imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egyre nagyobb az Apple Car szerepe a cég kutatásaiban


A cupertinói vállalat nem titkoltan az autonóm, vagyis az önrendelkező szoftverfejlesztésre építi a jövő termékeit. Ez a rendszer jelenleg az önvezető járművekhez áll a legközelebb, az Apple mesterséges intelligencia részlegét vezető Ruslan Salakhutdinov erről osztott meg részleteket.

Miközben az autógyártás egyre inkább a villanyautók felé tolódik, addig a mesterséges intelligencia alapú szoftverek rohamosan fejlődnek. Az Apple MI főnöke szerint például 5 évvel ezelőtt még szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy mára olyan szintű önrendelkező rendszereket fejlesztenek, amit a tech óriás is tesz Cupertinóban. Az nem is kérdés, hogy erre helyezték a hangsúlyt, még ha kezdetben valóban volt is az Apple-nek saját autó fejlesztésére ambíciója.

Salakhutdinov a NIPS konferencia keretében részletes bemutató tartott az Apple autonóm rendszeréről. Ezeknek az alapját a mesterséges intelligencia jelenti, amely az összegyűjtött szenzorok alapján már nemcsak a forgalom és lámpák, illetve a táblák detektálásár alkalmas, hanem megtudja különböztetni a gyalogosokat és a bicikliseket is. A Tesla már most is árul olyan autót, amivel például egy autópályán biztonságosan képes a járművet uralni a szoftver, azonban a gyártó elmondása szerint is nagyjából félúton járnak ezek a fejlesztések.

Az Apple egyébként részletes tanulmányt is publikált a témában, amiben az end-to-end tanulásról írnak a pontfelhő alapú 3D-s felismerésre vonatkozóan. Szó esett a SLAM-ről is, ami a valósidejű lokalizáció és letapogatás rövidítése. Ezt az eljárást nem csak az önvezető autóknál lehet alkalmazni, hanem a robotoknál is, illetve a térképrendszerekben és a kiterjesztett valóság területeken is.

Egy rajtakapott Apple-höz tartozó önvezető kísérleti autó.

Az, hogy az Apple miért beszél ennyire nyíltan a cégnél folyó munkáról nem teljesen tiszta, de valószínűleg a kutatás eredményei egyelőre semmilyen releváns termékben sem fognak feltűnni, ugyanakkor a hallgatás helyett a cég így felkerül az önvezető autók képzeletbeli térképére.

Az Apple nem csak beszél róla, teszteli is a fejlesztések eredményét. Ehhez idén meg is kapták a megfelelő engedélyeket, így élesben is tesztelhetik a szoftvert.

Forrás: 9to5mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!