a szinkronizáció).

  • Fényképek.
  • Az iCloud Drive-ban tárolt dokumentumok.
  • E-mailek (Mail alkalmazásban).
  • Safari könyvjelzők és jelszavak.
  • Naptáresemények.
  • Emlékeztetők.
  • Jegyzetek.
  • Névjegyzék.
  • iBook könyvtár.
  • Wallet elemek (pl.: beszállókártyák).
  • iMessage üzenetek.
  • Home app beállításai.
  • Stock app beállításai.
  • Keychain jelszavak.
  • Siri adatok.

Mi veszik el?

Röviden: minden, ami nincs benne a fenti listában. Például:

  • Az összes beállításod.
  • Minden fotó, ami még nem szinkronizálódott az iCloud Photo Library-ben.
  • Minden alkalmazásod (és azok nem szinkronizált adatai).
  • Csomó olyan apróság, amire nem is gondolnál, de hiányozni fog, ha nem csinálsz biztonsági mentést (ne tudjátok meg hányszor vesztettem már el így például a személyes Pages sablonjaim).

Hogyan csináljam?

Ha mindezek ellenére belevágnál a folyamatba a következőket összetett kell tenned.

  • Készíts biztonsági mentést! Ne miattunk, magad miatt.
  • Töltsd le a macOS Mojavét és rögvest telepítsd is fel a gépedre.
  • Indítsd újra a géped, majd a bootolás megkezdésének pillanatában tartsd lenyomva együttesen a Command és az R billentyűket egészen addig, amíg be nem tölt a Recovery menü.
  • A macOS Utilities menüben keresd a Disk Utility alkalmazást.
  • Válaszd ki azt a kötetet, ahová a macOS telepítve lett és az Erease parancsot választva gyalulj le róla mindent.
  • Ha visszamész a macOS Utilities menüben, ezúttal a Reinstall macOS lehetőséget válaszd.
  • Értelemszerűen haladj végig a beállításokon, telepítsd vissza a macOS Mojavét.
  • Lakd be újra a rendszert és kész is a friss, ropogós, előzményektől tökéletesen mentesített macOS Mojave.

Zárszó

Ha nem akarsz ennyi szívást, de azért kicsit mégis vérfrissítenél, középutas megoldás lehet, hogy a gyalulás után simán visszaállítod a biztonsági mentést. Ezzel ugyan visszapakolsz egy csomó olyan dolgot is, amit amúgy lehet, hogy nem szívesen tennél, de ha csak bugfix miatt csinálod az egészet, elképzelhető hogy ezzel is megoldódik a problémád.

Annyit még a végére azért jótanácsként megjegyeznék, hogy a teljes visszaállítási folyamat elég időigényes tud lenni, én simán fél napokat képes vagyok elszöszölni, mire minden olyan lesz, ahogy azt szeretném. Ajánlatos megfontolni, mikor tudod hosszabb ideig nélkülözni a Mac-edet, főleg, ha az a munkaeszközöd is egyben.

iPad Pro 2018

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!