imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Egymillió dollárt csalt ki az Apple-től üres dobozokkal


A módszerrel egy ideig jól ment az “üzlet”, most azonban évtizedekre rácsok mögé kerülhet a michigani férfi.

Az internetes vásárlás fantasztikus dolog, manapság már teljesen elfogadott, életünk részévé vált. Az is igaz ugyanakkor, hogy sokféle visszaélésre is lehetőséget ad, amit sajnos sokan ki is használnak. Az egyik ilyen, amikor megérkezik hozzánk a neten vásárolt termék doboza, de amikor kinyitjuk, nem találunk benne semmit. Az “üres dobozos átverés” keresésre itthon is találhatunk szomorú példákat, hogyan játszották ki egyesek mások jóhiszeműségét.

Ennek az átverésnek az inverzére alapozta “üzleti modelljét” Van-Seyla Mork. A michigani férfi olyanok nevében hívta fel az Apple-t, akik korábban online vásároltak, majd közölte az ügyfélszolgálattal, hogy a termék nem érkezett meg, csak egy üres doboz. Ezt követően pénzvisszatérítést kért különböző számlákra, amit az Apple ki is fizetett.

Image result for apple empty box

Nem kispályás szinten gondolkozott, több mint egymillió dollár értékben lopott így ki pénzt a rendszerből. Ez valószínűleg már az Apple-nél is feltűnt, de az FBI-nál biztosan. Ők ugyanis felgöngyölítették az ügyet, aminek végén Mork bűnösnek vallotta magát pénzügyi csalás, pénzügyi csalás összeesküvés és pénzmosás vádjában is. Így a rövid ideig tartó “siker” után vádanként akár 20 év és 500 ezer dolláros büntetés is várhat rá az októberi tárgyalásán. Addig azonban szabadlábra helyezték 50 ezer dolláros óvadék fejében.

Ami érdekes, hogy a hírek sehol nem szólnak arról, hogyan szerzett tudomást a vásárlásokról, vagy hogy az adott vásárlókkal kapcsolatban állt-e egyáltalán. Azt sem tudjuk, hogyan sikerült ennyi tranzakciót utalgatatnia, csak azt, hogy sok számlát használt a feltűnés elkerülésére. Nem jött össze. Nem olcsók az Apple termékek, de azért az egymillióhoz nem kevés vásárlás kell.

Forrás: justice.gov

Ha szeretnéd elkerülni, hogy te is hasonló csalás áldozatává válj, mindig légy óvatos, és lehetőleg használd a hivatalos forrásokat. Az iSTYLE webshopjában például válogathatsz a legújabb Apple termékek közül, és garantáltan nem üres dobozt hoz majd ki a futár!

A nemzetközi oldalakon sajnos elég gyakoriak a “túl jó üzletek”, amivel könnyen pórul lehet járni. Te estél már áldozatul így? Tudtál ellene bármit tenni utólag?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!