imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Beats Solo 3

Vásárolj kedvezményesen Beats fülest

és nyerj VIP koncertjegyet a Budapest Parkba

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egyre közelebb a tényleges vezeték nélküli töltés


Napvilágot látott egy újabb érdekes szabadalom az Apple-től, amely egy olyan technológiát ír le, amely képes lenne egyszerre több készülékünket is töltőpad nélkül, ténylegesen vezetékmentes megoldással, okosan feltölteni.

Pár hónapja számoltunk be róla, hogy egy csapat MIT-s öregdiák PI néven alapított egy startupot, amely a mostani szabadalomhoz nagyon hasonlóan egy olyan töltőmegoldást fejleszt, amely segítségével ténylegesen vezeték nélkül tölthetnénk elektronikus eszközeinket. A PI-re összesen 4 készülék kapcsolódhatna, amelyeket 30 centiméteres hatótávban egyenként 10W energiával lenne képes ellátni. A dolog egyelőre még a kutatás-fejlesztés stádiumban van, de ha minden igaz, hamarosan előrukkol majd vele a startup.

Eközben befutott egy másik hasonló elképzelés is az Energous jóvoltából, WattUp Mid Field transmitter néven. Ez a ketyere is valódi vezeték nélküli töltést ígér, majd egy méteres távolságból. Az egyetlen szépséghibája, hogy szükségeltetik hozzá egy fogadó állomás, amelyet csatlakoztatni kell a tölteni kívánt készülékhez.

Ami külön izgalmassá teszi a dolgot, hogy már az FCC jóváhagyását is megkapták, illetve elképzelhető, hogy az idei CES-en már működőképes demót is láthatunk. Az Energous abban bízik, hogy a gyártók, mint például az Apple, lecsapnak majd a technológiára, és eleve beépítik majd a fogadóállomást eszközeikbe.

Ha ehhez hozzávesszük a régebbi, és a mostani Apple-szabadalmat, kifejezetten bizakodóak lehetünk, hogy a nem túl távoli jövőben az Apple-ös végfelhasználókig is eljut majd a technológia. A friss kérelem lényegében nem is egy konkrét eszközről szól, hanem annak a módszertanáról, hogy milyen úton-módon lehetne megoldani, hogy a töltőegységhez csatlakozó készülékek megfelelő mennyiségű “figyelmet kapjanak”.

Az egyik felmerülő probléma ugyanis az efféle vezeték nélküli töltőtechnikáknál, hogy 1.) a távolsággal arányosan jelentősen csökken a hatékonyság 2.) biztonsági okokból van egy felső határa a maximálisan közölhető energiának, amely a több készülékes rendszereknél szükségszerűen osztozkodást jelent. Melyik töltődjön inkább a messzebb lévő iPhone vagy a közelebbi iPad?

Az Apple erre dolgozott ki egy eljárást. A lényeg, hogy egy online account segítségével a felhasználók különböző prioritási szinteket adhatnának meg az egyes készülékeknek. A töltőegység pedig ennek, illetve a távolságnak megfelelően kikalkulálná a legoptimálisabb töltési stratégiát. Végeredményben tehát minden csatlakoztatott készülék “személyre szabott” mennyiségben részesülne az áldásból.

Az Apple megjegyzi, hogy bőven vannak még finomítási lehetőségek. A fentebbi két paraméteren kívül bejátszhatnának még többek közt a naptáresemények, a felhasználási szokások, a készülék típusa, vagy akkumulátor állapota is. A lehetőségek tehát szinte végtelenek. Ha a rendszer azt látja, hogy reggel van és napközben az iPhone-t használod a legtöbbet, akkor előreveheti sorrendben. Ha viszont olyan esemény van a naptáradban, aminek a helyszínén iPadet használsz jellemzően, akkor ezt figyelembe veszi majd a döntésnél.

Elég okos megoldásnak tűnik. Persze, ahogy minden szabadalomnál, úgy itt is érvényes: nem tudhatjuk biztosan soha, hogy lesz-e belőle valaha megvalósult termék vagy eljárás.

Forrás: 9to5mac

Ha nem is tényleges, de vezeték nélküli töltés már akad az iPhone-okban. Ehhez iPhone 8, iPhone 8 Plus vagy iPhone X készülékre kell rástartolnod, amelyet a webshopban tehetsz meg.

Kedvezmény az iSTYLE-ban új Erste Max Hitelkártyával

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!