imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Egy mogyoróvaj teszi helyre a gif-dzsif kérdéskört?


Melyik a helyes kiejtés: gif vagy dzsif?

A fenti kérdés a GIF 2010 utáni fokozatos elterjedése óta foglalkoztatja az embereket. Korábban a Facebook is belenyúlt már a tűzbe egy ilyen szavazással, sőt, 2016-ban Hillary Clinton is megemlítette a kifejezést, ami után szinte felrobbant a Twitter. Mindezek ellenére sosem volt egységes vélemény arról, hogy egész pontosan gif vagy dzsif (angolul jif) a helyes kiejtés. Hogy segít mindezt helyretenni egy mogyoróvaj?

A J.M. Smucker Company, a Jif mogyoróvaj készítője összefogott a Giphy-vel, az egyik legnagyobb gif-szolgáltatóval, hogy egy közös kampányt indítsanak, mely segít reklámozni a mogyoróvajat, és nem mellesleg rendet tesz a kérdést illetően. A kampány zseniális: a több mint 1 kilogrammos üvegek egy speciális, erre az alkalomra készített matricát kapnak, melyek egyik oldalán a Gif, másik oldalán a Jif felirat látható. És mindegyik kap egy magyarázatot is: a Jif (dzs hanggal ejtve) a mogyoróvajat jelöli, míg a Gif (g hanggal ejtve) a gifre, azaz a rövid videóra, animációra utal.

Az üzletek polcain mindez egymás mellett, váltakozva jelenik majd meg, ahogy a fotón is látható, ezzel még jobban kihangsúlyozva a különbséget. Igaz, valószínűleg nem túl sok üzletben, az üvegek ugyanis limitált kiadásban készültek, az akció pedig nem lesz örök életű. Aki esetleg itthonról szerezne be egyet gyorsan, az az Amazonon keresztül tehet rá kísérletet. Mindezt egy felirattal a kupakján, mely azt írja: “Ha valaha is dzsifnek ejtetted a gifet, mi megbocsátunk.”

via GIPHY

És vajon megoldja, lezárja-e az vitát ez a promóció? Valószínűleg közel sem. Pedig a GIF szó eredete miatt, mely a Graphics Interchange Format-ból tevődik össze, azt gondolná az ember, hogy a válasz egyértelmű: gif. Erős, egyértelmű g betűvel az elején. Azonban hiába mindez, hiába a Jif promója, hiába józan ész által diktált megoldás. A GIF kitalálója, Steve Wilhite ugyanis több éve megmondta, hogy az egyetlen elfogadható megoldás nem más, mint a dzsif.

Forrás: 9to5mac

És akkor jöjjön az iMagazin saját szavazása: 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!