imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egy New York-i bíró az Apple javára ítélt a titkosítás ügyében


Tovább folytatódik az Apple vs. FBI saga, azonban mielőtt még sorra kerülne a kongresszusi vita, összegyűjtöttük az elmúlt napok érdekesebb híreit nektek.

Ha minden a hírek szerint alakul, akkor ma Washingtonban James Comey, az FBI igazgatója és Bruce Sewell, az Apple fő jogtanácsosa, jogi- és globális biztonságért felelős alelnöke ismerteti a titkosítással kapcsolatos álláspontját. A dolog annyira nem titkos, hogy a The Verge-ön már el is lehet olvasni azt a szöveget, amit Sewell el fog mondani. Ted Olson, a neves jogász – aki most az Apple-nek dolgozik – a CNN-nek beszélt az ügyről. Szerinte ha győz a kormány, akkor az egy orwelli társadalom alapjait teszi le, ahol egy egyszerű bírósági jóváhagyás után bárkit megfigyelhet a „nagy testvér”. Véleménye szerint az Apple mindent meg fog tenni, hogy támogassa a terrorizmus elleni harcot, egészen addig, ameddig az nem ütközik az amerikai alkotmányba. Hozzátette, hogy amennyiben a Legfelsőbb Bíróság arra utasítja őket, hogy működjenek együtt a hatóságokkal, akkor meg fogják tenni, bár nagyon bíznak benne, hogy idáig nem fognak eljutni.

Kép: iMore
Kép. iMore

Tim Cook egyértelműen reflektorfénybe került a témával – és nem is tett rosszat a népszerűségének –, így felmerült, hogy miyen hatással lenne rá egy kedvezőtlen ítélet? Elméletileg még az is előfordulhat, hogy börtönbe kerül, ha a végső ítélet után sem működik együtt a hatóságokkal, ám ez valószínűtlen. Jóval valószínűbb, hogy az Apple-t kezdené brutális szinten büntetni a kormány. Egy 2007-es hasonló ügyben a Yahoo-t fenyegette meg az amerikai kormány, hogy amennyiben nem ad ki neki adatokat, naponta 250 000 dollárra fogja büntetni.

Az elmélet helyett azonban egy sokkal fontosabb gyakorlati döntés is született. James Orenstein New York-i bíró egy drogterjesztéssel kapcsolatos büntető eljárásban olyan ítéletet hozott, ami nem támogatja azt, hogy a hatóság birtokában lévő, az ügyhöz kapcsolódó iPhone-okat „feltörjék”, vagy bármi ilyesmire kényszerítsék az Apple-t. A helyi hatóságok nem tudtak adatokat kinyerni a telefonból, ezért az FBI-hoz fordultak segítségért, akik ugyanúgy kérvényezték az Apple-t, hogy adjon ki adatokat, az Apple pedig, mint számtalan más ügyben, kiadta azokat az adatokat, amiket ki tudott adni. Magyarán ugyanaz történt, mint a San Bernardinó-i ügy kapcsán, csak nem haltak meg emberek, és nem terrorizmusról volt szó.

További érdekesség, hogy az egyik túlélő férje szerint nem valószínű, hogy olyan speciális információ van az iPhone 5c-n, ami nagyban elősegítené a nyomozást. Salihin Kondoker, akinek a felesége egy munkahelyen dolgozott az egyik támadóval, állítása szerint a terrorista azt teljes mértékben céges telefonnak használta, és semmilyen privát kommunikációt nem folytatott rajta. Többek között felesége, aki túlélte a támadást, is azért nem használta a saját céges telefonját magáncélra, mert tisztában volt vele, hogy követni tudják a GPS koordinátákat, és bizonyos adatokat ki tudnak nyerni iCloud-ból – ahogy szerinte ezt mindenki tudta az irodában.

Amikor először hallottam róla, hogy az Apple ellenáll a bírósági ítéletnek, frusztrált lettem, hogy ez egy újabb akadály az igazságszolgáltatás útjában. De ahogy egyre többet olvastam az ügyről, úgy vált számomra világossá, hogy ez jóval nagyobb, és jóval többről szól, mint egy telefon.

– mondta az áldozat férje, aki támogatói levélben (amicus brief) is rögzítette véleményét.

Az sem mellékes, hogy a San Bernardinó-i rendőrfönök, Jarrod Burguan – aki bár támogatja az FBI-t – szerint is valószínűtlen, hogy bármilyen kirívóan hasznos információ lenne a telefonon.

Őszinte leszek, szerintem meglehetősen nagy az esély, hogy semmilyen értékes információ nincs azon a telefonon. Amiben reménykedünk, hogy esetleg a lehetséges kontaktok között találunk személyeket, akiket be tudunk vonni a nyomozásba.

Miközben azt látjuk, hogy egyre többen bizonytalanodnak el arra vonatkozóan, hogy fekete-fehér ügyként kezeljék a most zajló eseményeket, az amerikai képviselőház bírói bizottságának egyes tagjai egy olyan támogatói levél benyújtásán gondolkodnak, ami vitatja azt, hogy az ügyet a Kongresszus előtt kellene tárgyalni, maradjon az csak a bíróságoknál.

Források: Apple Insider, iMore, The Verge

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!