imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egy Pages trükk, amiről még nem tudod, hogy akarod


Pedig biztosan akarni fogod, ha hozzánk hasonlóan te is előszeretettel szerkesztesz szövegeket az Apple alkalmazásában.

Szeretjük a Pagest. A Pages jó. A Pages egyszerű. És nem utolsó sorban gyári Apple-alkalmazás, így még a tökéletes integráció valamint a mothership faktor is megvan benne. Ha munkahelyed nem követeli meg, és nem vagy rászorulva az über-extra professzionális szövegszerkesztésre, mindenképp érdemes vele tenned egy próbát.

Na, de legyen is elég ennyi bevezetőnek, térjünk a tárgyra. A Pagesben, ahogy barátkozik vele az ember, egyre több szuper funkció fedezhető fel. A múltkor már megmutattuk, miként készíthetsz magadnak egyedi sablonokat, automatikusan frissülő tartalomjegyzéket a hosszabb irományokhoz, vagy független lapszámozást. Ezúttal egy, talán jelentéktelennek tűnő apróságról lesz szó, de ha használni kezded, minden egyes megnyitáskor elégedett fogsz csettinteni.

Miután létrehozol egy új, üres dokumentumot alapvető esetben a default beállításokkal találod magad szembe: Helvetica betűtípus, 11-es betűméret, balra zárt szövegtörzs, 125%-os zoom, stb. Ha ezzel nem vagy megelégedve, akkor nagyon egyszerű a dolgod: készíts egy saját sablont a feljebb linkelt cikk alapján és a használd azt új dokumentumok létrehozásakor. Igen ám, de még így is maradni fog egy aprócska kivétel, amin nem tudsz segíteni: a default zoom mértéke ugyanúgy 125%-on marad.

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ez számomra elég kevés, egyszerűen kifolyik a szemem. Marad a sötét középkort idéző barbár módszer, azaz a manuális beállítás minden egyes alkalommal. Lehet csak én vagyok erre érzékeny, mert az átlagnál talán többet használok szövegszerkesztőt, de szép lassan elkezdett idegesíteni, hogy mindig, minden egyes alkalommal át kell állítanom az általam preferált 175%-ra az értéket.

Mindenesetre együtt tudtam vele élni évekig, de aztán mint derült égből villámcsapás, véletlenül és váratlanul belefutottam a megoldásba, egy egyszerű Terminál parancsba. Sorstársaim! Nyissatok egy Terminált és másoljátok be a következő sort:

defaults write -app /Applications/Pages.app TMADefaultViewScale “1.75”

Értelemszerűen sorvégi 1.75 helyére az általatok előnyben részesített nagyítást írjátok be. A 2.00 a 200%-os nagyítást jelenti, az 1.50 a 150%-osat, az 1.25-tel pedig visszatérhettek az alapértelmezettre, de bármit beírhattok a józan ész értelmezési tartományán belül.

Ugye, hogy ugye.

Ha valaki továbbra is a Wordöt pártolja, van egy jó hírünk: mostantól valósidőben szerkeszthetsz dokumentumot munkatársaiddal. Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy konvertálhatod át a Pages doksikat a világ másik fele által is értelmezhető formátumokba, Pat tippje neked szól!

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!