imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPhone vírus

Egy videó, ami azonnal kiüti az iPhone-od


Ismét találtak egy biztonsági rést az iOS-ben, amivel 5 másodperc alatt téglázhatod a telefonod. A bug ráadásul már nagyon régóta a rendszer része. Szerencsére van rá gyógyír is.

A tavalyi iPhone-gyilkos iMessage üzenet után itt az újabb iPhone sebezhetőség. Egy Reddit felhasználó a tegnapi nap folyamán felfedezett egy bugot, aminek segítségével pár másodperc alatt ideiglenesen kinyírhatod a telefonod.

Az egész folyamat meglehetősen ártatlannak tűnik. Kapsz egy linkelt .mp4 fájlt, megnyitod a Safariban, megnézed, majd használod tovább a telefonod, mint ha mi sem történt volna. Aztán egyszer csak, körülbelül 10 másodperccel a videó megnézése után elkezd rohamosan belassulni a készüléked, ami végül használhatatlan lesz. Annyira, hogy még a bekapcsológomb nyomkodása sem fog rajta segíteni. A Verge volt olyan jófej, hogy levideózta a dolgot, így nekünk már nem kell lefagyasztani az iPhone-t, hogy ellenőrizzük a hibát, köszi.

Bár a pontos okok egyelőre nem biztosak, a legvalószínűbb magyarázat szerint a videófájl sérült, ami egy végtelen hurkot alakul ki, így másodperceken belül lehal a memória. Úgy néz ki a jelenség csak akkor jelentkezik, ha link formájában nyitjuk meg a fájlt, tehát esélyes, hogy a Safari a ludas. Érdekes, hogy senki nem fedezte még fel eddig a bugot, hiszen az már az iOS 5-el is tapasztalható, tehát legalább 5 éve ott bujkál a rendszerben. Nem beszélve arról, hogy az iPadek és az iPodok is egyaránt érintettek.

Elég kellemetlen az eset főleg, hogy elég nehéz lesz kivédeni a vicces kedvű haverokat, hiszen egy URL rövidítővel könnyen úgy el lehet maszkolni a linket, hogy esélyed sem lesz előre kiszúrni a galádságot. Még akkor se, ha a legújabb béta kiadásokat használod, ezek sem mentesek a sebezhetőségtől. Szerencsére aránylag egyszerűen meg lehet úszni a dolgot, mindössze egy Hard Reset szükséges. Ehhez tartsuk lenyomva a bekacsoló és a Home gombot egyszerre pár másodpercig. Miután újraindult a rendszer, minden folyhat tovább békében.

Tanulság? Az most nincs, ilyenek sajnos előfordulnak, a következő kiadásokban minden bizonnyal javítani fogja az Apple a bugot. Tedd meg magadnak a szívességet, hogy addig is nem nyitsz meg semmilyen indokolatlan .mp4 végezetű linket.

Forrás: Verge és 9to5mac

(Önjelölt, látens és potenciális trollok: ne is kérjetek linket, nem fogjuk elküldeni a videót. Hozzászólásokban megosztásért kitiltás jár.)

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!