imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Egyre kevesebb számítógépet vásárolunk


Világszerte csökkennek a személyi számítógépek eladási számai. Macekből is kicsivel kevesebbet vehettek, ám a piaci részesedés ennek ellenére nőtt.

Egyszerre két cég is lehozta a világ személyi számítógép eladási adatait 2019 első negyedévére. Természetesen ilyen esetekben egzakt számokat nem tudhatunk, inkább szakértői becslésekről van szó. Így történhet meg, hogy a Gartner és az International Data Corporation (IDC) számai némi eltérést mutatnak, bár alapvetően megegyeznek.

A számok alapján azt láthatjuk, hogy a PC piac az elmúlt negyedévben alapvetően csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, 3% és 4,6% közé teszik a számot. A magyarázat alapvetően az, hogy az Intel chipjei az alacsony árkategóriás laptopokba hiányterméknek számítottak.

Sajnos nincsenek részletes lebontási adatok országokról, de még Európáról sem, az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) esetében az IDC a fenti okkal magyarázza a csökkenést, főleg a notebook piacon. Ez egyébként régiónk második csökkenő negyedéve a sorban öt egymást követő növekedés után.

A Mac eladások terén is van eltérés: 0,5-2,5%-os csökkenést mértek a szakértők, amivel az Apple a csökkenő eladások ellenére a piaci részesedését növelni tudta. Jöjjön a két elemzés táblázatban:

A Gartner számai

Az IDC számai

És hogy ez mit is jelent pontosan? Ha részvényesek lennénk a fenti vállalatokban, akkor valószínűleg nem lennénk túlságosan boldogak. Túl vagyunk a boomon a PC piacon, a fejlődés lelassult, nincs a horizonton nagy növekedés.

A másik szemszögből viszont mindez sokkal pozitívabb: a felhasználóknak nem kell annyira sűrűn cserélni készülékeiket, mint korábban, egy-egy eszköznél hosszabb élettartammal számolhatunk, ez pedig nem csak a pénztárcánknak lehet jó, de végső soron még környezetbarátabb is.

Forrás: Gartner, IDC

Amikor megvetted a legutolsó számítógéped (legyen szó Macről vagy más gyártó termékéről), mennyi időt terveztél a következőre váltásig?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!