imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egy újabb fordulat az Apple-Qualcomm ügyben?


Az Apple és a Qualcomm pereskedése egyáltalán nem tett jót a chipgyártó cégnek, az Apple pedig egyáltalán nem elveszett az egylapkás rendszerek területén. Ráadásul most 8 év után hagyja ott a Qualcommot a cég egyik kulcsembere, Esin Terzioglu, azért, hogy az Apple-nél folytassa a munkát.

Esin Terzioglu kiváló mérnök, és nagy tapasztalattal rendelkezik a mobilkommunikáció terén. A Stanford Egyetemen szerzett PhD fokozatot, 2009 óta pedig a Qualcomm chiptervező cégnél tevékenykedett. Terzioglu az Apple SoC csapatának élére érkezett, a LinkedIn-en azt írta, hogy izgatottan várja az Apple-nél való munkát, bár emlékezetes 8 évet töltött a Qualcommnál.

8 őrületes év után a Qualcommnál eljött az ideje annak, hogy új kalandba vágjak.

Az Apple-től nem áll távol a mobilchipek gyártása, a processzorok területén jelenleg is élenjáró a cég, de más egyéb területek is komoly fejlesztésekkel rendelkeznek. Nemrégiben például kiderült, hogy hamarosan grafikus egységgel fogják bővíteni a repertoárt. Azonban az iPhone-ok kapcsán gyakran felmerülő probléma az LTE chipek mizériája, jelenleg az iPhone 7-be két cég szállítja ezeket az egységeket: az Intel és a Qualcomm.

Utóbbi viszont perben áll az Apple-lel, amiért az ellene tanúzott az amerikai hatóságok előtt; az Intelről úgy hírlik, lassabb mobilkommunikációs chipeket gyárt, ezért az Apple állítólag lelassítja a Qualcomm által szállított technológiát. Szóval egy nagy katyvasz az egész, elképzelhető, hogy jobbnak látták az Apple-nél saját kézbe venni az ügyet, és miért is ne? Ha tudnak jó mobilprocesszort gyártani, akkor miért ne tudnának megfelelő LTE chipet is készíteni?

A kartell botrányba keveredett Qualcommnak nem jött jól a munkaerő elvesztése és az sem, hogy nem kis fába vágták a fejszéjüket a jelenlegi perrel, a végkimenetelén pedig nagyot bukhat majd a cég. Miután az Apple elvileg az igazat vallotta a bíróságon, és így a hatóságok oldalára álltak a kartell botrányban, a cég a cupertinóiak állítása szerint zsarolni kezdte őket. Akkor így fogalmazták meg álláspontjukat:

Éveken keresztül a Qualcomm olyan technológiák után akart jogdíjat szedni, amikhez nekünk semmi közünk nem volt. Minél több innovatív megoldással állt elő az Apple, úgy mint a Touch ID, a fejlett kijelzők és kamerák (csak, hogy párat említsünk), annál magasabb díjakat számolt fel a Qualcomm, bármiféle indoklás nélkül. Emiatt egyre többe került az Apple-nek az ilyen jellegű fejlesztések finanszírozása. A chipgyártó cég régi, hagyományos normákra alapozza üzleti modelljét, ugyanakkor dominanciáját versenytársait kizáró taktikákkal, és túlzó jogdíjakkal kényszeríti ki.

Annak ellenére, hogy ők csak egyikei annak a több tucat cégnek, akik az alapvető mobilszabványokat birtokolják, mégis legalább ötször annyi jogdíjat követelnek, mint amennyit az összes többi cég együttvéve. Annak érdekében, hogy megvédje ezen üzleti modelljét, a Qualcomm fokozatosan egyre radikálisabb lépéseket tett. Legutóbb például visszatartott közel egymilliárd dollárt az Apple-től, megtorlásul azért, amiért cégünk az igazat vallotta a hatóságok nyomozása során.

Az Apple számára kevés jó alternatíva van, főleg olyan, amely ekkora tételben lenne képes magas minőségű alkatrészt szállítani, mint amire évente szüksége van a vállalatnak. A Qualcommal való üzletelés egyáltalán nem kedvező az Apple számára, vélhetően az Intelt is az árverseny miatt vonták be a játékba, Esin Terzioglu érkezésével pedig lehet, hogy tovább szőnék a hálójukat a mobilpiacon.

Nagy megtiszteltetés és kiváltság számomra, hogy oly sok tehetséges és elkötelezett emberrel dolgozhattam együtt a Qualcommnál, ahol a csapattal nagyszerű eredményeket értünk el…Kiváltságosnak érzem magam, hogy lehetőségem van az Apple-nél folytatni a karrieremet.

Forrás: Apple Insider

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!