imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egyedi processzoron dolgozik az Apple


Messzi álom még az Apple számára a saját MacBook processzorok gyártása, ami talán sosem fog megvalósulni. Ám egyre több egyedi chipet gyárt a cupertinói cég, amivel egyre jobban visszaszorítja az Intelt, mint partnercéget.

Természetesen az asztali CPU-k gyártása nem egyszerű terep, az Intel pedig kétségtelenül élenjáró ebben az iparágban. Hatalmas anyagi forrásra és rengeteg tervezésre lenne szükség ahhoz, ha a laptopjai ezen alkatrészeit is önmaga állítaná elő az Apple. Hosszútávon nem is feltétlen lenne kifizetődő ezzel foglalkoznia a Tim Cook vezette cégnek, annak ellenére, hogy az iPhone-okba már 2010 óta a saját A szériás processzorait szereli a gyártó.

MacBook-Pro-T1-Chip-1

Az Apple ezzel mára már évről évre szinte a világ legjobb ARM-alapú mobilprocesszorait képes biztosítani az iPhone-okba, elérve ezzel a lehető legjobb teljesítményt. Ekkora tapasztalattal a tarsolyukban pedig már képesek más vizekre is evezni, ahogy azt tették a T1-es chipek kapcsán. Ez az apró, ám fontos alkatrésze a Touch Baros MacBook Próknak, ami segítségével életre kel a billentyűzet felett elhelyezkedő vékonyka beviteli sáv és a gép jobb szélén található Touch ID ujjlenyomatolvasó szenzor.

CPU-Intel-Skylake

Mark Gurman, a Bloomberg újságírója szerint újabb nagy dobásra készül az Apple, belsős informátorok elmondása alapján egy teljesen új, saját gyártású chip van kilátásban, amit a jövőben az Apple notebookjaiban láthatunk majd viszont. Az új alkatrész jelenleg a T310 kódnéven fut, és a hírek szerint energiatakarékosság szempontjából fogjuk majd nagyon szeretni. Ezzel a hagyományos Intel processzor mellett helyet kapna egy alacsony fogyasztású mobilprocesszor is, ami a kevésbé teljesítményigényes feladatokat látná el, ezzel rengeteg energiát spórolva és tovább növelve a MacBook Prók üzemidejét.

a10

A működési elv nagyjából úgy nézne ki, mint a 15”-os MacBook Prók két GPU-ja esetén, ahol a komolyabb feladatokat a dedikált kártya végzi, minden másra pedig ott az Intel integrált megoldása. De processzor terén is láttunk már hasonlót, az iPhone 7-ben például olyan négymagos chip kapott helyett, amely a lehető legjobb energiagazdálkodás miatt néha csak 2 magot használ, aztán ha erőteljesebben kezdi el nyúzni a használója, akkor az összes erőforrást képes felhasználni a telefon.

Touch Barban az innováció?

Egy ilyet akkor tudna a gép a lehető leghasznosabban kihasználni, amikor épp nem a MacBook előtt ülünk, de a gépen továbbra is futnak különböző háttérfolyamatok. Például iCloud szinkronizációk (fotók, e-mailek, üzenete, stb.) vagy esetleg frissítések ideje alatt, hogy ne kelljen azonnal konnektor után kutatni. A legnagyobb különbség a T1-es chip és a szóban forgó másodprocesszor között az, hogy míg a Touch Bart kiszolgáló egység nem dolgozik össze a számítógépben található többi komponenssel, addig ennek működése összefüggene például a tárhellyel vagy a csatlakoztatott külső eszközök háttértevékenységeivel.

Macbook Pro

Ez a fejlesztés épp jókor jönne az Apple-nek, hiszen a céget tavaly megfosztották az 4. legnagyobb mobilgyártói címtől, 7,5%-os részesedésükkel az 5. helyre csúsztak vissza. Persze a közelmúltban kiderült, hogy pénzügyileg rendben vannak a cégnél a 2016-os MacBook Prók megjelenése óta, és tulajdonképpen minden almás termék jól fogyott az elmúlt 3 hónapban. Az új technológiával a vásárlók is több kedvet kapnának a vélhetően nyáron frissülő Pro notebookszériához, illetve az üzemidő esetleges növekedésével a MacBook Air felhasználók számára sem lenne kétséges tovább, hogy milyen gépre cseréljék a jelenlegi laptopjukat.

Forrás: Bloomberg

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!