imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Egyre jobban összefonódik a macOS és iOS – átfogóan a macOS Catalina újításairól


Király új funkciók, új és megújult appok, kiterjesztett fejlesztői támogatás. Természetesen ebben a három dologban nem merül ki a szeptemberben a macOS Catalinával érkező újítások sora.

Egy dolog viszont még mindig nem változott: a névadás. Továbbra is maradunk Kalifornia területén belül. Az új OS most a Long Beach-től kb. 50 km-re elhelyezkedő kősziklás szigetről, Santa Catalina Islandről kapta nevét.

A macOS Catalinával teljesen új appokat mutatunk be a felhasználóknak, kezdve az Apple Music, Apple Podcast és Apple TV egyedülálló alkalmazások bevezetésével.

mondta Craigh Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke.

A felhasználók imádni fogják, ahogy a Sidecar adta lehetőségekkel új formában működhetnek együtt a Macükkel iPad és Apple Pencil segítségével. Az új fejlesztői technológiáknak köszönhetően pedig még több remek külső fél által fejlesztett alkalmazás érkezik Macre idén ősszel.

Most szedjük egy kicsit darabokra Federighi mondatait…

Apple Music, Apple Podcast és Apple TV alkalmazások

Anyag nem vész el, csak átalakul…, igaz ez az iTunesra is, mely a macOS új verziójában a fent nevezett három különböző appra bomlik szét. Kevés felhasználó van, aki tisztességgel megsiratná az iTunest, pláne, hogy az új appokkal a vállalat sokkal egyszerűbb és fejledtebb használatot igér, ami valószínűleg így is lesz.

Az iOS-ből már jól ismert Apple Music Macen is ugyanazt hozza majd, mint eddig a mobileszközökön: ide kerülnek be a letöltött, megvásárolt és CD-ről rippelt (komolyan, ez még valakinek opció?) számok, az iTunes Music Store is innen lesz elérhető egy kattintással.

A teljesen új Apple TV app egyrészt helyettesíti az iTunes Movies részét. Azonban a kicsit Netflixes beütésű új alkamazásnak (ami egyébként a fizikális Apple TV-n is ugyanilyen új kinézetet kapott) van egy másik, sokkal inkább kulcsszerepe: a szeptemberben az USA-ban elrajtoló Apple TV+ szolgáltatás itt lesz elérhető Macen.

A különvált Apple Podcast app hozza azt, amit eddig is tudott az iTunes podcast füle, de egy sokkal átláthatóbb és jobban szelektált változatban. Több mint 700 000 podcast érhető el. Jönnek az egyéni értesítések az új részekről. Sokkal több és újabb kategória és kollekció érhető el, valamint megújul a keresés is.

És a végén jön a legjobb rész, a keynote-on Federighi egyik jól sikerült beszólása, a mobileszközökkel történő interakció: a szinkronizálás, frissítés és backupolás innentől kezdve már egyszerűen a Finderben lesz elérhető. Ahogy rádugod a készüléked a gépre, már meg is jelenik az eszközök között. Semmi popup.

Sokkal tisztább így, nem? De.

Sidecar

Ezzel az opcióval az Apple gyarkolatilag a polc aljára küldte porosodni a különböző márkájú rajzpadokat. A Sidecarnak köszönhetően az iPaded most már egy extra kijelzőként használhatod a Macedhez, mely beviteli eszközként is tökéletesen működik, így minden arra alkalmas appban akár precíziósan rajzolhatsz is vele (pláne, ha van Apple Penciled is). A hogyanokra és mikéntekre egy külön cikkben térünk majd ki nem sokára.

Voice Control

Ha ezt tényleg olyan ütősre csinálták meg, mint amilyennek a Keynote-on bemutatott videóban láthattuk, akkor nagyon menő és számtalan felhasználó életét könnyíthetik meg ezzel, akik nem tudnak hagyományos beviteli eszközöket: billentyűzetet, egeret vagy trackpadet használni. Még az adatok védelmére is ügyeltek, ugyanis minden, ami elhangzik a gépen kerül feldolgozásra, az Apple semmit nem kap meg és tárol ezekből. (És nekik ezt még el is hiszem.) Az új macOS mellett a Voice Control elérhető lesz iOS 13 és iPadOS-en is.

Biztonság

Tovább fejlődött a Gatekeeper, ami a legtöbb esetben a letöltések validálásáért és dokumentumok megnyitásáért fele. Egyben megérkezett az új Find My alkalmazás a Find My iPhone és Find My Friends összeolvasásából. A T2 chippel érkező Macek (jellemzően 2018-as és újabb kiadások) pedig már használhatják az Activation Lock zárat is.

Screen Time

Az iOS 12-ben debütált, és most a Macre is megérkező funkció technikailag tökéletesen azt tudja, mint a mobilos társa. A statisztikák mellett helyet kapott benne a Nyugalmi idő (Downtime), Alkalmazáskorlátozások (App Limits), Engedélyezés mindig (Always Allowed) korlátozási lehetőségek is, melyek beállításairól pont a múlt héten írtunk.

Fejlesztői támogatás

A macOS Catalinában bemutatkozik egy sor olyan új API, mely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy hihetetlenül könnyen portolják iPadre írt alkalmazásaiket Mac-re, ami eddig nem a legkönnyebb feladat volt. Idén szeptemberben bemutatónak helyből jön a Jira Cloud, Twitter és az Asphalt 9 (Viktor itt kapcsolja majd ki a Sreen Time-ot, hogy ne akadjon ki a számláló…).

Egyéb változások

 • Megújult a fotók alkalmazás felülete, intelligensebb és jobban átlátható lett
 • Új köntöst kapott a Safari, jönnek a Siri ajánlások, megújultak a könyvjelzők és a letöltési manager is
 • Csakúgy, mint az iOS-ben, a Mail alkalmazásba itt is érkezik a blokkolás küldőnként vagy beszélgetésenként is
 • A Jegyzetekbe is megérkezett az új megosztási lehetőség, galéria nézet és okosabb keresés
 • Itt is megújult az Emlékeztetők alkalmazás, megkapta ugyanazokat a funkciót, amit az iOS-es verzió is tud

A macOS Catalina az alábbi eszközökkel kompatibilis

 • 2017-es vagy annál újabb iMac Pro
 • 2015-ös vagy annál újabb MacBook
 • 2013-as vagy annál újabb Mac Pro
 • 2012-es vagy annál újabb iMac
 • 2012-es vagy annál újabb MacBook Air
 • 2012-es vagy annál újabb MacBook Pro
 • 2012-es vagy annál újabb Mac mini

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!