imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egyelőre mégsem nyílhatnak Apple Store-ok Indiában


Úgy tűnik, Tim Cook hiába turnézott múlt héten négy napig Indiában, ahol a politikusokkal szervezett találkozók mellett még bollywoodi hírességekkel is volt ideje bulizni: az Apple továbbra sem nyithat boltokat Indiában.

Az Apple már korábban világossá tette, hogy Kína után India a következő fontos piac a cég számára, ami az életszínvonal várható növekedésének és a lakosság számának tükrében egyáltalán nem meglepő.

Tim Cook ezért múlt héten négynapos üzleti úton vett részt az országban, melynek során bejelentette, iOS fejlesztői központot nyitnak Bengaluruban, valamint 25 millió dolláros befektetéssel egy 4000-4500 munkahelyet teremtő irodát is létrehoznak Haidarábádban, ahol elsősorban az Apple Maps fejlesztésével foglalkoznak majd. Emellett szombaton Narendra Modi indiai miniszterelnökkel is találkozott.

– És látod Tim, hiába bökök ide, nem történik semmi! – Hát, pedig ennek így működnie kéne...
– És látod, Tim, hiába bökök ide, nem történik semmi!
– Hát, pedig ennek így működnie kéne…

Jól megágyazott tehát a középtávú terveknek, melyekben egyes források szerint 2017-ig végéig három indiai Apple Store megnyitása is szerepel. Az Apple piaci részesedése az okostelefonok esetén az országban egyébként jelenleg 2% körül alakul, ami nem meglepő abból a szempontból, hogy az eladott készülékek 80%-a a 150 dollár alatti árkategóriát képviseli.

Úgy tűnik azonban, hogy mégsem sikerült megpuhítani a helyi kormányzati szerveket – melyek az Apple azon tervét is meghiúsították, hogy olcsó refurbished telefonokat áruljanak Indiában. Létezik ugyanis egy szabályozás, miszerint minden, külföldi tulajdonos által üzemeltetett helyi üzletben a termékek 30%-ának helyi forrásból kell származnia, ráadásul az értékük szerint 30%-nak. Az Apple pedig leginkább Kínában gyártat, szóval ez jelenleg nehezen megvalósítható.

Tim Cook Indiában
Tim Cook Indiában, a Tádzs Mahalnál. | Kép forrása: WTOP.
„– Naa, légyszi, csak három boltocska lenne.”

Persze ha belegondolunk, más cégek szempontjából is problémás ez a szabály, éppen ezért a technológiai cégek kivételt képeznek ez alól. Egy mostani – nem nyilvános – helyi döntés értelmében azonban az Apple nem tartozik ezek közé a cégek közé, így nem is nyithat boltot addig, amíg az abban árult termékek 30%-át nem az országban állítják elő. Feltehetően ezzel akar nyomást gyakorolni a kormányzat a cupertinói cégre, hogy Indiában is építsen ki gyártókapacitást.

Az Apple hasonló helyzetben volt az Egyesült Arab Emírségekben is, ahol a helyi törvények szerint minden, az országban üzemelő vállalkozásnak legalább 51%-ban emirati tulajdonban kell lennie. Végül tavaly mégis megnyílt két Apple Store, egy a fővárosban, Abu-Dzabiban, illetve egy Dubajban a Mall of the Emirates bevásárlóközpontban – ezt egyébként szombaton meg is látogatta Tim Cook úton Indiából Hollandiába. Arról nem tudni, hogy ebben az esetben végül mi lett a megoldás.

Forrás: Reuters via The Verge. Borítókép: Tsering Topgyal.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!