imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egy szuper iPhone, borzasztó időzítéssel


Ha valaki megkérdezi, mit mutatott be idén szeptemberben az Apple, biztos hogy mindenki, aki látta a show-t az iPhone X-ről kezd majd el beszélni. Pedig ott van az iPhone 8 is, ami annak ellenére, hogy remek frissítés lett, mostohagyerek sorsára jutott az Apple-nél.

Ha a Grimm fivérek napjainkban élnének, biztosan szívszorító történetet tudnának kanyarítani a mostohatelefon sorsából. Még csak most mutatták be, máris látszik, hogy feledésre van ítélve, holott lényegesen komolyabb frissítés, mint például a sikeres iPhone 7 a 6s-hez képest. Erről pedig részben az Apple tehet.

Nem feltétlenül volt szerencsés ugyanis ez a párhuzamos bemutató. Természetes, hogy az emberek a legnagyobb újdonságokra kapják fel a fejüket, és egy tisztes iparos munka kevésbé érdekes a jövő iPhone-jához képest. Persze próbáltak trükközni kicsit az elnevezéssel. Titokban az Apple is azt szeretné, ha a köznyelvben mindenki iksznek ejtené a “X”-et, és nem “ten”-nek, illetve a római és arab számos elkülönítés sem véletlen. Érthető okokból nem akarták összemosni a két verziót. Úgy tűnik viszont, hogy ez nem sikerült.

A Reuters például arról számolt be, hogy hiába az iPhone 8 bemutatója, az iPhone 7-ből egyszerűen többet visznek az emberek. Nem kell különösebb logikai bravúr a jelenség felfejtéséhez, egyszerűen arról van szó, hogy a fejekben az iPhone 8 is egy “régebbi” telefon az iPhone X-hez képest, és akkor már inkább veszik az olcsóbb 7-et, vagy kivárnak az X-re. Nem azt jelenti most 8-at venni, mint tavaly 7-et, hiszen nem jár mellé a “csúcskészülékem van” feeling, ami úgy tűnik, sokaknak fontos.

Pedig ha jobban megnézzük, nincs is olyan nagy különbség az X és a 8 között, főleg ha utóbbiból a Plus modellt vesszük az összehasonlítás alapjául. A legmarkánsabb eltérés nyilván a kijelző, és ott van még a Face ID is, de ezeken kívül tényleg csak apróságokat találhatnunk még. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor az iPhone 8 Plusnak is van pár olyan tulajdonsága, ami előnyt jelenhet az iPhone X-zel szemben. Nézzünk párat!

Kijelző

Nem vitás, az iPhone X kijelzője már csak az OLED miatt is jobb, de a magasabb ppi érték és a modernebbnek ható edge-to-edge kialakítás is lényeges tényezők lehetnek a döntés során. De ennél a pontnál még csak számokat néztünk, kontraszt arányt, ppi-t, screen-to-body arányt és hasonlókat, a gyakorlati használatot nem. Márpedig abban már nem ilyen egyértelmű, merre billen a mérleg nyelve.

Kezdjük például ott, hogy hiába az 5,8”-es kijelző, az iPhone X ugyanúgy fogja megjeleníteni a tartalmat, mint a 4,7”-es elődök. Ennek az az oka, hogy Plus egész egyszerűen fizikailag szélesebb, mint az X. Hiába a magasabb pixelszám, az 5,5 inches kijelzővel szerelt modelleket 414, az X-et viszont csak 375 pontra osztja a rendszer horizontálisan. Ebből kifolyólag az iPhone X-en megjelenő tartalmak (weboldalak, alkalmazások stb.) pontosan olyanok lesznek mint a sima iPhone 8-on, csak nagyobb helyen elterülve. A Plus modelleken viszont marad a nagyobb képernyőkre szabott leosztás, ami bizonyos helyeken kényelmesebb használatot eredményez.

És akkor az, hogy a szenzorsziget kivágása, és az ebből fakadó képarány, vagy a Home gomb helyére kerülő alsó sáv kinek mennyire tetszik, még nem került említésre…

Face ID vs. Touch ID

A Face ID tényleg elismerésre méltó innováció. Hihetetlen technológiai háttér, fokozott pontosság, észrevétlen feloldás a legtöbb helyzetben és még sorolhatnánk – zseniális. Ugyanakkor az, hogy kinek melyik megoldás a kényelmesebb, kézre állóbb, praktikusabb, az teljesen szubjektív döntés kérdése, ahol nem fog számítani, hogy akkor most egy az ötvenezerhez vagy az egymillióhoz a védelem erőssége. Ha így nézzük, akkor az, hogy az iPhone 8-on még mindig megtalálható az ujjlenyomat-leolvasó, sokak szemében csábító lehet. Csakúgy, mint a jack port megléte az iPhone 6s-en, vagy az SD-kártyaolvasó a régebbi Macbookokon – van aki köszöni szépen, nem kér az új trendekből.

 

Ár és elérhetőség

Azt hiszem ezt a pontot nem kell különösebben kifejteni. Nyilván az iPhone 8 Plus 304 ezer forintos kezdőára sem olcsó, de a 380 ezres iPhone X alapár még erre is rá tesz egy majd’ 80 ezer forintos lapáttal. Csak a különbözet kis híján kitesz egy alap Apple Watch-ot. Felesleges túlragozni, az iPhone 8 jelentősen olcsóbb, ami azért nem elhanyagolható.

És akkor ott van még az elérhetőség, ami az iPhone X-nél várhatóan kiszámíthatatlan lesz. Míg a 8 esetében egyszerűen csak fogod magad és bemehetsz szinte bármelyik iSTYLE-ba vásárolni (a legtöbb színből és tárhelyből vannak készletek, de előtte mindenképp tájékozódj a honlapon), addig az X-re legoptimistább esetben is tavaszig várni kell, de még akkor sem biztos, hogy roskadozni fognak a polcok a raktárban.

Apróság még, de van akinek számíthat: az arany színopció csak az iPhone 8-ak sajátja, az X-nél hiába is keresed.

Összegzés

Nem kérdés, ha most letennének elém egy X-et és egy 8 Plus-t, hogy válasszak, egyértelműen az előbbire böknék. Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy ugyanaz a processzor dobog mindkettőben, ugyanolyan szép üveg hátlapot kaptak, a vezeték nélküli töltés képességében sem különböznek, a dupla kamera mindkettőben ugyanolyan szuper, a portré megvilágítás is közös trükk és még sorolhatnánk. A legjelentősebb különbség a kijelző és a Face ID, de mint fentebb is írtuk, ez nem feltétlen az iPhone X javára írandó. Legalábbis nem mindenkinél.

Van tehát egy remek iPhone frissítésünk, ami a kicsit félresikerült marketingnek köszönhetően közel az érdektelen kategóriába csúszik át a közvéleményben. Na, ezért mostohagyerek az iPhone 8…

Forrás: The Verge, Reuters, Macworld

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!