imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Egyre inkább telefonfüggőkké válunk


Legalábbis egy friss amerikai felmérés szerint. Ugyan az emberek saját bevallásuk szerint le akarnak szokni, mégis egyre többet csekkolják a telefonjukat.

A Deloitte idén is elkészítette az USA-ban a mobiltelefon használatról szóló felmérését, 2018 Global Mobile Consumer Survey néven. Ebben pedig az jött ki, hogy a tavalyi 47-hez képest idén már átlagosan 52-szer néztek rá telefonjaikra naponta. Ez a trend pedig gyakorlatilag minden korosztályra jellemző.

Persze, a legtöbben nem örülnek ennek: a megkérdezettek 40%-a szerint túl sokat használják a készlékeiket. A 18 és 34 év közötti korosztály 60%-a pedig beismerte, hogy függenek tőle. 63% mondta, hogy próbálta limitálni a használati időt, de alig felének sikerült ez.

Ami talán kicsit meglepő, hogy az USA-ban még tavalyhoz képest is több embernek volt mobilja, már elérték a 85%-ot (ez 3%-kal több a tavalyi számhoz képest). Ennek hajtóereje az idősebb korosztály: a 45 év felettiek esetében 7%-os a növekedés; ők is egyre inkább beletanulnak, csak kicsit lassabban, ez azért logikusan hangzik.

A tabletek terén ugyanakkor megfordult a trend, és a tavalyi 62%-ról 57%-ra esett vissza a tulajdonosok aránya, ami elég durva visszaesés. És felteszem ők nem azért tették le a tabletet, amiért pl. én: amióta XS Maxon tolom a Total Wart, szegény iPad csak az irodában hever a szekrényen, valahol a produktivitásom alatt…

Közben nem véletlen, hogy az Apple-nél mik most a húzótermékek a jelentésekben: az amerikaiak 14%-a renndelkezik már okosórával, míg az okoshangszórók (pl. HomePod) tulajdonosok száma majdnem duplázódott (már 20%-nál jár). Ennek egyenes következménye, hogy az intelligens asszisztensek (mint a Siri) használata is jelentősen, 11%-kal nőtt.

Ami külön érdekes, hogy az amerikaiak rettentően várják az 5G-t. Annyira, hogy a 65 éven felettiek tavaly még csak 22%-ban jelezték ilyen igényüket, ez idén már 31%. Egész biztos vagyok benne, hogy a technológia minden elemét értik a válaszadók, úgyhogy lassan én is megkérdezem Pat kollégát, hogy miről beszélünk, úgyis most írt az iPhone-okba készülő 5G-s modemről.

Hála égnek nekünk nem kell nehéz kérdőíveket összerakni, elég titeket megkérni, hogy nézzetek rá a Screen Time-ra és válaszoljatok az alábbi szavazásban.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!